Do chlebaka i lodówki wkładam kostki cukru. Robię to z konkretnego powodu

W każdej kuchni można znaleźć całą masę produktów spożywczych. Ale czy wiesz, jak je przechowywać, aby posłużyły jak najdłużej?

Kostki cukru warto wkładać do chlebaka i lodówkiKostki cukru warto wkładać do chlebaka i lodówki
Źródło zdjęć: © Archiwum Prywatne | Marzena Pęcak
Marzena Pęcak

Uwielbiam spędzać czas w kuchni. Tworzenie smacznych posiłków, testowanie nowych przepisów czy próba zupełnie nieznanych kombinacji smakowych to dla mnie największa frajda. Jest tylko jeden problem. Po jakimś czasie żywność zaczyna się psuć, a że nie lubię marnować jedzenia, dziś podzielę się z tobą sprawdzonym patentami, dzięki którym zachowasz jej świeżość znacznie dłużej

Koniec z marnowaniem żywności. Już za moment przekonasz się, że wystarczy naprawdę niewiele, aby uzyskać genialne efekty!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskocz bliskich w Halloween i przygotuj zupę w postaci gęstego kremu. Strasznie smaczna!

Jak przechowywać żywność w kuchni?

Z racji, że tematyka ta jest bardzo obszerna, podzielę ją na kilka części. W każdym z takich artykułów będę starała się przybliżyć kilka rozwiązań, dzięki którym już nigdy nie wyrzucisz jedzenia do kosza. 

Nie wiem, czy wiesz, ale istnieje wiele sprawdzonych patentów, które naprawdę działają. Sama stosuję je w swojej kuchni, więc wiem, co piszę. No to co, zaczynamy?

Banany, chleb i żółty ser

Nowy cykl zaczniemy od trzech podstawowych produktów spożywczych, które można znaleźć w każdym polskim domu. Co więcej, w dwóch opisywanych przypadkach do wydłużenia przydatności produktów użyjesz jednego rozwiązania. Co jeszcze bardziej upraszcza całą sprawę.

Zacznijmy może od bananów, bo je zazwyczaj kupujemy w większej ilości. Dlatego tym bardziej warto wiedzieć, co zrobić, aby zachować ich świeżość na dłużej. I jak się okazuje, do tego zadania potrzebujesz zwykłej folii spożywczej. Wystarczy, że owiniesz szczelnie końcówkę łączącą banany i po kłopocie. Banany z taką ochroną z pewnością posłużą ci znacznie dłużej.

Folia spożywcza pomoże wydłużyć świeżość bananów
Folia spożywcza pomoże wydłużyć świeżość bananów © Archiwum Własne | Pyszności

W dzisiejszym zestawieniu nie mogło zabraknąć też pieczywa. W końcu na jego bazie przygotowujemy zarówno śniadanie, jak i kolację. Często też towarzyszy nam ono przy jedzeniu zupy. Chleb zazwyczaj trzymamy w chlebaku. I jak się okazuje, warto włożyć do niego kilka kostek cukru (może być też cukier w sypkiej postaci), aby w szybki i prosty sposób wydłużyć przydatność pieczywa. Jak to działa? Okazuje się, że cukier zapobiega wysychaniu chleba. To jednak nie koniec dobrych wiadomości w tym konkretnym przypadku. Do chlebaka można włożyć też kawałek jabłka. Owoc ten również wydłuży przydatność chleba. Jest tylko jeden haczyk, jabłko co 2-3 dni należy wymieniać na świeże. 

Chleb również może posłużyć nam znacznie dłużej
Chleb również może posłużyć nam znacznie dłużej © Adobe Stock | poplasen

W kuchni nie może zabraknąć również żółtego sera. Zazwyczaj trzymamy go w lodówce. I tu polecam używać nie tylko specjalnego pojemnika, ale i domowego patentu, dzięki któremu ser nie zacznie pleśnieć zbyt szybko. Tutaj również świetnie spisze się cukier (zarówno w kostkach, jak i w sypkiej postaci). Wrzuć kilka kostek do pojemnika ze serem i po kłopocie!

I to wszystko na dziś. Teraz dokładnie wiesz, co zrobić, aby wydłużyć przydatność podstawowych produktów spożywczych w swojej kuchni. 

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe