Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat

Rosół to prawdziwy król polskich zup – aromatyczny, rozgrzewający i podawany od pokoleń na niedzielnych stołach. Każdy ma na niego własny sposób: jedni dodają więcej warzyw, inni wolą długo gotować mięso, a jeszcze inni eksperymentują z przyprawami. Okazuje się, że wystarczy drobna zmiana, by odkryć ten klasyk na nowo.

Rosół z makaronem i kolendrą zamiast pietruszkiRosół z makaronem i kolendrą zamiast pietruszki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kolendra to jedno z tych ziół, które potrafią całkowicie odmienić smak potrawy. Ma charakterystyczny, świeży aromat z lekko cytrusową nutą, który jedni uwielbiają od pierwszego kęsa, a inni muszą do niego przywyknąć. W kuchni azjatyckiej i śródziemnomorskiej jest używana na co dzień, ale coraz częściej trafia też do polskich garnków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielona jarzynowa jak u mamy. Przed podaniem dodaję 1 dodatek dla kremowości

Przepis na rosół z kolendrą

Rosół to zupa, która wymaga czasu i cierpliwości – nie lubi pośpiechu. Dlatego najlepiej gotować go powoli, na najmniejszym ogniu, pozwalając składnikom oddać cały smak i aromat. Do klasycznej bazy wystarczy dorzucić świeżą kolendrę, by uzyskać bulion o zupełnie nowym charakterze. Zanim jednak zaczniemy gotowanie, warto przygotować wszystkie potrzebne składniki.

Składniki:

  • 1 kg mięsa z kury (np. skrzydła, korpus, udka),
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 kawałek selera,
  • 1 por,
  • 2 cebule,
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • sól,
  • garść świeżej kolendry.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie myję i wkładam do dużego garnka. Zalewam zimną wodą i powoli podgrzewam, zbierając szumowiny, aby rosół był klarowny.
  2. Gdy woda zaczyna delikatnie pyrkać, dodaję obrane warzywa: marchew, pietruszkę, seler i por.
  3. Cebule opalam nad gazem lub w piekarniku, a następnie również dorzucam do garnka.
  4. Całość gotuję na bardzo małym ogniu przez minimum 2 godziny. Ważne, by rosół nie gotował się gwałtownie, tylko "pyrkał".
  5. Pod koniec dodaję przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku.
  6. Gdy rosół jest gotowy, odcedzam go i tuż przed podaniem dorzucam posiekaną świeżą kolendrę.

Dlaczego niektórym kolendra smakuje jak mydło?

Choć kolendra ma świeży, cytrusowy aromat, część osób odbiera jej smak zupełnie inaczej – jako mydlany i nieprzyjemny. Nie wynika to z wyobraźni czy uprzedzeń, ale z… genów. Kolendra zawiera związki chemiczne zwane aldehydami, które są też obecne w mydłach i niektórych kosmetykach. Osoby posiadające określoną wersję genu odpowiedzialnego za receptory węchowe są szczególnie wrażliwe na te substancje. W efekcie zamiast przyjemnej świeżości czują w kolendrze właśnie mydlany posmak.

To tłumaczy, dlaczego kolendra budzi tak skrajne emocje – jedni nie wyobrażają sobie bez niej kuchni, inni nie są w stanie jej przełknąć. Jeśli więc ktoś należy do tej drugiej grupy, lepiej pozostać przy tradycyjnej natce pietruszki.

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy