PrzepisŚniadanieTo będzie hit jesiennych śniadań. Poznaj przepis na chlebek dyniowy

To będzie hit jesiennych śniadań. Poznaj przepis na chlebek dyniowy

Czy dynia będzie nową cukinią? Wszystko wskazuje na to, że tak! Latem królowały przepisy z cukinią, a teraz zaczyna się czas dyni. To także bardzo wszechstronne i zdrowe warzywo. Smakuje w wersji słodkiej i wytrawnej, a ten chlebek jest pomiędzy tymi smakami.

Ten chlebek pysznie smakuje nawet z samym masłem
Ten chlebek pysznie smakuje nawet z samym masłem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

14.09.2024 19:00

Domowe pieczywo jest pyszne, jednak nie ma co ukrywać, wymaga sporo wprawy. Chlebki warzywne to wypieki pomiędzy chlebem a ciastem. Są dużo prostsze, zawsze się udają i można od nich zacząć swoją przygodę z domowym pieczywem. Najlepiej z tym nie zwlekać i jak najszybciej upiec chlebek dyniowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upieczesz go nawet rano

Ciasto na ten dyniowy wypiek przygotujesz w mniej niż pół godziny. Składniki, które będą potrzebne, to przede wszystkim purée z pieczonej dyni. Warto zrobić je wcześniej i mieć na zapas, bo przydaje się do wielu jesiennych potraw. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni. Jeśli zależy ci na dłuższym czasie, najlepiej je zapasteryzować lub zamrozić.

Jak zrobić purée z dyni?

Z dyni usuń wszystkie pestki, podziel ją na mniejsze kawałki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polej ją oliwą z oliwek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C. Dynia ma być idealnie miękka. Następnie usuń skórkę z warzywa i zblenduj. Purée dyniowe jest już gotowe. To najważniejszy składnik chlebka. Pozostałe składniki z pewnością masz w kuchni. Jogurt naturalny, mąka pszenna, woda, oliwa z oliwek oraz drożdże instant, lista jest krótka. Jednak są one tak dobrane, że chlebek wychodzi mięciutki, pulchny i długo zachowuje świeżość.

Chlebek dyniowy — przepis

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej uniwersalnej,
  • 100 g jogurtu naturalnego lub greckiego,
  • 150 g puree z pieczonej dyni,
  • 50 ml oliwy z oliwek,
  • łyżeczka cukru,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 7 g drożdży instant,
  • dodatki: cynamon, imbir, drobno pokrojone bakalie (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Purée z dyni połącz z wodą i jogurtem. Mieszaj, aż składniki się połączą.
  2. Do misy robota kuchennego przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier oraz sól (nie na drożdże). W mące zrób wgłębienie i wlej dyniowy jogurt oraz 200 ml letniej wody.
  3. Zarób ciasto, zagniataj je przez około 10 minut, stopniowo dolewając oliwę.
  4. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
  5. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i zagnieć je ponownie.
  6. Uformuj bochenek. Wyłóż go na blachę do pieczenia, przykryj ściereczką i zostaw do ponownego wyrośnięcia na 20 minut.
  7. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piecz go przez około 45 minut.
dyniaprzepis na chlebekchlebek
Wybrane dla Ciebie