PrzepisDeseryLody w chrupiącej panierce to gotowa receptura na zaskakujący deser. Czegoś takiego jeszcze nie jadłeś

Lody w chrupiącej panierce to gotowa receptura na zaskakujący deser. Czegoś takiego jeszcze nie jadłeś

W środku tego deseru znajdziesz smaczną niespodziankę
W środku tego deseru znajdziesz smaczną niespodziankę
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
23.11.2023 11:06, aktualizacja: 19.03.2024 13:54

Mają odwiedzić cię goście i chcesz ich zaskoczyć czymś wyjątkowym? A może szukasz czegoś wystrzałowego, bo potrzebujesz odmiany w kuchni? Dzisiejszy deser sprawdzi się idealnie w obu rolach!

Chyba zgodzisz się ze mną, że każdy z nas od czasu do czasu chciałby zjeść coś zupełnie innego. Nie inaczej jest w przypadku ciastdeserów, które serwowane na okrągło w jednej postaci prędzej czy później na pewno się znudzą. 

Dlatego też warto od czasu do czasu trochę zaszaleć i przygotować coś zupełnie niespotykanego. Ba, w pierwszej chwili taka inspiracja może brzmieć wręcz dziwacznie, ale uwierz mi na słowo, wystarczy zapoznać się z całą recepturą, aby od razu zmienić zdanie. Tak będzie właśnie dzisiaj!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lody ukryte w chrupiącej panierce przygotowane w gorącym oleju. Jak to w ogóle jest możliwe?

Zanim przejdziemy do dokładnej receptury, przyznam, że doskonale zdaję sobie sprawę, że lody w ogóle nie kojarzą się z panierką oraz smażeniem. A jednak jest to możliwe. I to w jakim wydaniu!

Składniki:

  • 3 szklanki płatków kukurydzianych,
  • 2-3 gałki lodów waniliowych,
  • 1 jajko,
  • do dekoracji: sos czekoladowy, kolorowe posypki, orzechy.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania panierkipłatków kukurydzianych. W tym celu przesypuję płatki do blendera na kilka sekund i gotowe. Sypka i drobna panierka powstaje dosłownie w mgnieniu oka!

Najpierw przygotowuję panierkę z płatków kukurydzianych
Najpierw przygotowuję panierkę z płatków kukurydzianych© Licencjodawca | Pyszności

Dzięki temu zabiegowi, panierka w szybki i prosty sposób przylegnie do lodowej kuli.

Krok 2. A skoro o kuli już mowa, to na blacie kuchennym kładę pudełko z lodami. Smak może być tutaj dowolny, w zależności od osobistych preferencji. Następnie przy pomocy miarki nabieram sporą porcję, po czym przekładam ją do miseczki z płatkami. Na koniec formuje z niej sporej wielkości kulkę. 

Tworzenie kulki lodowej to bułka z masłem
Tworzenie kulki lodowej to bułka z masłem© Licencjodawca | Pyszności

Jeśli nie masz miarki, możesz użyć spokojnie łyżki do lodów lub zwykłej łyżki stołowej.  

Krok 3. Obtoczoną w płatkach kukurydzianych kulkę lodową zabezpieczam szczelnie przy pomocy folii spożywczej, po czym mrożę przez 3 godziny

Lodową kulę zabezpieczam folią spożywczą
Lodową kulę zabezpieczam folią spożywczą© Licencjodawca | Pyszności

W międzyczasie przelewam olej do garnka, tak abym mogła zanurzyć w nim lodową kulkę w całości, po czym go podgrzewam. W osobnej misce roztrzepuję też jajko, które posłuży do przygotowania drugiej warstwy panierki.

Krok 4. Dobrze schłodzoną kulkę obtaczam w roztrzepanym jajku, po czym tworzę drugą warstwę z płatków kukurydzianych. Dopiero w takim wydaniu deser może trafić do rozgrzanego oleju

Zostało krótkie smażenie
Zostało krótkie smażenie© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Deser smażę przez kilka minut, aż nabierze pięknych, złocistych rumieńców. Gotową kulkę wyjmuję przy pomocy łyżki z cedzakiem, po czym dekoruję polewą czekoladową, kolorową posypką i posiekanymi orzechami. Smacznego!

I można zabierać się za jedzenie
I można zabierać się za jedzenie© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także