Większość uważa, że to odpad. A wystarczy włożyć do mikrofalówki, by mieć genialną przekąskę
Ten niepotrzebny i niewytłumaczalny nawyk dziwi każdego Włocha. Dlaczego Polacy decydują się na wyrzucanie skórki parmezanu, podczas gdy jest ona w pełni jadalna? Od jakiegoś czasu za odczarowanie złej reputacji tej części włoskiego sera wzięli się Tiktokerzy. Nie uwierzysz, jak smaczna przekąska z tego powstała.
23.11.2023 15:05
Parmezan to popularny na całym świecie ser podpuszczkowy produkowany z mleka włoskich krów Razza Regiana lub Vacca Rossa. Jest łatwo dostępny, a jego ceny dość rozsądne. Pokochali go nie tylko fani kuchni włoskiej. Polacy często wykorzystują parmezan jako panierkę do kotletów, a Japończycy zachwycają się obecnym w tym serze glutaminianem — związkiem chemicznym odpowiedzialnym za smak umami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
A jednak, przy całej tej popularności i powszechności parmezanu, wiele osób nie wie, że jego skórka, czyli twarde i suche końcówki, jest w pełni jadalna. Nawykiem, któremu nie mogą zresztą nadziwić się Włosi, stało się więc wyrzucanie skórek sera. To błąd, któremu postanowili przeciwstawić się niektórzy tiktokerzy. Pokazali w serwisie społecznościowym, jak w prosty i przyjemny sposób przeobrazić skórki parmezanu w pyszną przekąskę.
Skórki parmezanu do mikrofali
Pomysłów na wykorzystanie twardych końcówek parmezanu jest dość dużo. Na tyle, by Włosi przechowywali je w lodówce i sięgali wtedy, gdy jest to potrzebne. Niektórzy przeznaczają skórki na zapiekanki, sosy, zupy czy dodatek do risotto. A jaki pomysł na ten rzekomy "odpad" mają tiktokerzy?
Zobacz także
Cały patent polega na odkrojeniu skórek, pocięciu ich na drobniejsze kawałki i wrzuceniu do mikrofali. Już po chwili ser zacznie nieco "trzeszczeć", by w końcu lekko się nadąć i zamienić w pyszną, chrupiącą przekąskę podobną nieco do popcornu. Taki eksperyment dobrze jest zakończyć, umieszczając podgrzaną w mikrofali skórkę parmezanu w sałatkach — zamiast standardowych grzanek.
Oczywiście są i tacy, którzy jedzą tego rodzaju parmezanowe przekąski bez żadnych dodatków, ciesząc się ich smakiem umami. A ty jaki masz na nie pomysł? Jedno jest pewne — wyrzucanie skórki parmezanu to, jak widzisz, potworne marnotrawstwo!