PoradyKatarzyna Bosacka radzi, jaką szynkę kupować. Tylko taka jest prawdziwa

Katarzyna Bosacka radzi, jaką szynkę kupować. Tylko taka jest prawdziwa

Katarzyna Bosacka mówi o szynkach
Katarzyna Bosacka mówi o szynkach
Źródło zdjęć: © YouTube | EkoBosacka

31.08.2024 13:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Już za chwilę rozpoczyna się sezon na kanapki do szkoły. Na pewno do jednych z ulubionych należą te z szynką. I właśnie ta wędlina zainteresowała ostatnio Katarzynę Bosacką. Okazuje się, że wiele z nich to szynki, ale tylko z nazwy. Jak więc wybrać najlepszą, na co zwracać uwagę w sklepie?

Katarzyna Bosacka, ekspertka od zdrowej diety i mądrych zakupów, na swoim kanale na IG już któryś raz z kolei zajęła się szynką. Jakiś czas temu pokazywała taką, która na pierwszym miejscu w składzie miała wodę. Tym razem zajęła się kluczową kwestią, czyli tym, jaką wędlinę można nazywać szynką. Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, a producenci to wykorzystują.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza na kanapki

Ekspertka zaczęła od tego, że Polacy uwielbiają wprost kanapki z szynką. Jednak czy zawsze jest to ta prawdziwa? Katarzyna Bosacka tłumaczy, że szynka może powstać tylko z jednego rodzaju mięsa.

— Pamiętajmy, że szynka to jest świńska pupa, więc powinna być z wieprzowiny i powinna być z kawałka mięsa — przypomina dziennikarka.

Precyzuje, że szynka powstaje z tylnej części świni, bo tam znajduje się delikatne, soczyste mięso, które po odpowiedniej obróbce zmienia się w pyszną wędlinę.

Czy to jest szynka?

Jednak w sklepach można też kupić szynki z kurczaka, indyka czy nawet kaczki. Ekspertka podkreśla, że to nie są szynki.

— A przecież kurczak pupy nie ma — stwierdza Bosacka i dodaje, że ma pierś, uda i podudzia.

Na swoim filmiku pokazała też "idealnie okrąglutką szyneczkę, które też nie przypomina kawałka świńskiego zadka". Najbardziej jednak skrytykowała "szyneczkę z indyka", która została przygotowana w formie wielkiej parówki.

Katarzyna Bosacka o szynkach. Jaką kupować?

Jaki z tego wniosek? Bosacka, jak zawsze namawia, by sprawdzać składy produktów, które kupujemy, ale też by pamiętać, że szynka powinna być z wieprzowiny. W przypadku wędlin z indyka, kurczaka, kaczki tylko wykorzystuje się tę nazwę. I podkreśla, że nie ma szynki w kształcie buźki misia albo w kształcie kwiatka, bo "kto widział świńską pupę w kształcie kwiatka?".

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także