Polacy piją je litrami, bo myślą, że są zdrowe. Specjaliści biją na alarm

Zero, light, bez cukru, bez kalorii, fit, cud, miód. Nazw niesłodzonych napojów nie brakuje, ale nie ma co się temu dziwić, bo ten rynek nie został jeszcze do końca wyczerpany. Chętnych na raczenie się słodkimi napojami bez cukru jest zresztą coraz więcej. Pytanie brzmi: czy na pewno wiedzą oni, co piją?

Słodkie napoje gazowaneSłodkie napoje gazowane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Światowa Organizacja Zdrowia nie jest zbyt zadowolona z liczb, które docierają z rynku trunków gazowanych. Napoje zero, czyli bez dodatku cukru, stają się coraz popularniejsze, a wytwarzający je producenci nie mają powodu do narzekania. Wszystkim tym, którzy uważają wersję "light" swoich ulubionych napojów za istny cud, który nie szkodzi, a wręcz pomaga, WHO ma do powiedzenia kilka gorzkich słów prawdy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini dynie. Zaskocz swoich bliskich przekąskę w jesiennym klimacie

Nie łudź się. To nie jest zdrowe

Popularność aspartamu, chemicznego środka słodzącego zastępującego cukier w dużej ilości popularnych produktów spożywczych, rozpoczęła się w latach 80. dwudziestego wieku. Już od samego początku substancja ta przykuła uwagę Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem. Niedługo później aspartam został uznany za potencjalnie rakotwórczy. Dlaczego potencjalnie? Ze względu na "ograniczone dowody" oraz relatywnie wysoką dopuszczalną dzienną dawkę.

W 2023 roku temat aspartamu powrócił do społecznego dyskursu niczym bumerang. Światowa Organizacja Zdrowia donosiła bowiem o wpisaniu go na oficjalną listę substancji potencjalnie rakotwórczych. Nie oznacza to jednak, że substancja słodząca została zdelegalizowana. Eksperci potwierdzają, że aspartam jest bezpieczny, ale tylko do czasu.

Napoje zero tworzy się z dodatkiem sztucznych substancji słodzących
Napoje zero tworzy się z dodatkiem sztucznych substancji słodzących © canva.com

Mniejsze zło

Walka z cukrem na olbrzymią skalę trwa w najlepsze. Jego szkodliwość nie pozostawia złudzeń. Nie oznacza to jednak, że napoje zero i zawarte w nich substancje słodzące są obojętne dla ludzkiego organizmu. Ich spożywanie w nadmiarze może prowadzić do opłakanych konsekwencji, również takich, o których głośno się nie mówi.

Przede wszystkim warto zaznaczyć, że napoje zero wcale nie pomagają utrzymać korzystnej sylwetki. Wręcz przeciwnie. Powodują one wzmożone łaknienie i nie nawadniają tak, jak byśmy tego chcieli. Zabranie ich zamiast wody na siłownie czy bieżnie to potworny błąd, którego lepiej nie powtarzać. Długotrwałe stosowanie takich metod może prowadzić bowiem do wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, nadwagi, a nawet... cukrzycy!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków