Nie ma gorszego makaronu do zupy. Polacy się zajadają, a bardzo nam szkodzi

Makaron jesz niemal codziennie? Lepiej zwróć uwagę, jaki jego rodzaj wybierasz. Ma to spory wpływ na twoje zdrowie. Podpowiadamy, na co warto zwrócić uwagę podczas zakupów.

Jaki makaron do zupy wybrać?Jaki makaron do zupy wybrać?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
oprac.  DGP

Makaron jest nieodłącznym elementem wielu potraw, takich jak zupy, sosy czy zapiekanki. Chociaż jego popularność jest ogromna, nie każdy rodzaj makaronu korzystnie wpływa na zdrowie. Wybór odpowiedniego rodzaju makaronu ma istotny wpływ na nasz organizm.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pampuchy z gulaszem cielęcym. Przepis na wspaniały obiad

Jaki makaron jest szkodliwy?

Polacy często sięgają po biały makaron wyprodukowany z rafinowanej mąki pszennej, który niestety może przynosić więcej szkody niż pożytku. Biały makaron pozbawiony jest wartości odżywczych, gdyż proces rafinacji usuwa wiele cennych składników, takich jak błonnik oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, prowadząc do szybkiego wzrostu poziomu cukru we krwi, co z kolei powoduje zmęczenie i wzmożony apetyt. Brak błonnika w takim makaronie sprawia, że uczucie sytości jest krótkotrwałe, co może prowadzić do podjadania.

Jaki makaron wybrać?

Jeżeli zależy nam na zdrowej diecie, warto zastąpić biały makaron wersją pełnoziarnistą. Pełnoziarnisty makaron jest bogaty w błonnik, który poprawia funkcjonowanie układu trawiennego, zapewnia dłuższe uczucie sytości oraz pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi. Ponadto zawiera więcej witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B i magnez. Dodatkowym plusem jest niższy indeks glikemiczny, który przeciwdziała gwałtownym spadkom energii.

Kupując pełnoziarnisty makaron, warto zwrócić uwagę na jego skład. Najlepszym wyborem jest makaron wykonany wyłącznie z pełnoziarnistej mąki pszennej, bez dodatków takich jak cukier, sól czy tłuszcze. W ten sposób możemy cieszyć się ulubionymi potrawami, dbając jednocześnie o zdrowie.

Wybrane dla Ciebie
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka