Na Wszystkich Świętych robię do obiadu tę wyjątkową surówkę. Jest smaczna i wyrazista

1 listopada to szczególny dzień pod wieloma względami. W kuchni musi być wszystko zaplanowane tak, że zaraz po powrocie z cmentarza na stole szybko pojawia się obiad. Główne dania wystarczy odgrzać. A surówka? Mam patent na taką, którą robi się bardzo szybko i jest pyszna.

Wyrazista surówka z marchewki i poraWyrazista surówka z marchewki i pora
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Surówka z marchewki to klasyka, ale jak lubiana! Robimy ją często, a sprawdza się nawet w awaryjnych sytuacjach. Marchewkę zawsze mamy w domu, wystarczy dodać jabłko i dodatek do obiadu gotowy. Smak tej surówki można jeszcze podkręcić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety ziemniaczane z pysznym sosem to przepis na tani obiad. Takie robiła moja babcia

Dlaczego warto jeść marchewkę?

Marchewka to jedno z najpopularniejszych warzyw. Znana jest ze swojego słodkiego smaku i chrupkości, ale ma też mnóstwo wartości odżywczych. Dostarcza wielu witamin i minerałów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Regularne spożywanie marchwi może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób serca, dzięki obecności beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Badania wykazały, że ten składnik może wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu oraz ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

100 gramów marchwi dostarcza jedynie około 41 kalorii, co czyni ją idealnym składnikiem niskokalorycznych posiłków. Marchew bogata jest w beta-karoten, witaminy C, K oraz błonnik, który pomaga w utrzymaniu prawidłowej pracy układu pokarmowego. Znajdziemy w niej również potas, który reguluje ciśnienie krwi. Włączenie marchwi do diety to prosty sposób na poprawę ogólnego stanu zdrowia.

Z czym jeść marchewkę?

Jakie dodatki pasują do marchewki? Jeśli lubisz owocowy posmak i potrzebujesz dodatku do wyrazistego dania, postaw na jabłka, ananasy, żurawinę lub nawet drobno pokrojone kawałki śliwek. Z kolei żeby zaostrzyć smak surówki z marchewki i jabłek, idealny będzie chrzan czy cebula. Warto też połączyć marchewkę z drobno pokrojoną białą częścią pora. Nawet nie trzeba go już wcześniej parzyć, bo słodycz marchewki i jabłka niwelują jego ostrość. Dużo dobrego dla smaku robi także delikatny sos. Taka surówka świetnie pasuje do dań mięsnych, a także do ryb.

Surówka z marchewki z dodatkiem pora

Składniki:

  • 3-4 marchewki,
  • 1 jabłko,
  • 1 jasna część pora,
  • 2 łyżki natki luk koperku,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego,
  • sok z cytryny do smaku,
  • pieprz i sól do smaku.

Sposób przygotowywania:

  1. Obierz marchew i zetrzyj ją na dużych oczkach tarki. Podobnie przygotuj jabłko.
  2. Marchewkę połącz z jabłkiem i skrop sokiem z cytryny.
  3. Pora pokrój w półplasterki i dodaj do pozostałych składników.
  4. Drobno posiekaj zieleninę i dołóż do surówki.
  5. Majonez wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem.
  6. Sos dodaj do warzyw, wymieszaj.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki