WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Już nie kładę ziemniaków obok kotletów. Dodaję je do panierki i wychodzą pulchne

Rozkłócone jajko, sól, pieprz, bułka tarta to najprostszy przepis na panierkę, która wychodzi złocista i chrupiąca. Znam jeszcze lepszy przepis. Dodatek jednego składnika sprawia, że kotlety wychodzą pulchne i niesamowicie soczyste.

Obłędna panierka do schabowych.Obłędna panierka do schabowych.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gotowane, pieczone, duszone, smażone, w sosie, pod warzywną pierzynką — w kotlety są smaczne w każdym wydaniu, jednak większość z nas przepada przede wszystkim za tymi w chrupiącej panierce. Nie ma się co oszukiwać, takie kotlety przygotowuje się najłatwiej, a przepisu w zasadzie nie da się zepsuć.

Panierka to najczęściej jajka, przyprawy i bułka tarta czy popularne ostatnimi czasy panko, które nadaje niesamowitej chrupkości. Jest jednak jeszcze jeden przepis na panierkę, o którym mówi się zdecydowanie zbyt rzadko. Sekretny składnik, który zwykle na talerzu tuż obok kotletów całkowicie zmienia smak ciasta na kotlety. Co to za składnik?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mus czekoladowy

Magiczny składnik ciasta na kotlety. Spróbuj raz, a zakochasz się od pierwszego kęsa

Wspomnianym magicznym składnikiem są... ziemniaki. Tak, ziemniaki. Mięso zamoczone w masie ziemniaczanej staje się niezwykle kruche, delikatne i soczyste zarazem. Wypróbuj ten przepis, a skorzystasz z niego jeszcze nie raz.

Kotlety w ziemniaczanym cieście — przepis

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka lub schabu wieprzowego,
  • 500 g ziemniaków,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 3 ząbki czosnku,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż je do miski i posyp niewielką ilością soli. Ostaw je na 10 minut, a w międzyczasie zajmij się mięsem.
  2. Mięso umyj, osusz i usuń z niego nabłonki. Rozbij je tłuczkiem, a następnie, posól i popieprz z obu stron.
  3. Starte ziemniaki odsącz z nadmiaru wody. Dodaj do nich mąkę, śmietanę, mleko, jajka, czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
  4. Mięso obtocz w mące, a następnie, zanurz je w cieście. Tak przygotowane mięso usmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju lub smalcu. Kotlety smaż z obu stron przez ok. 5 minut.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze