PrzepisKiedyś były w każdym sklepie, dziś to rarytas. W PRL-u dzieci o błagały o nie rodziców

Kiedyś były w każdym sklepie, dziś to rarytas. W PRL‑u dzieci o błagały o nie rodziców

Ciepłe lody to wynalazek najpewniej minionej epoki. Tania i wysokokaloryczna przekąska miała być namiastką słodkości, do których wówczas nie było dostępu, podobnie jak wyroby czekoladopodobne czy "polokokta". Na widok piankowej masy najmłodszym ciekła ślinka. Dzisiaj trudniej nabyć ten specjał w sklepie. Jeśli tęsknisz za smakiem lepiących dłonie ciepłych lodów, możesz zrobić je w domu. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Ciepłe lody były przed laty były uwielbianym deserem - Pyszności; Fot. Pyszności; Narodowe Archiwum Cyfrowe
Ciepłe lody były przed laty były uwielbianym deserem - Pyszności; Fot. Pyszności; Narodowe Archiwum Cyfrowe

19.05.2023 15:25

Słodka pianka w słodkim wafelku ze słodką polewą i jeszcze słodszą posypką skutecznie zaspokajała cukrowy głód najmłodszych. Dzisiaj wiele mam przechodzą dreszcze na samą myśl podania dziecku takiego specjału. To, owszem, nie najzdrowsza przekąska, ale jakże wpisująca się w idee tzw. comfort food. Dla wielu to wspomnienie dzieciństwa, lepiących się od słodkiego deseru dłoni i przeszywającego bólu zębów od namiaru słodkości.

Murzynki, całuski. Dlaczego znikają ze sklepów?

Ciepłe lody to deser w postaci zaparzonej syropem piany z białek w polewie czekoladowej i podanej w waflowym kubku. Przysmak z wyglądu przypomina lody włoskie, stąd jego nazwa, choć wielu na ciepłe lody mówiło murzynki czy całuski. Nie wiadomo, kiedy dokładnie zaczęto je produkować, ale były dostępne już w latach 50. Nazywa się je „przysmakiem PRL-u”, ale okazję zajadać się nimi miały jeszcze dzieci wychowujące się na początku XXI wieku. Na skalę przemysłową ciepłe lody w latach komunistycznych produkowane były przez firmę „Nadwiślanka” z Torunia.

Deser znajdziemy jeszcze w małych sklepach spożywczych, chociaż już coraz rzadziej. Wpływ na to miała mieć przede wszystkim pandemia koronawirusa. Spekuluje się, że nowe zasady handlu, wprowadzone ze względu na obostrzenia, mają stać za całkowitym zniknięciem przysmaku z dużych sieci handlowych. Ciepłe lody bowiem znajdowały się zazwyczaj w kartonach przy kasach, nieosłonięte i niechronione przed bakteriami z zewnątrz, a pandemiczne restrykcje miały utrudnić ekspozycję towaru.

Ciepłe lody - Pyszności; Fot. SpiderMum, CC BY-SA 3.0; via Wikimedia Commons
Ciepłe lody - Pyszności; Fot. SpiderMum, CC BY-SA 3.0; via Wikimedia Commons

Przepis na domowe ciepłe lody

Składniki (na około 5 sztuk):

  • 80 g cukru
  • 40 ml wody
  • 120 g miodu
  • 2 białka
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 70 gramów ulubionej czekolady
  • 40 gramów masła
  • 5 wafelków do lodów
  • posypka (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj cukier, miód i wodę tak, by uzyskać jednolitą konsystencję i podgrzej całość, aż powstanie gęsty syrop (do temperatury 110 st. C).
  2. Ubij białka z dodatkiem jednej łyżki soku z cytryny.
  3. Do piany z białek cienkim strumieniem dolewaj syrop, ciągle ubijając całość.
  4. Pod koniec dodaj cukier waniliowy.
  5. Całość ubijaj do momentu, aż masa stanie się gęsta i kremowa.
  6. Piankę przełóż do wafelków (np. za pomocą rękawa cukierniczego).
  7. Czekoladę rozpuść z masłem i odstaw, by przestygła, ale by nadal była płynna.
  8. Lody zanurzaj w czekoladzie i opcjonalnie udekoruj je posypką. Następnie odstaw je do lodówki, by czekolada zastygła.
Wybrane dla Ciebie