Na Wszystkich Świętych robię do obiadu tę wyjątkową surówkę. Jest smaczna i wyrazista

1 listopada to szczególny dzień pod wieloma względami. W kuchni musi być wszystko zaplanowane tak, że zaraz po powrocie z cmentarza na stole szybko pojawia się obiad. Główne dania wystarczy odgrzać. A surówka? Mam patent na taką, którą robi się bardzo szybko i jest pyszna.

Wyrazista surówka z marchewki i poraWyrazista surówka z marchewki i pora
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Surówka z marchewki to klasyka, ale jak lubiana! Robimy ją często, a sprawdza się nawet w awaryjnych sytuacjach. Marchewkę zawsze mamy w domu, wystarczy dodać jabłko i dodatek do obiadu gotowy. Smak tej surówki można jeszcze podkręcić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety ziemniaczane z pysznym sosem to przepis na tani obiad. Takie robiła moja babcia

Dlaczego warto jeść marchewkę?

Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw. Znana jest ze swojego słodkiego smaku i chrupkości, ale ma też mnóstwo wartości odżywczych. Dostarcza wielu witamin i minerałów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Regularne spożywanie marchwi może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób serca, dzięki obecności beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Badania wykazały, że ten składnik może wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu oraz ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

100 gramów marchwi dostarcza jedynie około 41 kalorii, co czyni ją idealnym składnikiem niskokalorycznych posiłków. Marchew bogata jest w beta-karoten, witaminy C, K oraz błonnik, który pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy układu pokarmowego. Znajdziemy w niej również potas, który reguluje ciśnienie krwi. Włączenie marchwi do diety to prosty sposób na poprawę ogólnego stanu zdrowia.

Z czym jeść marchewkę?

Jakie dodatki pasują do marchewki? Jeśli lubisz owocowy posmak i potrzebujesz dodatku do wyrazistego dania, postaw na jabłka, ananasy, żurawinę lub nawet drobno pokrojone kawałki śliwek. Z kolei żeby zaostrzyć smak surówki z marchewki i jabłek, idealny będzie chrzan czy cebula. Warto też połączyć marchewkę z drobno pokrojoną białą częścią pora. Nawet nie trzeba go już wcześniej parzyć, bo słodycz marchewki i jabłka niwelują jego ostrość. Dużo dobrego dla smaku robi także delikatny sos. Taka surówka świetnie pasuje do dań mięsnych, a także do ryb.

Surówka z marchewki z dodatkiem pora

Składniki:

  • 3-4 marchewki,
  • 1 jabłko,
  • 1 jasna część pora,
  • 2 łyżki natki luk koperku,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • sok z cytryny do smaku,
  • pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowywania:

  1. Obierz marchew i zetrzyj ją na dużych oczkach tarki. Podobnie przygotuj jabłko.
  2. Marchewkę połącz z jabłkiem i skrop sokiem z cytryny.
  3. Pora pokrój w półplasterki i dodaj do pozostałych składników.
  4. Drobno posiekaj zieleninę i dołóż do surówki.
  5. Majonez wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem.
  6. Sos dodaj do warzyw, wymieszaj.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku