Banany znikną ze sklepowych półek? Z popularnymi owocami dzieje się coś niepokojącego

Najczęściej spożywane przez nas banany Cavendish mogą zniknąć na dobre? Naukowcy biją na alarm, gdyż atakujący je grzyb nie daje za wygraną. To też powtórką z historii - w XIX wieku poprzednik obecnego grzyba zdziesiątkował wówczas najpopularniejszą odmianę. Naukowcy szukają rozwiązania, co nie zmienia faktu, że bananowy odpowiednik COVID-19 rozprzestrzenia się po całym świecie.

Grzyb dziesiątkuje plantacje bananówGrzyb dziesiątkuje plantacje bananów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak wynika z danych opublikowanych przez portal "Science Alert", spośród ponad tysiąca odmian bananów, 47 proc. najczęściej zjadanych przez nas owoców stanowi gatunek Musa acuminata (Cavendish). Popularność tę zawdzięcza dużą odpornością na choroby i długą przydatnością do spożycia (banany muszą przebyć długą drogę, zanim pojawią się na półkach sklepowych). Odmiana ma też słabe strony. To m.in. wrażliwość na grzyby wywołujące chorobę panamską rasy tropikalnej (TR4).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chlebek z zieloną niespodzianką to moje najnowsze odkrycie. Wszyscy zajadają ze smakiem

Co z bananami? Grzyb plądruje plantacje

Infekcja grzybem TR4 przebiega kilkuetapowo i skutkuje obumarciem drzew. Patogen najpierw atakuje korzenie bananowca, a następnie uniemożliwia roślinie wchłanianie wody i tym samym - przeprowadzenie fotosyntezy. Chorobę tę nazywa się "bananowym odpowiednikiem COVID-19", ponieważ obie podobnie rozprzestrzeniają się poprzez transmisję w ukryciu.

Obserwowany teraz problem choroby panamskiej to powtórka z historii. W 1876 roku królująca wówczas odmiana bananów - Gros Michel - została zdziesiątkowana przez poprzednika TR4, czyli TR1. Rolnicy zmuszeni byli poszukać gatunku, który będzie odporny na infekcje. Tym okazał się Cavendish.

Canvendish był odporny na TR1, jednak w 1997 roku pojawiły się problemy z grzybem TR4. Naukowcy odkryli w okolicy Darwin w Australii. Patogen zaatakował odmianę Cavendish i w 2015 roku rozprzestrzenił się na kolejne plantacje (również w Queensland, gdzie hoduje się najwięcej bananów). Z czasem obecność choroby panamskiej zaobserwowano również w Indiach, Chinach, Afryce, Bliskim Wschodzie i Ameryce Południowej.

Banany zaatakowane chorobą panamską
Banany zaatakowane chorobą panamską © via Wikimedia Commons | Scot Nelson from Honolulu, Hawaii, USA, domena publiczna

Banany znikną ze sklepowych półek?

Zdaniem naukowców patogen rozwija się powoli. Wskazują, że potrzeba ok. 10 lat, żeby skutki określić jako "drastyczne". Eksperci pracują nieustannie nad rozwiązaniem problemu, przedstawiając kolejne propozycje. Specjaliści z Queensland University of Technology opracowali genetycznie zmodyfikowaną odmianę Cavendish o nazwie QCAV-4 wysoce odporną na TR4.

Badacze z Uniwersytetu w Cambridge sprawdzają, czy przeszczepianie tkanki z jednej rośliny na inną może czynić ją bardziej odporną na choroby. Natomiast zespół z Taiwan Banana Research Institute szuka metody na zapewnienie odporności bananom bez konieczności stosowania modyfikacji genetycznych.

Część naukowców stoi jednak na stanowisku, że proponowane rozwiązania mogą okazać się chwilowymi, gdyż grzyby prędzej czy później stworzą silniejszy szczep i uderzą ponownie. Tym samym rozwiązanie upatrują we wprowadzeniu większej różnorodności na rynku. Większe zróżnicowanie genetyczne, będące skutkiem uprawy bardziej zróżnicowanych gatunków, zmniejszyć ma podtaność na choroby.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości