PoradyKatarzyna Bosacka radzi, jaką szynkę kupować. Tylko taka jest prawdziwa

Katarzyna Bosacka radzi, jaką szynkę kupować. Tylko taka jest prawdziwa

Już za chwilę rozpoczyna się sezon na kanapki do szkoły. Na pewno do jednych z ulubionych należą te z szynką. I właśnie ta wędlina zainteresowała ostatnio Katarzynę Bosacką. Okazuje się, że wiele z nich to szynki, ale tylko z nazwy. Jak więc wybrać najlepszą, na co zwracać uwagę w sklepie?

Katarzyna Bosacka mówi o szynkach
Katarzyna Bosacka mówi o szynkach
Źródło zdjęć: © YouTube | EkoBosacka

31.08.2024 13:38

Katarzyna Bosacka, ekspertka od zdrowej diety i mądrych zakupów, na swoim kanale na IG już któryś raz z kolei zajęła się szynką. Jakiś czas temu pokazywała taką, która na pierwszym miejscu w składzie miała wodę. Tym razem zajęła się kluczową kwestią, czyli tym, jaką wędlinę można nazywać szynką. Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, a producenci to wykorzystują.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsza na kanapki

Ekspertka zaczęła od tego, że Polacy uwielbiają wprost kanapki z szynką. Jednak czy zawsze jest to ta prawdziwa? Katarzyna Bosacka tłumaczy, że szynka może powstać tylko z jednego rodzaju mięsa.

— Pamiętajmy, że szynka to jest świńska pupa, więc powinna być z wieprzowiny i powinna być z kawałka mięsa — przypomina dziennikarka.

Precyzuje, że szynka powstaje z tylnej części świni, bo tam znajduje się delikatne, soczyste mięso, które po odpowiedniej obróbce zmienia się w pyszną wędlinę.

Czy to jest szynka?

Jednak w sklepach można też kupić szynki z kurczaka, indyka czy nawet kaczki. Ekspertka podkreśla, że to nie są szynki.

— A przecież kurczak pupy nie ma — stwierdza Bosacka i dodaje, że ma pierś, uda i podudzia.

Na swoim filmiku pokazała też "idealnie okrąglutką szyneczkę, które też nie przypomina kawałka świńskiego zadka". Najbardziej jednak skrytykowała "szyneczkę z indyka", która została przygotowana w formie wielkiej parówki.

Katarzyna Bosacka o szynkach. Jaką kupować?

Jaki z tego wniosek? Bosacka, jak zawsze namawia, by sprawdzać składy produktów, które kupujemy, ale też by pamiętać, że szynka powinna być z wieprzowiny. W przypadku wędlin z indyka, kurczaka, kaczki tylko wykorzystuje się tę nazwę. I podkreśla, że nie ma szynki w kształcie buźki misia albo w kształcie kwiatka, bo "kto widział świńską pupę w kształcie kwiatka?".

szynkapolskie wędlinywieprzowina
Wybrane dla Ciebie