NewsyNiegdyś była zakazana w Stanach Zjednoczonych. Dziś zastępuje cukier

Niegdyś była zakazana w Stanach Zjednoczonych. Dziś zastępuje cukier

Czy stewia jest zdrowa?
Czy stewia jest zdrowa?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
23.10.2023 19:03, aktualizacja: 17.01.2024 15:45

Cukier nazywany jest "cichym zabójcą". Szkodliwość tego składnika została udowodniona naukowo wiele lat temu. Nic więc dziwnego, że tak często sięgamy po zdrowsze zamienniki. Jak się okazuje, jeden z nich jeszcze do niedawna był zakazany w Stanach Zjednoczonych.

Stewia to jeden z najpopularniejszych zamienników cukru. Dodawana jest do niemalże każdego słodkiego napoju, a także słodyczy czy gotowych mieszanek ciast. Co najlepsze, ma zerowy indeks glikemiczny i... 0 kalorii, przez co mogą stosować ją osoby będące na diecie odchudzającej czy cukrzycy.

W Stanach Zjednoczonych dopuszczono ją do sprzedaży dopiero w 2008 roku. Wcześniej uważano, że spożywanie stewii zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Czy stewia jest zdrowa? Ile stewii można spożyć w ciągu dnia? Rozwiewamy wątpliwości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z czego zrobiona jest stewia?

Stewia to bylina astrowata. Naturalnie występuje w Brazylii i Paragwaju, gdzie nazywa się ją "miodowym ziołem". Można kupić ją w sklepach ze zdrową żywności czy aptekach w postaci pastylek lub proszku. Łyżeczka stewii odpowiada szklance cukru, bowiem jest aż 300 razy słodsza od cukru, dlatego też należy używać jej wyjątkowo oszczędnie. Co najlepsze, ma 0 kalorii i zerowy indeks glikemiczny, dlatego też tak chętnie sięgają po nią osoby chore na cukrzycę czy będące na diecie odchudzającej.

Jeszcze kilkanaście lat temu była na liście produktów zakazanych, zarówno w Stanach Zjednoczonych jak i na terenie Unii Europejskiej. Ówczesne badania wykazały, że nadmiar stewii w diecie może przyczynić się do rozwoju nowotworów czy uszkodzenia płodu. W 2008 roku przeprowadzono kolejne badania, które wykluczyły taką możliwość. Obecnie, jest to najpopularniejszy słodzik na świecie.

Czy stewia jest zdrowa?

W 2011 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przebadał stewię. Badania wykazały, że jest to całkowicie bezpieczny składnik. Określono jednak dopuszczalną dzienną dawkę stewii, która wynosi 4 mg na kilogram masy ciała. Mimo licznych plusów, w postaci działania przeciwwirusowego, przeciwzapalnego czy przeciwpróchniczego, stewia może wywołać działania niepożądane, o czym przekonuje dr Lisa Young w rozmowie z dziennikiem USA Today.

"W przypadku niektórych osób spożycie stewii może powodować biegunkę, nudności, wymioty, ból brzucha czy wzdęcia, zwłaszcza jeśli je się ją w dużych ilościach" - tłumaczy.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także