PrzepisPrzekąskiKarol Okrasa dorzuca do zalewy dwie łyżki. Niesamowicie podbija smak ogórków małosolnych

Karol Okrasa dorzuca do zalewy dwie łyżki. Niesamowicie podbija smak ogórków małosolnych

Jeśli od dawna rozglądasz się za sprawdzonym przepisem na ogórki małosolne, to twoje poszukiwania właśnie dobiegły końca. Lepszej receptury od tej Karola Okrasy już nie znajdziesz. Sekretem jest oczywiście autorska kompozycja przypraw w zalewie.

Karol Okrasa pokazał autorski przepis na ogórki małosolne
Karol Okrasa pokazał autorski przepis na ogórki małosolne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | 07photo, Karol Okrasa

04.06.2024 08:13

Karol Okrasa to kucharz, którego kulinarnych umiejętności nie podważyłby nawet największy kanapowy krytyk. Lata doświadczeń, wielkiej pasji i zainteresowania narodowymi i regionalnymi przysmakami sprawiły, że Okrasa stał się prawdziwym specjalistą w swojej profesji. A to oznacza, że jeśli potrzebujemy przepisu na klasyczne polskie przetwory, to wiemy, do kogo się w tym celu zwrócić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórki małosolne to — obok kiszonych — prawdziwa świętość na płaszczyźnie krajowych przetworów w słoiczkach. Żeby jednak wyszły nam dobre, to znaczy chrupiące, orzeźwiające i aromatyczne, należy poznać dobry przepis na zalewę, którą wraz z warzywami umieścimy w naczyniach. Karol Okrasa wychodzi z założenia, że smak ma być wyraźny, dlatego stawia w przepisie między innymi na gorczycę. Wystarczą dwie łyżki, by ogórki zyskały ciekawego charakteru. Oczywiście na tym kwestia przypraw się nie kończy...

Ogórki małosolne według Karola Okrasy

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 5 litrów wody,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 5 korzeni chrzanu,
  • 2 baldachimy kopru,
  • 7 listków porzeczki,
  • 2 łyżki gorczycy,
  • 7 łyżek soli.


Gorczyca sprawi, że ogórki małosolne nabiorą charakteru
Gorczyca sprawi, że ogórki małosolne nabiorą charakteru© Pexels | Karolina Grabowska

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki małosolne możesz przyrządzić w słoikach lub naczyniu kamionkowym. Przepis Karola Okrasy dotyczy tego drugiego. W razie potrzeby podziel składniki na równe części i rozmieść warzywa w czystych i wyparzonych słoikach.
  2. 5 litrów wody wlej do garnka i zagotuj. Następnie odstaw do ostygnięcia. Kiedy tak się stanie, dodaj gorczycę.
  3. Korzenie chrzanu obierz, pokrój w słupki i połowę wsadź do naczynia kamionkowego. Dodaj tam też przepołowiony czosnek i koper. Na nich umieść ogórki, a na warzywa — drugą połowę chrzanu, kopru i czosnku. Dorzuć też liście porzeczki.
  4. Całość zalej przygotowaną i ostudzoną zalewą. Odstaw na 2 dni. Po tym czasie twoje ogórki małosolne będą już gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie