Nie gotuję rosołu na kurze. Biorę inne mięso i zupę chwali nawet teściowa

Jest przyjemnie tłusty, niezwykle wyrazisty i bardzo sycący. Rosół z kaczki to mój pomysł na pokonanie jesienno-zimowego chłodu, który będzie nam teraz towarzyszył każdego dnia. To także sposób na udany obiad. Taka zupa powinna posmakować dosłownie każdemu!

Rosół z kaczki smakuje wybornieRosół z kaczki smakuje wybornie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | marcinm111

Rosół często uznaje się za najważniejszą zupę kuchni polskiej. To nie jest tylko kwestia gustu i smaku. Odpowiednio przyrządzony rosół to również baza pod niezliczoną ilość innych zup i potraw. To podstawowy składnik, którego również w moim domu nigdy nie może zabraknąć. Nie powinien więc nikogo zdziwić fakt, że do przyrządzenia tej zupy naprawdę warto się przyłożyć. Na przykład zamienić standardowego kurczaka na inny rodzaj drobiu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy

Dlaczego warto jeść rosół z kaczki?

Rosół z kaczki to zupa, która charakteryzuje się niezwykle wyrazistymi nutami smakowymi. Ponieważ ten rodzaj mięsa jest tłustszy od kury, zupa staje się bardziej kaloryczna, ale według mnie w tym przypadku cel uświęca środki. Poza tym nikt nie powiedział, że rosół z kaczki jest przez to mniej zdrowy. Właściwie to można wyjść z założenia, że jest wręcz przeciwnie. Ta zupa jest wyjątkowo bogata w białko, korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne takie jak cynk czy żelazo. Te cechy stają się bardzo pożądane w okresie jesienno-zimowym.

Gdy pierwszy raz podałem rosół z kaczki, moja teściowa nie kryła zachwytu. To stało się dla mnie wystarczającą zachętą do tego, by coraz częściej zastępować klasyczny rosół z kury rosołem z kaczki. Założę się, że i ty właśnie jesteś na progu podjęcia tej decyzji. W takim wypadku może ci się przydać poniższy przepis.

Rosół z kaczki

Składniki:

  • porcja rosołowa z kaczki (poza udkami warto, by znalazła się tam szyja, korpus i skrzydełka),
  • 1 cebula,
  • kawałek selera,
  • 2 pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • por,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Porcję rosołową z kaczki płuczę, a następnie umieszczam w dużym garnku. Zalewam mięso zimną wodą i włączam palnik. Gotuję przez co najmniej półtorej godziny.
  2. W tym czasie zbieram powstałe szumowiny. Nie wszyscy to robią, ale ja lubię, gdy rosół jest klarowny, a bez tego ani rusz.
  3. Warzywa obieram i kroję na mniejsze kawałki, a cebulę opalam. Umieszczam wszystko w garnku, dodaję także ziele angielskie i liście laurowe. Gotuję przez kolejne półtorej godziny.
  4. Dopiero na 30 minut przed końcem gotowania doprawiam rosół solą i pieprzem. Jest to też moment, w którym dorzucam natkę pietruszki.
  5. Podaję z makaronem. Gotowe!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej