WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Pyszny i łatwy deser z 2 składników! Aż ślinka cieknie

Prosty deser z dwóch niedrogich i łatwo dostępnych składników to hit tego lata. Pokażę ci, jak zrobić pyszny sernik na zimno z galaretki i twarogu.

Prosty deser z dwóch składników- PysznościProsty deser z dwóch składników- Pyszności
Ewa

Niektóre przepisy na desery mogą sprawić, że niejednemu kuchennemu amatorowi zrzędnie mina. Nietypowe, czasami trudno dostępne składniki, długa lista zakupów i skomplikowany proces przygotowywania powodują, że nawet największym łasuchom mija ochota na deser. Mam jednak proste rozwiązanie: połączenie twarogu i galaretki, dzięki któremu stworzyłam pyszny sernik na zimno. Ten przepis to hit letnich deserów: składniki są łatwo dostępne, przygotowanie proste, a efekt końcowy po prostu przepyszny.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym wideo

Deser z dwóch składników

Składniki:

Część I

  • 600 ml gorącej wody
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 450 ml gorącej wody

Część II

  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 400 g sera twarogowego z wiaderka

Część III

  • 600 ml gorącej wody
  • 2 galaretki pomarańczowe

Sposób przygotowania:

1. Dwie galaretki rozpuszczam w 600 ml wody i dokładnie mieszam (składniki z części III). Rozdzielam na dwa pojemniki i odstawiam do wystudzenia.

Galaretki pomarańczowe- Pyszności
Galaretki pomarańczowe- Pyszności

2. Dwie galaretki rozpuszczam w 450 ml wody i studzę (składniki z części II). Do miski przekładam ser twarogowy z wiaderka. Ubijam go przy pomocy miksera, stopniowo wlewając przestudzoną galaretkę.

Obrazek
Deser z dwóch składników- Pyszności

3. Zastygnięte galaretki, które przygotowałam na początku przepisu, kroję w średniej wielkości kostkę. Okrągłą tortownicę wykładam papierem do pieczenia i zabezpieczam na dole folią spożywczą, aby nie przeciekła. Wrzucam pokrojone galaretki i zalewam zmiksowanym twarogiem. Wstawiam do lodówki na 2-3 godziny, aby masa stężała.

Deser z dwóch składników- Pyszności
Deser z dwóch składników- Pyszności

4. Dwie galaretki rozpuszczam w 600 ml gorącej wody i odstawiam do wystudzenia. Gdy masa zacznie tężeć, wylewam galaretkę na schłodzony w lodówce deser. Ponownie wkładam do lodówki, tym razem na 3 godziny. Możesz przygotować serniczek dzień wcześniej i chłodzić całą noc - to zdecydowanie nie zaszkodzi.

Obrazek
Deser z dwóch składników- Pyszności

5. Gotowe ciasto dzielę na porcje i podaję swoim bliskim. Przechowuję je w lodówce.Smacznego!

Deser z dwóch składników- Pyszności
Deser z dwóch składników- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze