PoradyPopełniamy ten błąd zdecydowanie za często. Chleb tostowy nigdy nie powinien trafić do opiekacza

Popełniamy ten błąd zdecydowanie za często. Chleb tostowy nigdy nie powinien trafić do opiekacza

Chleb tostowy to pieczywo, które w kuchniach Polaków odgrywa ważną rolę. Niestety dietetycy nie mają o nim zbyt dobrego zdania. Nie chodzi tu jedynie o kwestię kaloryczności, ale także o to, co dzieje się w momencie, w którym ten produkt spożywczy zostaje podgrzany.

Chleb tostowy nie jest zbyt dobrym wyborem na śniadanie
Chleb tostowy nie jest zbyt dobrym wyborem na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | gkrphoto

04.06.2024 | aktual.: 04.06.2024 10:05

Popularność pieczywa tostowego nie powinna nikogo dziwić. Jest bardzo wygodne, nie musimy go kroić, rzadko się psuje, a w kilka chwil możemy je przeobrazić w smakowite tosty z szynką i stopionym serem żółtym. Ta przekąska nie powinna stać się jednak śniadaniowym rytuałem. Swoje trzy grosze na ten temat mają do powiedzenia zarówno dietetycy, jak i lekarze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chleb tostowy z punktu widzenia dietetyków

W idealnym świecie chleb tostowy byłby produkowany z zaledwie kilku składników: mąki, wody, mleka, drożdży i przypraw. Rzeczywistość nie jest jednak taka, jaką chcielibyśmy widzieć. Ponieważ pieczywo tostowe charakteryzuje się wyjątkowo trwałością i określoną konsystencją, producenci dorzucają nam "w gratisie" jeszcze szereg dodatków o wątpliwej reputacji. W takim chlebie zwykle znajdziemy więc konserwanty, regulatory kwasowości i emulgatory. A to tak naprawdę dopiero wierzchołek góry lodowej.

Chleb tostowy nie jest ulubionym produktem ani dietetyków, ani lekarzy
Chleb tostowy nie jest ulubionym produktem ani dietetyków, ani lekarzy© Canva | CordMediaDigitalServices

Z punktu widzenia dietetyka chleb tostowy i przygotowane z niego tosty czy kanapki to jeden z najgorszych wyborów na śniadanie. W jednej kromce możemy znaleźć nawet 100 kcal, sporo cukru i soli, a na dodatek bardzo niewiele błonnika pokarmowego. To z kolei przekłada się na kilka rzeczy. Po pierwsze, po takim śniadaniu szybko staniemy się znowu głodni, a po drugie narażamy się na gwałtowne zmiany poziomu glukozy we krwi.

Chleb tostowy z punktu widzenia lekarza

Jak już wspomnieliśmy, pieczywo tostowe wiąże się z jeszcze jednym problemem. Chodzi tu o to, co z niego przygotowujemy. Dlaczego ten chleb nie powinien trafić do opiekacza? Ponieważ jest on bogaty w węglowodany i opiekanie go może powodować powstawanie akrylamidu — związku chemicznego, który może powodować zmiany nowotworowe. Lekarze uprzedzają, że akrylamid wpływa szkodliwie także na układ nerwowy.

Wybrane dla Ciebie