Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować

Dzięki gyrosowi wiemy, że sałatki wcale nie muszą być nudne. Wystarczy kilka dobrze dobranych składników i wyrazisty sos, by stworzyć smakowitą propozycję na kolację lub drugie śniadanie.

Domowa, pyszna sałatka Domowa, pyszna sałatka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Złośliwi twierdzą, że sałatka to jedzenie dla królików, ale to jedna z najbardziej krzywdzących kulinarnych opinii, jakie kiedykolwiek słyszałam – a ta konkretna jest tego przykładem. Nasze stoły w większości opanowała sałatka gyros, która zachwyciła wiele osób dodatkiem usmażonego kurczaka i kremowym sosem, ale ta wersja, wcale nie jest gorsza – a wręcz przeciwnie. Wystarczy wykorzystać to, co zostało po niedzielnym rosole, żeby następnego dnia na naszym talerzu zagościła pyszna sałatka.

Domowy gyros z kurczaka. Aby smakował wyśmienicie, nie zapomnij dodać do niego konkretnej przyprawy

Sałatka rosołowa

W mojej kuchni obowiązuje jedna ważna zasada – niczego nie marnuję. Jeśli po niedzieli zostały dodatki z rosołu, wyrzucanie ich uważam za kulinarny grzech. Nawet jeśli na pierwszy rzut oka wydają ci się nieapetyczne, to przerobienie ich na sałatkę, wcale nie jest trudne i wystarczy odrobina wyobraźni i chęci.

Połączenie mięsa, marchewki i selera z majonezowym sosem oraz świeżą natką pietruszki daje pyszną sałatkę, która jest banalnie prosta w przygotowaniu. Dodając do tego ugotowany makaron, sprawisz, że danie stanie się o wiele bardziej sycące i świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie lub kolację. Dzięki temu nie zmarnujesz jedzenia i przygotujesz pyszny posiłek.

Przepis na sałatkę rosołową

Składniki:

  • 200 g mięsa z kurczaka (z rosołu),
  • 3-4 ugotowane marchewki,
  • 100 g suchego makaronu penne,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 pęczek świeżej pietruszki
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć suchy makaron i gotuj go al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, a następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Mięso z ugotowanego kurczaka oddziel od kości, oczyść z ewentualnych błon i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Marchewki z rosołu pokrój w drobną kostkę.
  4. Seler naciowy umyj, przekrój wzdłuż, a następnie również pokrój w drobną kostkę.
  5. Przełóż wszystkie składniki do dużej miski, dodaj ostudzony makaron, dopraw szczyptą soli i pieprzu, a następnie dodaj majonez i dokładnie wszystko wymieszaj, aż składniki się połączą.
  6. Na koniec posiekaj drobno pęczek świeżej pietruszki i posyp nią gotową sałatkę tuż przed podaniem, aby nadać jej świeżości i koloru.
  7. Sałatkę możesz schłodzić w lodówce przez 15-20 minut, by smaki lepiej się przegryzły.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Gdy nie mam czasu gotować wrzucam kilka produktów do piekarnika. Wychodzi najlepszy makaron
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Przygotowałem na śniadanie, gdy piekarnia była zamknięta. Rodzina zjadła do ostatniego okruszka
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść