PrzepisDietaPo 50. podkręca metabolizm. Jednak niektórzy muszą uważać

Po 50. podkręca metabolizm. Jednak niektórzy muszą uważać

Kolendra nadaje potrawom orientalnego smaku i aromatu, ale nie tylko walory kulinarne powinny przemawiać za tym, by częściej sięgać po ten produkt. Wiele badań wykazało, że kolendra ma korzystny wpływ na metabolizm, czyli procesy przemiany materii i energii w organizmie.

Nasiona kolendry
Nasiona kolendry
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

26.12.2023 14:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jedząc kolendrę, wspieramy nasz metabolizm, zapobiegamy wielu chorobom i poprawiamy samopoczucie. Kolendrę można dodawać do sałatek, zup, sosów, dań mięsnych, rybnych czy wegetariańskich. Można też pić napar z kolendry. Wystarczy zalać 1 łyżeczkę nasion szklanką wrzątku. Tak przygotowany będzie wspierał pracę układu pokarmowego. Warto jednak pamiętać, że istnieją pewne przeciwwskazania do stosowania kolendry, które powinny być brane pod uwagę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na co pomaga kolendra?

Kolendra zawiera wiele składników odżywczych, takich jak witaminy A, C, K, kwas foliowy, żelazo, mangan, potas, magnez, wapń i błonnik, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania wielu układów i narządów w organizmie, w tym układu pokarmowego, nerwowego, krwionośnego i hormonalnego.

Kolendra ma także silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, a także wykazuje zdolność wiązania i usuwania z organizmu metali ciężkich, takich jak rtęć, ołów, kadm czy aluminium. Te toksyczne pierwiastki mogą gromadzić się w organizmie na skutek zanieczyszczenia środowiska, spożywania ryb, używania kosmetyków czy leków.

Kolendra
Kolendra© Pixabay

Kolendra a metabolizm

Kolendra przede wszystkim wspomaga trawienie i poprawia pracę jelit. Działa zapobiegawczo na zaparcia i wzdęcia, a także obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Dzięki temu może pomóc w zapobieganiu otyłości, cukrzycy, miażdżycy i chorobom serca.

Dokładniej kolendra wykazuje działanie rozkurczowe - rozkurcza mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i dróg żółciowych. Działa wiatropędnie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, a także poprawia trawienie. Z tego powodu jest często stosowana w przypadku problemów takich jak niestrawność, wzdęcia czy biegunki. Sprawdza się także jako środek pomocniczy przy zatruciach pokarmowych.

Kto powinien uważać na kolendrę?

Kolendra, choć jest rośliną o wielu korzystnych właściwościach, nie jest zalecana dla każdego. Istnieją pewne przeciwwskazania do jej stosowania, które powinny być brane pod uwagę. Przede wszystkim, osoby z nadwrażliwością na owoce kolendry siewnej, alergią na tę roślinę lub składnik zwanym linalolem powinny unikać jej spożywania.

Ponadto kobiety w ciąży oraz karmiące piersią powinny również zachować ostrożność. Ważne jest również pamiętać, że kolendra siewna nie powinna być stosowana razem z witaminą B1. Nasiona tej rośliny zawierają czynnik antywitaminowy antyB1, który może zakłócić działanie tej witaminy. Podobnie osoby przyjmujące leki na nadciśnienie powinny unikać kolendry, ponieważ może ona nasilać ich działanie.

Mimo że kolendra siewna jest generalnie bezpieczna, jej nadmierne spożycie może prowadzić do pewnych skutków ubocznych. Zbyt częste spożywanie świeżych i suszonych owoców tej rośliny może powodować takie dolegliwości jak nudności, ból brzucha, bóle głowy czy senność.