Do chlebaka i lodówki wkładam kostki cukru. Robię to z konkretnego powodu
W każdej kuchni można znaleźć całą masę produktów spożywczych. Ale czy wiesz, jak je przechowywać, aby posłużyły jak najdłużej?
25.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:35
Uwielbiam spędzać czas w kuchni. Tworzenie smacznych posiłków, testowanie nowych przepisów czy próba zupełnie nieznanych kombinacji smakowych to dla mnie największa frajda. Jest tylko jeden problem. Po jakimś czasie żywność zaczyna się psuć, a że nie lubię marnować jedzenia, dziś podzielę się z tobą sprawdzonym patentami, dzięki którym zachowasz jej świeżość znacznie dłużej.
Koniec z marnowaniem żywności. Już za moment przekonasz się, że wystarczy naprawdę niewiele, aby uzyskać genialne efekty!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przechowywać żywność w kuchni?
Z racji, że tematyka ta jest bardzo obszerna, podzielę ją na kilka części. W każdym z takich artykułów będę starała się przybliżyć kilka rozwiązań, dzięki którym już nigdy nie wyrzucisz jedzenia do kosza.
Nie wiem, czy wiesz, ale istnieje wiele sprawdzonych patentów, które naprawdę działają. Sama stosuję je w swojej kuchni, więc wiem, co piszę. No to co, zaczynamy?
Banany, chleb i żółty ser
Nowy cykl zaczniemy od trzech podstawowych produktów spożywczych, które można znaleźć w każdym polskim domu. Co więcej, w dwóch opisywanych przypadkach do wydłużenia przydatności produktów użyjesz jednego rozwiązania. Co jeszcze bardziej upraszcza całą sprawę.
Zacznijmy może od bananów, bo je zazwyczaj kupujemy w większej ilości. Dlatego tym bardziej warto wiedzieć, co zrobić, aby zachować ich świeżość na dłużej. I jak się okazuje, do tego zadania potrzebujesz zwykłej folii spożywczej. Wystarczy, że owiniesz szczelnie końcówkę łączącą banany i po kłopocie. Banany z taką ochroną z pewnością posłużą ci znacznie dłużej.
W dzisiejszym zestawieniu nie mogło zabraknąć też pieczywa. W końcu na jego bazie przygotowujemy zarówno śniadanie, jak i kolację. Często też towarzyszy nam ono przy jedzeniu zupy. Chleb zazwyczaj trzymamy w chlebaku. I jak się okazuje, warto włożyć do niego kilka kostek cukru (może być też cukier w sypkiej postaci), aby w szybki i prosty sposób wydłużyć przydatność pieczywa. Jak to działa? Okazuje się, że cukier zapobiega wysychaniu chleba. To jednak nie koniec dobrych wiadomości w tym konkretnym przypadku. Do chlebaka można włożyć też kawałek jabłka. Owoc ten również wydłuży przydatność chleba. Jest tylko jeden haczyk, jabłko co 2-3 dni należy wymieniać na świeże.
W kuchni nie może zabraknąć również żółtego sera. Zazwyczaj trzymamy go w lodówce. I tu polecam używać nie tylko specjalnego pojemnika, ale i domowego patentu, dzięki któremu ser nie zacznie pleśnieć zbyt szybko. Tutaj również świetnie spisze się cukier (zarówno w kostkach, jak i w sypkiej postaci). Wrzuć kilka kostek do pojemnika ze serem i po kłopocie!
I to wszystko na dziś. Teraz dokładnie wiesz, co zrobić, aby wydłużyć przydatność podstawowych produktów spożywczych w swojej kuchni.