Do chlebaka i lodówki wkładam kostki cukru. Robię to z konkretnego powodu

W każdej kuchni można znaleźć całą masę produktów spożywczych. Ale czy wiesz, jak je przechowywać, aby posłużyły jak najdłużej?

Kostki cukru warto wkładać do chlebaka i lodówkiKostki cukru warto wkładać do chlebaka i lodówki
Źródło zdjęć: © Archiwum Prywatne | Marzena Pęcak
Marzena Pęcak

Uwielbiam spędzać czas w kuchni. Tworzenie smacznych posiłków, testowanie nowych przepisów czy próba zupełnie nieznanych kombinacji smakowych to dla mnie największa frajda. Jest tylko jeden problem. Po jakimś czasie żywność zaczyna się psuć, a że nie lubię marnować jedzenia, dziś podzielę się z tobą sprawdzonym patentami, dzięki którym zachowasz jej świeżość znacznie dłużej

Koniec z marnowaniem żywności. Już za moment przekonasz się, że wystarczy naprawdę niewiele, aby uzyskać genialne efekty!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskocz bliskich w Halloween i przygotuj zupę w postaci gęstego kremu. Strasznie smaczna!

Jak przechowywać żywność w kuchni?

Z racji, że tematyka ta jest bardzo obszerna, podzielę ją na kilka części. W każdym z takich artykułów będę starała się przybliżyć kilka rozwiązań, dzięki którym już nigdy nie wyrzucisz jedzenia do kosza. 

Nie wiem, czy wiesz, ale istnieje wiele sprawdzonych patentów, które naprawdę działają. Sama stosuję je w swojej kuchni, więc wiem, co piszę. No to co, zaczynamy?

Banany, chleb i żółty ser

Nowy cykl zaczniemy od trzech podstawowych produktów spożywczych, które można znaleźć w każdym polskim domu. Co więcej, w dwóch opisywanych przypadkach do wydłużenia przydatności produktów użyjesz jednego rozwiązania. Co jeszcze bardziej upraszcza całą sprawę.

Zacznijmy może od bananów, bo je zazwyczaj kupujemy w większej ilości. Dlatego tym bardziej warto wiedzieć, co zrobić, aby zachować ich świeżość na dłużej. I jak się okazuje, do tego zadania potrzebujesz zwykłej folii spożywczej. Wystarczy, że owiniesz szczelnie końcówkę łączącą banany i po kłopocie. Banany z taką ochroną z pewnością posłużą ci znacznie dłużej.

Folia spożywcza pomoże wydłużyć świeżość bananów
Folia spożywcza pomoże wydłużyć świeżość bananów © Archiwum Własne | Pyszności

W dzisiejszym zestawieniu nie mogło zabraknąć też pieczywa. W końcu na jego bazie przygotowujemy zarówno śniadanie, jak i kolację. Często też towarzyszy nam ono przy jedzeniu zupy. Chleb zazwyczaj trzymamy w chlebaku. I jak się okazuje, warto włożyć do niego kilka kostek cukru (może być też cukier w sypkiej postaci), aby w szybki i prosty sposób wydłużyć przydatność pieczywa. Jak to działa? Okazuje się, że cukier zapobiega wysychaniu chleba. To jednak nie koniec dobrych wiadomości w tym konkretnym przypadku. Do chlebaka można włożyć też kawałek jabłka. Owoc ten również wydłuży przydatność chleba. Jest tylko jeden haczyk, jabłko co 2-3 dni należy wymieniać na świeże. 

Chleb również może posłużyć nam znacznie dłużej
Chleb również może posłużyć nam znacznie dłużej © Adobe Stock | poplasen

W kuchni nie może zabraknąć również żółtego sera. Zazwyczaj trzymamy go w lodówce. I tu polecam używać nie tylko specjalnego pojemnika, ale i domowego patentu, dzięki któremu ser nie zacznie pleśnieć zbyt szybko. Tutaj również świetnie spisze się cukier (zarówno w kostkach, jak i w sypkiej postaci). Wrzuć kilka kostek do pojemnika ze serem i po kłopocie!

I to wszystko na dziś. Teraz dokładnie wiesz, co zrobić, aby wydłużyć przydatność podstawowych produktów spożywczych w swojej kuchni. 

Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟