Na Wszystkich Świętych robię do obiadu tę wyjątkową surówkę. Jest smaczna i wyrazista
1 listopada to szczególny dzień pod wieloma względami. W kuchni musi być wszystko zaplanowane tak, że zaraz po powrocie z cmentarza na stole szybko pojawia się obiad. Główne dania wystarczy odgrzać. A surówka? Mam patent na taką, którą robi się bardzo szybko i jest pyszna.
14.10.2024 11:51
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Surówka z marchewki to klasyka, ale jak lubiana! Robimy ją często, a sprawdza się nawet w awaryjnych sytuacjach. Marchewkę zawsze mamy w domu, wystarczy dodać jabłko i dodatek do obiadu gotowy. Smak tej surówki można jeszcze podkręcić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto jeść marchewkę?
Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw. Znana jest ze swojego słodkiego smaku i chrupkości, ale ma też mnóstwo wartości odżywczych. Dostarcza wielu witamin i minerałów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Regularne spożywanie marchwi może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób serca, dzięki obecności beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Badania wykazały, że ten składnik może wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu oraz ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
100 gramów marchwi dostarcza jedynie około 41 kalorii, co czyni ją idealnym składnikiem niskokalorycznych posiłków. Marchew bogata jest w beta-karoten, witaminy C, K oraz błonnik, który pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy układu pokarmowego. Znajdziemy w niej również potas, który reguluje ciśnienie krwi. Włączenie marchwi do diety to prosty sposób na poprawę ogólnego stanu zdrowia.
Z czym jeść marchewkę?
Jakie dodatki pasują do marchewki? Jeśli lubisz owocowy posmak i potrzebujesz dodatku do wyrazistego dania, postaw na jabłka, ananasy, żurawinę lub nawet drobno pokrojone kawałki śliwek. Z kolei żeby zaostrzyć smak surówki z marchewki i jabłek, idealny będzie chrzan czy cebula. Warto też połączyć marchewkę z drobno pokrojoną białą częścią pora. Nawet nie trzeba go już wcześniej parzyć, bo słodycz marchewki i jabłka niwelują jego ostrość. Dużo dobrego dla smaku robi także delikatny sos. Taka surówka świetnie pasuje do dań mięsnych, a także do ryb.
Surówka z marchewki z dodatkiem pora
Składniki:
- 3-4 marchewki,
- 1 jabłko,
- 1 jasna część pora,
- 2 łyżki natki luk koperku,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- sok z cytryny do smaku,
- pieprz i sól do smaku.
Sposób przygotowywania:
- Obierz marchew i zetrzyj ją na dużych oczkach tarki. Podobnie przygotuj jabłko.
- Marchewkę połącz z jabłkiem i skrop sokiem z cytryny.
- Pora pokrój w półplasterki i dodaj do pozostałych składników.
- Drobno posiekaj zieleninę i dołóż do surówki.
- Majonez wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem.
- Sos dodaj do warzyw, wymieszaj.