Kiedyś były w każdym sklepie, dziś to rarytas. W PRL-u dzieci o błagały o nie rodziców

Ciepłe lody to wynalazek najpewniej minionej epoki. Tania i wysokokaloryczna przekąska miała być namiastką słodkości, do których wówczas nie było dostępu, podobnie jak wyroby czekoladopodobne czy "polokokta". Na widok piankowej masy najmłodszym ciekła ślinka. Dzisiaj trudniej nabyć ten specjał w sklepie. Jeśli tęsknisz za smakiem lepiących dłonie ciepłych lodów, możesz zrobić je w domu. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

ObrazekCiepłe lody były przed laty były uwielbianym deserem - Pyszności; Fot. Pyszności; Narodowe Archiwum Cyfrowe

Słodka pianka w słodkim wafelku ze słodką polewą i jeszcze słodszą posypką skutecznie zaspokajała cukrowy głód najmłodszych. Dzisiaj wiele mam przechodzą dreszcze na samą myśl podania dziecku takiego specjału. To, owszem, nie najzdrowsza przekąska, ale jakże wpisująca się w idee tzw. comfort food. Dla wielu to wspomnienie dzieciństwa, lepiących się od słodkiego deseru dłoni i przeszywającego bólu zębów od namiaru słodkości.

Murzynki, całuski. Dlaczego znikają ze sklepów?

Ciepłe lody to deser w postaci zaparzonej syropem piany z białek w polewie czekoladowej i podanej w waflowym kubku. Przysmak z wyglądu przypomina lody włoskie, stąd jego nazwa, choć wielu na ciepłe lody mówiło murzynki czy całuski. Nie wiadomo, kiedy dokładnie zaczęto je produkować, ale były dostępne już w latach 50. Nazywa się je „przysmakiem PRL-u”, ale okazję zajadać się nimi miały jeszcze dzieci wychowujące się na początku XXI wieku. Na skalę przemysłową ciepłe lody w latach komunistycznych produkowane były przez firmę „Nadwiślanka” z Torunia.

Deser znajdziemy jeszcze w małych sklepach spożywczych, chociaż już coraz rzadziej. Wpływ na to miała mieć przede wszystkim pandemia koronawirusa. Spekuluje się, że nowe zasady handlu, wprowadzone ze względu na obostrzenia, mają stać za całkowitym zniknięciem przysmaku z dużych sieci handlowych. Ciepłe lody bowiem znajdowały się zazwyczaj w kartonach przy kasach, nieosłonięte i niechronione przed bakteriami z zewnątrz, a pandemiczne restrykcje miały utrudnić ekspozycję towaru.

Obrazek
Ciepłe lody - Pyszności; Fot. SpiderMum, CC BY-SA 3.0; via Wikimedia Commons

Przepis na domowe ciepłe lody

Składniki (na około 5 sztuk):

  • 80 g cukru
  • 40 ml wody
  • 120 g miodu
  • 2 białka
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 70 gramów ulubionej czekolady
  • 40 gramów masła
  • 5 wafelków do lodów
  • posypka (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj cukier, miód i wodę tak, by uzyskać jednolitą konsystencję i podgrzej całość, aż powstanie gęsty syrop (do temperatury 110 st. C).
  2. Ubij białka z dodatkiem jednej łyżki soku z cytryny.
  3. Do piany z białek cienkim strumieniem dolewaj syrop, ciągle ubijając całość.
  4. Pod koniec dodaj cukier waniliowy.
  5. Całość ubijaj do momentu, aż masa stanie się gęsta i kremowa.
  6. Piankę przełóż do wafelków (np. za pomocą rękawa cukierniczego).
  7. Czekoladę rozpuść z masłem i odstaw, by przestygła, ale by nadal była płynna.
  8. Lody zanurzaj w czekoladzie i opcjonalnie udekoruj je posypką. Następnie odstaw je do lodówki, by czekolada zastygła.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥