PrzepisKuchnia polskaJuż nie kładę ziemniaków obok kotletów. Dodaję je do panierki i wychodzą pulchne

Już nie kładę ziemniaków obok kotletów. Dodaję je do panierki i wychodzą pulchne

Obłędna panierka do schabowych.
Obłędna panierka do schabowych.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

25.10.2023 17:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Rozkłócone jajko, sól, pieprz, bułka tarta to najprostszy przepis na panierkę, która wychodzi złocista i chrupiąca. Znam jeszcze lepszy przepis. Dodatek jednego składnika sprawia, że kotlety wychodzą pulchne i niesamowicie soczyste.

Gotowane, pieczone, duszone, smażone, w sosie, pod warzywną pierzynką — w kotlety są smaczne w każdym wydaniu, jednak większość z nas przepada przede wszystkim za tymi w chrupiącej panierce. Nie ma się co oszukiwać, takie kotlety przygotowuje się najłatwiej, a przepisu w zasadzie nie da się zepsuć.

Panierka to najczęściej jajka, przyprawy i bułka tarta czy popularne ostatnimi czasy panko, które nadaje niesamowitej chrupkości. Jest jednak jeszcze jeden przepis na panierkę, o którym mówi się zdecydowanie zbyt rzadko. Sekretny składnik, który zwykle na talerzu tuż obok kotletów całkowicie zmienia smak ciasta na kotlety. Co to za składnik?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Magiczny składnik ciasta na kotlety. Spróbuj raz, a zakochasz się od pierwszego kęsa

Wspomnianym magicznym składnikiem są... ziemniaki. Tak, ziemniaki. Mięso zamoczone w masie ziemniaczanej staje się niezwykle kruche, delikatne i soczyste zarazem. Wypróbuj ten przepis, a skorzystasz z niego jeszcze nie raz.

Kotlety w ziemniaczanym cieście — przepis

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka lub schabu wieprzowego,
  • 500 g ziemniaków,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 3 ząbki czosnku,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż je do miski i posyp niewielką ilością soli. Ostaw je na 10 minut, a w międzyczasie zajmij się mięsem.
  2. Mięso umyj, osusz i usuń z niego nabłonki. Rozbij je tłuczkiem, a następnie, posól i popieprz z obu stron.
  3. Starte ziemniaki odsącz z nadmiaru wody. Dodaj do nich mąkę, śmietanę, mleko, jajka, czosnek oraz sól i pieprz do smaku.
  4. Mięso obtocz w mące, a następnie, zanurz je w cieście. Tak przygotowane mięso usmaż na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju lub smalcu. Kotlety smaż z obu stron przez ok. 5 minut.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także