Japończycy jedzą na kilogramy. To dlatego dożywają stu lat i są w świetnej formie

Edamame to po prostu niedojrzała soja. Powszechnie wykorzystuje się ją w kuchni azjatyckiej, głównie japońskiej i chińskiej. Edamame ma postać włochatych strączków skrywających wewnątrz zielone fasolki. Ich wygląd na pierwszy rzut oka może przywodzić na myśl nasz rodzimy bób.

Edamame to niedojrzałe strąki soi Edamame to niedojrzałe strąki soi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Edamame może służyć jako przekąska, ale także jako dodatek do różnego rodzaju potraw. Edamame posiada jednak nie tylko doskonałe walory smakowe, jest też niezwykle zdrowe, dostarczając organizmowi dużej ilości cennych składników odżywczych. Nie bez powodu edamame nazywa się "strączkiem długowieczności. To m.in. za jego sprawą Japończycy cieszą się długim życiem w zdrowiu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowe ciasto bez pieczenia robię praktycznie co weekend. Cała rodzina nie chce jeść nic innego

Właściwości zdrowotne edamame

Edamame jest prawdziwą skarbnicą łatwo przyswajalnego przez organizm białka. Jednym z atutów białka sojowego jest to, że podczas trawienia w przewodzie pokarmowym uwalniają się z niego biologicznie czynne peptydy - związki, które chronią organizm przed otyłością i nadciśnieniem, wykazują działanie przeciwutleniające i antynowotworowe. Ponadto edamame jest bogatym źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak azot, potas, magnez, żelazo, wapń czy fosfor.

Edamame to skuteczny środek w walce ze „złym” cholesterolem LDL. Jest to zasługa wysokiego stężenia lecytyny oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają tworzeniu się zapasów cholesterolu w wątrobie i blokowaniu naczyń krwionośnych. Natomiast wysoka zawartość błonnika pokarmowego w edamame ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego: zapobiega zaparciom, zapewnia uczucie sytości, a także spowalnia wchłanianie cukrów, co jest niezwykle istotne dla osób cierpiących na cukrzycę.

W edamame zawarte są także związki, takie jak genisteina, które wykazują działanie podobne do ludzkich estrogenów. Badania naukowe wykazały, że mogą one zapobiegać niektórym objawom związanym z przekwitaniem, takim jak uderzenia gorąca. Prawdopodobnie dlatego Azjatki, które spożywają dużo produktów sojowych, łagodniej przechodzą menopauzę.

Edamame
Edamame © Pixabay

Jak jeść edamame?

Edamame to bardzo uniwersalny produkt spożywczy. Młode strączki lub same ziarna soi mogą być pyszną przekąską – wystarczy obgotować je w osolonej wodzie przez 5 minut. Przyrządzimy z nich wówczas także smaczną pastę kanapkową, blendując z wcześniej posiekaną i podsmażoną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą i doprawiając solą, pieprzem oraz posiekaną miętą. Edamame możemy podać z masełkiem i tartą bułką.

Młodą soję warto dodawać do zup, potraw typu curry czy gulaszów. Świetnie smakuje z mięsem lub warzywami smażonymi w technice stir-fry (edamame dokładamy pod koniec obróbki, dzięki czemu zachowa ładny kolor). Dobrze komponuje się z ryżem oraz wszelkimi azjatyckimi makaronami.

Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba