To będzie hit jesiennych śniadań. Poznaj przepis na chlebek dyniowy
14.09.2024 19:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czy dynia będzie nową cukinią? Wszystko wskazuje na to, że tak! Latem królowały przepisy z cukinią, a teraz zaczyna się czas dyni. To także bardzo wszechstronne i zdrowe warzywo. Smakuje w wersji słodkiej i wytrawnej, a ten chlebek jest pomiędzy tymi smakami.
Domowe pieczywo jest pyszne, jednak nie ma co ukrywać, wymaga sporo wprawy. Chlebki warzywne to wypieki pomiędzy chlebem a ciastem. Są dużo prostsze, zawsze się udają i można od nich zacząć swoją przygodę z domowym pieczywem. Najlepiej z tym nie zwlekać i jak najszybciej upiec chlebek dyniowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Upieczesz go nawet rano
Ciasto na ten dyniowy wypiek przygotujesz w mniej niż pół godziny. Składniki, które będą potrzebne, to przede wszystkim purée z pieczonej dyni. Warto zrobić je wcześniej i mieć na zapas, bo przydaje się do wielu jesiennych potraw. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni. Jeśli zależy ci na dłuższym czasie, najlepiej je zapasteryzować lub zamrozić.
Jak zrobić purée z dyni?
Z dyni usuń wszystkie pestki, podziel ją na mniejsze kawałki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polej ją oliwą z oliwek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C. Dynia ma być idealnie miękka. Następnie usuń skórkę z warzywa i zblenduj. Purée dyniowe jest już gotowe. To najważniejszy składnik chlebka. Pozostałe składniki z pewnością masz w kuchni. Jogurt naturalny, mąka pszenna, woda, oliwa z oliwek oraz drożdże instant, lista jest krótka. Jednak są one tak dobrane, że chlebek wychodzi mięciutki, pulchny i długo zachowuje świeżość.
Chlebek dyniowy — przepis
Składniki:
- 450 g mąki pszennej uniwersalnej,
- 100 g jogurtu naturalnego lub greckiego,
- 150 g puree z pieczonej dyni,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- łyżeczka cukru,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 7 g drożdży instant,
- dodatki: cynamon, imbir, drobno pokrojone bakalie (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Purée z dyni połącz z wodą i jogurtem. Mieszaj, aż składniki się połączą.
- Do misy robota kuchennego przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier oraz sól (nie na drożdże). W mące zrób wgłębienie i wlej dyniowy jogurt oraz 200 ml letniej wody.
- Zarób ciasto, zagniataj je przez około 10 minut, stopniowo dolewając oliwę.
- Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i zagnieć je ponownie.
- Uformuj bochenek. Wyłóż go na blachę do pieczenia, przykryj ściereczką i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
- Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz go przez około 45 minut.