Po 50. podkręca metabolizm. Jednak niektórzy muszą uważać

Kolendra nadaje potrawom orientalnego smaku i aromatu, ale nie tylko walory kulinarne powinny przemawiać za tym, by częściej sięgać po ten produkt. Wiele badań wykazało, że kolendra ma korzystny wpływ na metabolizm, czyli procesy przemiany materii i energii w organizmie.

Nasiona kolendryNasiona kolendry
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jedząc kolendrę, wspieramy nasz metabolizm, zapobiegamy wielu chorobom i poprawiamy samopoczucie. Kolendrę można dodawać do sałatek, zup, sosów, dań mięsnych, rybnych czy wegetariańskich. Można też pić napar z kolendry. Wystarczy zalać 1 łyżeczkę nasion szklanką wrzątku. Tak przygotowany będzie wspierał pracę układu pokarmowego. Warto jednak pamiętać, że istnieją pewne przeciwwskazania do stosowania kolendry, które powinny być brane pod uwagę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaskółcze gniazda nie dość, że genialnie smakują, to jeszcze pięknie się prezentują

Na co pomaga kolendra?

Kolendra zawiera wiele składników odżywczych, takich jak witaminy A, C, K, kwas foliowy, żelazo, mangan, potas, magnez, wapń i błonnik, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania wielu układów i narządów w organizmie, w tym układu pokarmowego, nerwowego, krwionośnego i hormonalnego.

Kolendra ma także silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, a także wykazuje zdolność wiązania i usuwania z organizmu metali ciężkich, takich jak rtęć, ołów, kadm czy aluminium. Te toksyczne pierwiastki mogą gromadzić się w organizmie na skutek zanieczyszczenia środowiska, spożywania ryb, używania kosmetyków czy leków.

Kolendra
Kolendra © Pixabay

Kolendra a metabolizm

Kolendra przede wszystkim wspomaga trawienie i poprawia pracę jelit. Działa zapobiegawczo na zaparcia i wzdęcia, a także obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi. Dzięki temu może pomóc w zapobieganiu otyłości, cukrzycy, miażdżycy i chorobom serca.

Dokładniej kolendra wykazuje działanie rozkurczowe - rozkurcza mięśnie gładkie przewodu pokarmowego i dróg żółciowych. Działa wiatropędnie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, a także poprawia trawienie. Z tego powodu jest często stosowana w przypadku problemów takich jak niestrawność, wzdęcia czy biegunki. Sprawdza się także jako środek pomocniczy przy zatruciach pokarmowych.

Kto powinien uważać na kolendrę?

Kolendra, choć jest rośliną o wielu korzystnych właściwościach, nie jest zalecana dla każdego. Istnieją pewne przeciwwskazania do jej stosowania, które powinny być brane pod uwagę. Przede wszystkim, osoby z nadwrażliwością na owoce kolendry siewnej, alergią na tę roślinę lub składnik zwanym linalolem powinny unikać jej spożywania.

Ponadto kobiety w ciąży oraz karmiące piersią powinny również zachować ostrożność. Ważne jest również pamiętać, że kolendra siewna nie powinna być stosowana razem z witaminą B1. Nasiona tej rośliny zawierają czynnik antywitaminowy antyB1, który może zakłócić działanie tej witaminy. Podobnie osoby przyjmujące leki na nadciśnienie powinny unikać kolendry, ponieważ może ona nasilać ich działanie.

Mimo że kolendra siewna jest generalnie bezpieczna, jej nadmierne spożycie może prowadzić do pewnych skutków ubocznych. Zbyt częste spożywanie świeżych i suszonych owoców tej rośliny może powodować takie dolegliwości jak nudności, ból brzucha, bóle głowy czy senność.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej