Lody w chrupiącej panierce to gotowa receptura na zaskakujący deser. Czegoś takiego jeszcze nie jadłeś

Mają odwiedzić cię goście i chcesz ich zaskoczyć czymś wyjątkowym? A może szukasz czegoś wystrzałowego, bo potrzebujesz odmiany w kuchni? Dzisiejszy deser sprawdzi się idealnie w obu rolach!

W środku tego deseru znajdziesz smaczną niespodziankęW środku tego deseru znajdziesz smaczną niespodziankę
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Chyba zgodzisz się ze mną, że każdy z nas od czasu do czasu chciałby zjeść coś zupełnie innego. Nie inaczej jest w przypadku ciastdeserów, które serwowane na okrągło w jednej postaci prędzej czy później na pewno się znudzą. 

Dlatego też warto od czasu do czasu trochę zaszaleć i przygotować coś zupełnie niespotykanego. Ba, w pierwszej chwili taka inspiracja może brzmieć wręcz dziwacznie, ale uwierz mi na słowo, wystarczy zapoznać się z całą recepturą, aby od razu zmienić zdanie. Tak będzie właśnie dzisiaj!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lody w chrupiącej panierce to gotowa receptura na zaskakujący deser. Czegoś takiego jeszcze nie jadłeś

Lody ukryte w chrupiącej panierce przygotowane w gorącym oleju. Jak to w ogóle jest możliwe?

Zanim przejdziemy do dokładnej receptury, przyznam, że doskonale zdaję sobie sprawę, że lody w ogóle nie kojarzą się z panierką oraz smażeniem. A jednak jest to możliwe. I to w jakim wydaniu!

Składniki:

  • 3 szklanki płatków kukurydzianych,
  • 2-3 gałki lodów waniliowych,
  • 1 jajko,
  • do dekoracji: sos czekoladowy, kolorowe posypki, orzechy.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania panierkipłatków kukurydzianych. W tym celu przesypuję płatki do blendera na kilka sekund i gotowe. Sypka i drobna panierka powstaje dosłownie w mgnieniu oka!

Najpierw przygotowuję panierkę z płatków kukurydzianych
Najpierw przygotowuję panierkę z płatków kukurydzianych © Licencjodawca | Pyszności

Dzięki temu zabiegowi, panierka w szybki i prosty sposób przylegnie do lodowej kuli.

Krok 2. A skoro o kuli już mowa, to na blacie kuchennym kładę pudełko z lodami. Smak może być tutaj dowolny, w zależności od osobistych preferencji. Następnie przy pomocy miarki nabieram sporą porcję, po czym przekładam ją do miseczki z płatkami. Na koniec formuje z niej sporej wielkości kulkę. 

Tworzenie kulki lodowej to bułka z masłem
Tworzenie kulki lodowej to bułka z masłem © Licencjodawca | Pyszności

Jeśli nie masz miarki, możesz użyć spokojnie łyżki do lodów lub zwykłej łyżki stołowej.  

Krok 3. Obtoczoną w płatkach kukurydzianych kulkę lodową zabezpieczam szczelnie przy pomocy folii spożywczej, po czym mrożę przez 3 godziny

Lodową kulę zabezpieczam folią spożywczą
Lodową kulę zabezpieczam folią spożywczą © Licencjodawca | Pyszności

W międzyczasie przelewam olej do garnka, tak abym mogła zanurzyć w nim lodową kulkę w całości, po czym go podgrzewam. W osobnej misce roztrzepuję też jajko, które posłuży do przygotowania drugiej warstwy panierki.

Krok 4. Dobrze schłodzoną kulkę obtaczam w roztrzepanym jajku, po czym tworzę drugą warstwę z płatków kukurydzianych. Dopiero w takim wydaniu deser może trafić do rozgrzanego oleju

Zostało krótkie smażenie
Zostało krótkie smażenie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Deser smażę przez kilka minut, aż nabierze pięknych, złocistych rumieńców. Gotową kulkę wyjmuję przy pomocy łyżki z cedzakiem, po czym dekoruję polewą czekoladową, kolorową posypką i posiekanymi orzechami. Smacznego!

I można zabierać się za jedzenie
I można zabierać się za jedzenie © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka