Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Dzięki gyrosowi wiemy, że sałatki wcale nie muszą być nudne. Wystarczy kilka dobrze dobranych składników i wyrazisty sos, by stworzyć smakowitą propozycję na kolację lub drugie śniadanie.
Złośliwi twierdzą, że sałatka to jedzenie dla królików, ale to jedna z najbardziej krzywdzących kulinarnych opinii, jakie kiedykolwiek słyszałam – a ta konkretna jest tego przykładem. Nasze stoły w większości opanowała sałatka gyros, która zachwyciła wiele osób dodatkiem usmażonego kurczaka i kremowym sosem, ale ta wersja, wcale nie jest gorsza – a wręcz przeciwnie. Wystarczy wykorzystać to, co zostało po niedzielnym rosole, żeby następnego dnia na naszym talerzu zagościła pyszna sałatka.
Domowy gyros z kurczaka. Aby smakował wyśmienicie, nie zapomnij dodać do niego konkretnej przyprawy
Sałatka rosołowa
W mojej kuchni obowiązuje jedna ważna zasada – niczego nie marnuję. Jeśli po niedzieli zostały dodatki z rosołu, wyrzucanie ich uważam za kulinarny grzech. Nawet jeśli na pierwszy rzut oka wydają ci się nieapetyczne, to przerobienie ich na sałatkę, wcale nie jest trudne i wystarczy odrobina wyobraźni i chęci.
Połączenie mięsa, marchewki i selera z majonezowym sosem oraz świeżą natką pietruszki daje pyszną sałatkę, która jest banalnie prosta w przygotowaniu. Dodając do tego ugotowany makaron, sprawisz, że danie stanie się o wiele bardziej sycące i świetnie sprawdzi się na drugie śniadanie lub kolację. Dzięki temu nie zmarnujesz jedzenia i przygotujesz pyszny posiłek.
Przepis na sałatkę rosołową
Składniki:
- 200 g mięsa z kurczaka (z rosołu),
- 3-4 ugotowane marchewki,
- 100 g suchego makaronu penne,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 pęczek świeżej pietruszki
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotuj osoloną wodę, wrzuć suchy makaron i gotuj go al dente zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, a następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
- Mięso z ugotowanego kurczaka oddziel od kości, oczyść z ewentualnych błon i pokrój na mniejsze kawałki.
- Marchewki z rosołu pokrój w drobną kostkę.
- Seler naciowy umyj, przekrój wzdłuż, a następnie również pokrój w drobną kostkę.
- Przełóż wszystkie składniki do dużej miski, dodaj ostudzony makaron, dopraw szczyptą soli i pieprzu, a następnie dodaj majonez i dokładnie wszystko wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Na koniec posiekaj drobno pęczek świeżej pietruszki i posyp nią gotową sałatkę tuż przed podaniem, aby nadać jej świeżości i koloru.
- Sałatkę możesz schłodzić w lodówce przez 15-20 minut, by smaki lepiej się przegryzły.