NewsyNiegdyś była zakazana w Stanach Zjednoczonych. Dziś zastępuje cukier

Niegdyś była zakazana w Stanach Zjednoczonych. Dziś zastępuje cukier

Cukier nazywany jest "cichym zabójcą". Szkodliwość tego składnika została udowodniona naukowo wiele lat temu. Nic więc dziwnego, że tak często sięgamy po zdrowsze zamienniki. Jak się okazuje, jeden z nich jeszcze do niedawna był zakazany w Stanach Zjednoczonych.

Czy stewia jest zdrowa?
Czy stewia jest zdrowa?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

23.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:45

Stewia to jeden z najpopularniejszych zamienników cukru. Dodawana jest do niemalże każdego słodkiego napoju, a także słodyczy czy gotowych mieszanek ciast. Co najlepsze, ma zerowy indeks glikemiczny i... 0 kalorii, przez co mogą stosować ją osoby będące na diecie odchudzającej czy cukrzycy.

W Stanach Zjednoczonych dopuszczono ją do sprzedaży dopiero w 2008 roku. Wcześniej uważano, że spożywanie stewii zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Czy stewia jest zdrowa? Ile stewii można spożyć w ciągu dnia? Rozwiewamy wątpliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z czego zrobiona jest stewia?

Stewia to bylina astrowata. Naturalnie występuje w Brazylii i Paragwaju, gdzie nazywa się ją "miodowym ziołem". Można kupić ją w sklepach ze zdrową żywności czy aptekach w postaci pastylek lub proszku. Łyżeczka stewii odpowiada szklance cukru, bowiem jest aż 300 razy słodsza od cukru, dlatego też należy używać jej wyjątkowo oszczędnie. Co najlepsze, ma 0 kalorii i zerowy indeks glikemiczny, dlatego też tak chętnie sięgają po nią osoby chore na cukrzycę czy będące na diecie odchudzającej.

Jeszcze kilkanaście lat temu była na liście produktów zakazanych, zarówno w Stanach Zjednoczonych jak i na terenie Unii Europejskiej. Ówczesne badania wykazały, że nadmiar stewii w diecie może przyczynić się do rozwoju nowotworów czy uszkodzenia płodu. W 2008 roku przeprowadzono kolejne badania, które wykluczyły taką możliwość. Obecnie, jest to najpopularniejszy słodzik na świecie.

Czy stewia jest zdrowa?

W 2011 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przebadał stewię. Badania wykazały, że jest to całkowicie bezpieczny składnik. Określono jednak dopuszczalną dzienną dawkę stewii, która wynosi 4 mg na kilogram masy ciała. Mimo licznych plusów, w postaci działania przeciwwirusowego, przeciwzapalnego czy przeciwpróchniczego, stewia może wywołać działania niepożądane, o czym przekonuje dr Lisa Young w rozmowie z dziennikiem USA Today.

"W przypadku niektórych osób spożycie stewii może powodować biegunkę, nudności, wymioty, ból brzucha czy wzdęcia, zwłaszcza jeśli je się ją w dużych ilościach" - tłumaczy.
Wybrane dla Ciebie