Jak upiec dynię w piekarniku? Poznaj prosty sposób, który zaoszczędzi ci pracy
Mus z dyni przydaje się do tylu potraw, że jesienią powinien być zawsze w lodówce. Jednak zanim on powstanie, trzeba upiec dynię w piekarniku. Można to zrobić naprawdę szybko i sprawnie. Mam kilka podpowiedzi.
04.10.2024 10:57
Dynia już dawno przestała się kojarzyć jedynie z dekoracjami na Halloween. To warzywo bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. W kuchni można ją wykorzystać na mnóstwo sposobów, od zupy po ciasta. W przepisach najczęściej pojawia się pieczona dynia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto jeść dynię?
Dynia ma całą listę zalet. Jest niskokaloryczna, w 100 gramach dyni znajduje się zaledwie około 30 kalorii. Pomimo niskiej kaloryczności, dynia jest bogata w błonnik, który wspiera trawienie i zapewnia uczucie sytości na dłużej. Dynia jest również źródłem wielu witamin i minerałów. Zawiera witaminę A w postaci beta-karotenu, który jest niezbędny dla zdrowia oczu i skóry. Witaminy C i E, działają jako silne antyoksydanty, wspierając odporność organizmu i chroniąc komórki przed uszkodzeniami. Jest więc wiele powodów, by jesienią jeść potrawy z dynią w roli głównej jak najczęściej.
Jak przygotować dynię do pieczenia?
Przygotowanie dyni do pieczenia jest proste, ale warto znać kilka trików, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Przede wszystkim należy dokładnie umyć dynię pod bieżącą wodą, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Następnie przekroić ją na pół i usunąć pestki łyżką. Potem można je uprażyć w piekarniku, będą smaczną przekąską.
Dynię najlepiej piec pokrojoną na mniejsze kawałki. Warto wybrać hokkaido lub piżmową. Ta pierwsza ma miękką skórkę, której nie trzeba obierać, w dodatku nie rozpada się podczas pieczenia. Natomiast dynia piżmowa ma ciekawy posmak, lekko słodkawy i orzechowy.
Pieczona dynia. Solo lub z przyprawami
Dynię piecze się zazwyczaj w temperaturze 180-200°C przez około 30-45 minut, aż stanie się miękka. Można ją piec solo lub z odrobiną oliwy z oliwek, soli, pieprzu i ulubionymi przyprawami. Dynia w kawałkach piecze się szybciej, a także łatwiej można kontrolować jej miękkość. Upieczona dynia doskonale nadaje się jako baza do zup, purée lub jako składnik sałatek. Pieczenie sprawia, że dynia staje się smaczniejsza i bardziej aromatyczna. W takiej formie może być też wykorzystywana jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu.
Zobacz także
Jak upiec dynię w piekarniku?
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 - 200°C.
- Dynię umyj, a następnie pokrój ją wraz ze skórką na mniejsze kawałki, usuwając pestki. Możesz posypać je ulubionymi przyprawami, np. imbirem, chili czy curry, jeśli wiesz, do jakich potraw będziesz jej używać.
- Kawałki dyni poukładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko posmarowanym oliwą. Możesz dodatkowo skropić je z wierzchu oliwą lub olejem. Dzięki temu dynia nie wysuszy się i będzie chrupiąca.
- Przygotowaną dynię wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ją przez około 30-45 minut. Dynia będzie gotowa, gdy miąższ stanie się miękki.
- Wyjmij dynię z piekarnika, wystudź. Następnie łyżką wydrąż miąższ ze skórki i zmiksuj na gładki mus blenderem.