Niegdyś była zakazana w Stanach Zjednoczonych. Dziś zastępuje cukier

Cukier nazywany jest "cichym zabójcą". Szkodliwość tego składnika została udowodniona naukowo wiele lat temu. Nic więc dziwnego, że tak często sięgamy po zdrowsze zamienniki. Jak się okazuje, jeden z nich jeszcze do niedawna był zakazany w Stanach Zjednoczonych.

Czy stewia jest zdrowa?Czy stewia jest zdrowa?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Stewia to jeden z najpopularniejszych zamienników cukru. Dodawana jest do niemalże każdego słodkiego napoju, a także słodyczy czy gotowych mieszanek ciast. Co najlepsze, ma zerowy indeks glikemiczny i... 0 kalorii, przez co mogą stosować ją osoby będące na diecie odchudzającej czy cukrzycy.

W Stanach Zjednoczonych dopuszczono ją do sprzedaży dopiero w 2008 roku. Wcześniej uważano, że spożywanie stewii zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Czy stewia jest zdrowa? Ile stewii można spożyć w ciągu dnia? Rozwiewamy wątpliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mus czekoladowy

Z czego zrobiona jest stewia?

Stewia to bylina astrowata. Naturalnie występuje w Brazylii i Paragwaju, gdzie nazywa się ją "miodowym ziołem". Można kupić ją w sklepach ze zdrową żywności czy aptekach w postaci pastylek lub proszku. Łyżeczka stewii odpowiada szklance cukru, bowiem jest aż 300 razy słodsza od cukru, dlatego też należy używać jej wyjątkowo oszczędnie. Co najlepsze, ma 0 kalorii i zerowy indeks glikemiczny, dlatego też tak chętnie sięgają po nią osoby chore na cukrzycę czy będące na diecie odchudzającej.

Jeszcze kilkanaście lat temu była na liście produktów zakazanych, zarówno w Stanach Zjednoczonych jak i na terenie Unii Europejskiej. Ówczesne badania wykazały, że nadmiar stewii w diecie może przyczynić się do rozwoju nowotworów czy uszkodzenia płodu. W 2008 roku przeprowadzono kolejne badania, które wykluczyły taką możliwość. Obecnie, jest to najpopularniejszy słodzik na świecie.

Czy stewia jest zdrowa?

W 2011 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przebadał stewię. Badania wykazały, że jest to całkowicie bezpieczny składnik. Określono jednak dopuszczalną dzienną dawkę stewii, która wynosi 4 mg na kilogram masy ciała. Mimo licznych plusów, w postaci działania przeciwwirusowego, przeciwzapalnego czy przeciwpróchniczego, stewia może wywołać działania niepożądane, o czym przekonuje dr Lisa Young w rozmowie z dziennikiem USA Today.

"W przypadku niektórych osób spożycie stewii może powodować biegunkę, nudności, wymioty, ból brzucha czy wzdęcia, zwłaszcza jeśli je się ją w dużych ilościach" - tłumaczy.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione