Zrobiłam chleb owsiany. Teraz rodzina nie chce jeść żadnego innego

Chleb owsiany można kupić w wielu piekarniach, ale da się go też bardzo szybko i prosto przygotować w domu. Wychodzi mięciutki i puszysty. Piekłam go już kilka razy, bo moja rodzina wciąż się domaga. Syn twierdzi, że na kanapki jest najlepszy.

Od chleba owsianego można zacząć przygodę z domowym pieczywem. Od chleba owsianego można zacząć przygodę z domowym pieczywem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Obawiasz się przygotowywania domowego pieczywa? Doskonale znam te argumenty, że dużo z tym pracy, że nie zawsze wychodzi, że przecież w sklepie nie jest zły. Też tak kiedyś myślałam. Jednak chleb owsiany sprawdzi się, nawet gdy w pieczeniu chleba nie masz dużego doświadczenia. Zawsze się udaje, a jego smak jest nieporównywalny ze sklepowymi produktami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego

Co wyróżnia chleb owsiany?

Chleb owsiany to odmiana tradycyjnego pieczywa, do którego wypieku używa się mąki owsianej z dodatkiem mąki pszennej oraz ziemniaczanej. Mąkę owsianą można też połączyć z mąką ryżową oraz gryczaną, wtedy będzie bezglutenowy. Mąka owsiana powstaje z grubo zmielonych płatków owsianych i charakteryzuje się jasnym, kremowym kolorem oraz lekko orzechowym posmakiem. Jakie są jego zalety? Smakuje każdemu, nie kruszy się, łatwo go pokroić na kromki i długo utrzymuje świeżość.

Jakie ma zalety takie pieczywo?

Ten rodzaj chleba wyróżnia to, że nie jest przesuszony, a wręcz wilgotny. Ma też puszystą konsystencję. Co ważne dla początkujących amatorów domowego pieczywa, piecze się go bez dodatku zakwasu. Potrzebne za to będą suche drożdże. Kolejna zaleta? Zawiera sporo błonnika oraz cenne witaminy i minerały. Pasuje do niego wiele dodatków, np. siemię lniane, nasiona czarnuszki, pestki dyni czy słonecznika. Jego kromki świetnie komponują się z wytrawnymi dodatkami, ale też bardzo dobrze smakują z miodem czy powidłami.

Prosty chleb owsiany — przepis

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 200 g mąki owsianej,
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 8 g drożdży instant,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • czarnuszka, siemię lniane, pestki słonecznika lub dyni (opcjonalnie, do smaku),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę pszenną, owsianą i ziemniaczaną oraz sól i suche drożdże. Wymieszaj.
  2. Wlej wodę i oliwę z oliwek, dodaj miód oraz wybrane dodatki. Wymieszaj, składniki powinny dobrze się połączyć i utworzyć jednolite ciasto.
  3. Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  4. Wyrośnięte ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch i posyp płatkami owsianymi.
  5. Odstaw chleb do drugiego wyrośnięcia na 30 minut.
  6. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz około 50 minut.
  7. Wyciągnij formę z piekarnika i odstaw na kilka minut. Gdy przestygnie, ostrożnie wyjmij chleb z formy i przełóż na kratkę. Zostaw go do całkowitego ostygnięcia.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯