WAŻNE
TERAZ

Śmierć trzech osób w Barcicach. Zatrzymano 25-latka

Popełniamy ten błąd zdecydowanie za często. Chleb tostowy nigdy nie powinien trafić do opiekacza

Chleb tostowy to pieczywo, które w kuchniach Polaków odgrywa ważną rolę. Niestety dietetycy nie mają o nim zbyt dobrego zdania. Nie chodzi tu jedynie o kwestię kaloryczności, ale także o to, co dzieje się w momencie, w którym ten produkt spożywczy zostaje podgrzany.

Chleb tostowy nie jest zbyt dobrym wyborem na śniadanieChleb tostowy nie jest zbyt dobrym wyborem na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | gkrphoto

Popularność pieczywa tostowego nie powinna nikogo dziwić. Jest bardzo wygodne, nie musimy go kroić, rzadko się psuje, a w kilka chwil możemy je przeobrazić w smakowite tosty z szynką i stopionym serem żółtym. Ta przekąska nie powinna stać się jednak śniadaniowym rytuałem. Swoje trzy grosze na ten temat mają do powiedzenia zarówno dietetycy, jak i lekarze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowe ciasto bez pieczenia robię praktycznie co weekend. Cała rodzina nie chce jeść nic innego

Chleb tostowy z punktu widzenia dietetyków

W idealnym świecie chleb tostowy byłby produkowany z zaledwie kilku składników: mąki, wody, mleka, drożdży i przypraw. Rzeczywistość nie jest jednak taka, jaką chcielibyśmy widzieć. Ponieważ pieczywo tostowe charakteryzuje się wyjątkowo trwałością i określoną konsystencją, producenci dorzucają nam "w gratisie" jeszcze szereg dodatków o wątpliwej reputacji. W takim chlebie zwykle znajdziemy więc konserwanty, regulatory kwasowości i emulgatory. A to tak naprawdę dopiero wierzchołek góry lodowej.

Chleb tostowy nie jest ulubionym produktem ani dietetyków, ani lekarzy
Chleb tostowy nie jest ulubionym produktem ani dietetyków, ani lekarzy © Canva | CordMediaDigitalServices

Z punktu widzenia dietetyka chleb tostowy i przygotowane z niego tosty czy kanapki to jeden z najgorszych wyborów na śniadanie. W jednej kromce możemy znaleźć nawet 100 kcal, sporo cukru i soli, a na dodatek bardzo niewiele błonnika pokarmowego. To z kolei przekłada się na kilka rzeczy. Po pierwsze, po takim śniadaniu szybko staniemy się znowu głodni, a po drugie narażamy się na gwałtowne zmiany poziomu glukozy we krwi.

Chleb tostowy z punktu widzenia lekarza

Jak już wspomnieliśmy, pieczywo tostowe wiąże się z jeszcze jednym problemem. Chodzi tu o to, co z niego przygotowujemy. Dlaczego ten chleb nie powinien trafić do opiekacza? Ponieważ jest on bogaty w węglowodany i opiekanie go może powodować powstawanie akrylamidu — związku chemicznego, który może powodować zmiany nowotworowe. Lekarze uprzedzają, że akrylamid wpływa szkodliwie także na układ nerwowy.

Wybrane dla Ciebie
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek