Lody w chrupiącej panierce to gotowa receptura na zaskakujący deser. Czegoś takiego jeszcze nie jadłeś
Mają odwiedzić cię goście i chcesz ich zaskoczyć czymś wyjątkowym? A może szukasz czegoś wystrzałowego, bo potrzebujesz odmiany w kuchni? Dzisiejszy deser sprawdzi się idealnie w obu rolach!
23.11.2023 | aktual.: 19.03.2024 13:54
Chyba zgodzisz się ze mną, że każdy z nas od czasu do czasu chciałby zjeść coś zupełnie innego. Nie inaczej jest w przypadku ciast i deserów, które serwowane na okrągło w jednej postaci prędzej czy później na pewno się znudzą.
Dlatego też warto od czasu do czasu trochę zaszaleć i przygotować coś zupełnie niespotykanego. Ba, w pierwszej chwili taka inspiracja może brzmieć wręcz dziwacznie, ale uwierz mi na słowo, wystarczy zapoznać się z całą recepturą, aby od razu zmienić zdanie. Tak będzie właśnie dzisiaj!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lody ukryte w chrupiącej panierce przygotowane w gorącym oleju. Jak to w ogóle jest możliwe?
Zanim przejdziemy do dokładnej receptury, przyznam, że doskonale zdaję sobie sprawę, że lody w ogóle nie kojarzą się z panierką oraz smażeniem. A jednak jest to możliwe. I to w jakim wydaniu!
Składniki:
- 3 szklanki płatków kukurydzianych,
- 2-3 gałki lodów waniliowych,
- 1 jajko,
- do dekoracji: sos czekoladowy, kolorowe posypki, orzechy.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania panierki z płatków kukurydzianych. W tym celu przesypuję płatki do blendera na kilka sekund i gotowe. Sypka i drobna panierka powstaje dosłownie w mgnieniu oka!
Dzięki temu zabiegowi, panierka w szybki i prosty sposób przylegnie do lodowej kuli.
Krok 2. A skoro o kuli już mowa, to na blacie kuchennym kładę pudełko z lodami. Smak może być tutaj dowolny, w zależności od osobistych preferencji. Następnie przy pomocy miarki nabieram sporą porcję, po czym przekładam ją do miseczki z płatkami. Na koniec formuje z niej sporej wielkości kulkę.
Jeśli nie masz miarki, możesz użyć spokojnie łyżki do lodów lub zwykłej łyżki stołowej.
Krok 3. Obtoczoną w płatkach kukurydzianych kulkę lodową zabezpieczam szczelnie przy pomocy folii spożywczej, po czym mrożę przez 3 godziny.
W międzyczasie przelewam olej do garnka, tak abym mogła zanurzyć w nim lodową kulkę w całości, po czym go podgrzewam. W osobnej misce roztrzepuję też jajko, które posłuży do przygotowania drugiej warstwy panierki.
Krok 4. Dobrze schłodzoną kulkę obtaczam w roztrzepanym jajku, po czym tworzę drugą warstwę z płatków kukurydzianych. Dopiero w takim wydaniu deser może trafić do rozgrzanego oleju.
Krok 5. Deser smażę przez kilka minut, aż nabierze pięknych, złocistych rumieńców. Gotową kulkę wyjmuję przy pomocy łyżki z cedzakiem, po czym dekoruję polewą czekoladową, kolorową posypką i posiekanymi orzechami. Smacznego!