Mówi się o nim deser oszczędnej pani domu. Wszystko przez cenę i liczbę składników
O tak oszczędnym deserze jeszcze nie słyszeliście. Jednak niech was nie zmylą pozory. Oszczędny nie znaczy byle jaki. Przepis ten wpisuje się w trend kuchni resztkowej, w której nic nie może się zmarnować. W tym przypadku ratujemy czerstwe pieczywo. Koniecznie wypróbujcie.
02.11.2023 | aktual.: 20.03.2024 10:58
Jeśli nie wiecie, co zrobić z czerstwą chałką lub innym słodkim pieczywem, spieszymy z rozwiązaniem. Koniecznie wypróbujcie przepis na deser oszczędnej pani domu. Dzięki niemu nie tylko uratujecie pieczywo przed wyrzuceniem, ale też stworzycie deser, który można podać na wiele różnych sposobów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Deser oszczędnej pani domu. Taniej się nie da
W kategorii deserów oszczędnej pani domu znajdziemy wiele różnych specjałów. Każdy z nas kojarzy słynną bajaderkę. To nic innego jak ciastko stworzone z wymieszanych i nieco "podkręconych" dodatkami odpadów cukierniczych. Nasze babcie zaś zostawiały suche kawałki ciast (bez mas) do wysuszenia, a następnie robiły z nich bułkę tartką, tylko że na słodko.
Zobacz także
Świetnym pomysłem na taki deser oszczędnej pani domu jest przygotowanie pieczonej chałki z budyniem. Dlaczego deser ten jest oszczędny? Po pierwsze - możemy wykorzystać w nim czerstwą chałkę (lub inne słodkie pieczywo). Po drugie - listę składników można uszczuplić do minimum, rezygnując z samodzielnego przygotowania budyniu. Tak naprawdę do przyrządzenia gotowca z proszku potrzebujesz wyłącznie mleka.
Chałka na gorąco z budyniem. Przepis
Składniki:
- czerstwa chałka (lub świeża),
- mrożone lub świeże owoce,
- ulubione bakalie,
- 2 szklanki mleka,
- 3 żółtka jaj,
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki cukru.
Przygotowanie:
- Przygotuj budyń. Żółtka połącz z cukrem i rozetrzyj składniki na gładko, następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i stopniowo dolewaj mleko. Wymieszaj wszystko tak, by nie było grudek.
- Rondel ze składnikami umieść na kuchence. Podgrzewaj masę na małym ogniu. Mieszaj całość aż do zgęstnienia masy.
- Chałkę/czerstwe pieczywo porwij na kawałki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Pomiędzy kawałki pieczywa dodaj budyń. Całość posyp ulubionymi bakaliami i mrożonymi lub świeżymi owocami.
- Deser piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez ok. 15 minut.