Większość uważa, że to odpad. A wystarczy włożyć do mikrofalówki, by mieć genialną przekąskę

Ten niepotrzebny i niewytłumaczalny nawyk dziwi każdego Włocha. Dlaczego Polacy decydują się na wyrzucanie skórki parmezanu, podczas gdy jest ona w pełni jadalna? Od jakiegoś czasu za odczarowanie złej reputacji tej części włoskiego sera wzięli się Tiktokerzy. Nie uwierzysz, jak smaczna przekąska z tego powstała.

Nie wyrzucaj skórki parmezanu! Zrób z niej pyszną przekąskęNie wyrzucaj skórki parmezanu! Zrób z niej pyszną przekąskę
Źródło zdjęć: © TikTok | francoisedraschler

Parmezan to popularny na całym świecie ser podpuszczkowy produkowany z mleka włoskich krów Razza Regiana lub Vacca Rossa. Jest łatwo dostępny, a jego ceny dość rozsądne. Pokochali go nie tylko fani kuchni włoskiej. Polacy często wykorzystują parmezan jako panierkę do kotletów, a Japończycy zachwycają się obecnym w tym serze glutaminianem — związkiem chemicznym odpowiedzialnym za smak umami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może mieć wspólnego ze sobą sushi i tort? Okazuje się, że bardzo wiele i to w jakim stylu!

A jednak, przy całej tej popularności i powszechności parmezanu, wiele osób nie wie, że jego skórka, czyli twarde i suche końcówki, jest w pełni jadalna. Nawykiem, któremu nie mogą zresztą nadziwić się Włosi, stało się więc wyrzucanie skórek sera. To błąd, któremu postanowili przeciwstawić się niektórzy tiktokerzy. Pokazali w serwisie społecznościowym, jak w prosty i przyjemny sposób przeobrazić skórki parmezanu w pyszną przekąskę.

Skórki parmezanu do mikrofali

Pomysłów na wykorzystanie twardych końcówek parmezanu jest dość dużo. Na tyle, by Włosi przechowywali je w lodówce i sięgali wtedy, gdy jest to potrzebne. Niektórzy przeznaczają skórki na zapiekanki, sosy, zupy czy dodatek do risotto. A jaki pomysł na ten rzekomy "odpad" mają tiktokerzy?

Cały patent polega na odkrojeniu skórek, pocięciu ich na drobniejsze kawałki i wrzuceniu do mikrofali. Już po chwili ser zacznie nieco "trzeszczeć", by w końcu lekko się nadąć i zamienić w pyszną, chrupiącą przekąskę podobną nieco do popcornu. Taki eksperyment dobrze jest zakończyć, umieszczając podgrzaną w mikrofali skórkę parmezanu w sałatkach — zamiast standardowych grzanek.

Oczywiście są i tacy, którzy jedzą tego rodzaju parmezanowe przekąski bez żadnych dodatków, ciesząc się ich smakiem umami. A ty jaki masz na nie pomysł? Jedno jest pewne — wyrzucanie skórki parmezanu to, jak widzisz, potworne marnotrawstwo!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"