To najtańsza zupa w japońskiej restauracji. Jedz ją, a efekty pozytywnie cię zaskoczą
Kuchnia japońska uchodzi za najzdrowszą na świecie. Rzecz w tym, by wiedzieć, jak korzystać z jej dobrodziejstw i nie zbankrutować. Sposobem na to jest na przykład regularne spożywanie zupy miso. Dlaczego warto to robić? Wyjaśniamy.
28.05.2024 08:32
Kuchnia japońska powinna stanowić wzór dla kulinariów z całego globu. Korzyści wynikające ze spożywania wielu różnych potraw z Kraju Kwitnącej Wiśni są wręcz niezwykłe, a dietetycy i lekarze nie mogą przestać ich zachwalać. Same pozytywy? To by było zbyt piękne. Jak wszyscy wiemy, te same dania są zazwyczaj bardzo drogie. Istnieje na to jednak pewna prosta rada, którą najkrócej można ująć w dwóch słowach. Zupa miso.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa miso — tania, smaczna i bardzo zdrowa
Zupę miso można znaleźć w każdej restauracji serwującej kuchnię japońską. I chociaż zazwyczaj jest ona najtańszą pozycją w całym menu, jest też prawdopodobnie z niego... najzdrowsza. Sushi z potwornie dosładzanego ryżu, hodowlanego łososia i słabej jakości tuńczyka może się w tym porównaniu schować. Ale przyjrzyjmy się tej sprawie od początku.
Zobacz także
Nasza dzisiejsza bohaterka — zupa miso — jest wytwarzana z pasty z fermentowanej soi, której z kolei produkcja oparta jest na działaniu Aspergillusa oryzae, słynnego grzyba Koji. Chociaż istnieje wiele rodzajów pasty miso, w większości restauracji zupę miso przygotowuje się z jej białej, nieco słodszej odmiany. Smak potrawy jest wyraźnie słony, ale nie brakuje w nim również śladów umami.
Miso dla organizmu
Pierwszą i najważniejszą w kontekście zupy miso korzyścią dla organizmu jest duża zawartość probiotyczna japońskiego specjału. Procesy fermentacyjne i to, co dzięki nim powstaje — co znamy również z naszych, polskich kiszonek — to samo zdrowie: pozytywny wpływ na jelita, wzmocnienie odporności i polepszenie trawienia.
Ponadto zupa miso reguluje poziom ciśnienia i cholesterolu we krwi. Zawierająca multum witamin i minerałów potrawa została również zbadana pod kątem działania antynowotworowego. Wnioski? Zaskakujące. Zupa miso spowalnia rozwój raka piersi i zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór żołądka. Według przeprowadzających badanie specjalistów z uniwersytetu w Hiroszimie szczególnie dobry wpływ na ten aspekt ludzkiego zdrowia ma pasta miso o długim okresie fermentacji, opiewającym na 180 dni. Biorąc to pod uwagę, dobrze jest zaopatrzyć się nie tylko w białe, ale także ciemne miso.