Katarzyna Bosacka radzi, jaką szynkę kupować. Tylko taka jest prawdziwa

Już za chwilę rozpoczyna się sezon na kanapki do szkoły. Na pewno do jednych z ulubionych należą te z szynką. I właśnie ta wędlina zainteresowała ostatnio Katarzynę Bosacką. Okazuje się, że wiele z nich to szynki, ale tylko z nazwy. Jak więc wybrać najlepszą, na co zwracać uwagę w sklepie?

Katarzyna Bosacka mówi o szynkachKatarzyna Bosacka mówi o szynkach
Źródło zdjęć: © YouTube | EkoBosacka
Dorota Gepert

Katarzyna Bosacka, ekspertka od zdrowej diety i mądrych zakupów, na swoim kanale na IG już któryś raz z kolei zajęła się szynką. Jakiś czas temu pokazywała taką, która na pierwszym miejscu w składzie miała wodę. Tym razem zajęła się kluczową kwestią, czyli tym, jaką wędlinę można nazywać szynką. Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, a producenci to wykorzystują.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na obiad

Najlepsza na kanapki

Ekspertka zaczęła od tego, że Polacy uwielbiają wprost kanapki z szynką. Jednak czy zawsze jest to ta prawdziwa? Katarzyna Bosacka tłumaczy, że szynka może powstać tylko z jednego rodzaju mięsa.

— Pamiętajmy, że szynka to jest świńska pupa, więc powinna być z wieprzowiny i powinna być z kawałka mięsa — przypomina dziennikarka.

Precyzuje, że szynka powstaje z tylnej części świni, bo tam znajduje się delikatne, soczyste mięso, które po odpowiedniej obróbce zmienia się w pyszną wędlinę.

Czy to jest szynka?

Jednak w sklepach można też kupić szynki z kurczaka, indyka czy nawet kaczki. Ekspertka podkreśla, że to nie są szynki.

— A przecież kurczak pupy nie ma — stwierdza Bosacka i dodaje, że ma pierś, uda i podudzia.

Na swoim filmiku pokazała też "idealnie okrąglutką szyneczkę, które też nie przypomina kawałka świńskiego zadka". Najbardziej jednak skrytykowała "szyneczkę z indyka", która została przygotowana w formie wielkiej parówki.

Katarzyna Bosacka o szynkach. Jaką kupować?

Jaki z tego wniosek? Bosacka, jak zawsze namawia, by sprawdzać składy produktów, które kupujemy, ale też by pamiętać, że szynka powinna być z wieprzowiny. W przypadku wędlin z indyka, kurczaka, kaczki tylko wykorzystuje się tę nazwę. I podkreśla, że nie ma szynki w kształcie buźki misia albo w kształcie kwiatka, bo "kto widział świńską pupę w kształcie kwiatka?".

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa