Ty też dodajesz do herbaty cukier i cytrynę? Lepiej z tym skończ. Istnieje lepszy sposób

Większość Polaków co jakiś czas pija herbatę, zwykle dodając do niej cytrynę i ewentualnie cukier. My znamy znacznie ciekawszy sposób. Pochodzi on z odległego i nadal dość tajemniczego kraju, gdzie stosowany jest na co dzień. W Europie niewiele osób o nim słyszało. A szkoda, bo warto!

Chai Masala - poznaj moc tej niezwykłej herbatyChai Masala - poznaj moc tej niezwykłej herbaty
Źródło zdjęć: © canva.com

Z czym kojarzy ci się obrządek picia herbaty? Z Polską? Owszem, ta tradycja jest długa i praktykowana do dzisiaj. Z Wielką Brytanią? No jasne, do tego nie trzeba nikogo przekonywać. Anglicy uwielbiają herbatę i chyba nie ma kraju, z którym kojarzylibyśmy ten produkt bardziej. A może z Japonią? Tak, w tym państwie ceremonia parzenia matchy to coś więcej, niż przyzwyczajenie kulinarne. A jednak nadal nie o ten kraj nam dzisiaj chodzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może powstać po połączeniu gołąbków i rolady? Ciekawy i mega smaczny obiad dla całej rodziny

Jak się okazuje, nie mniejszą kulturę picia herbaty można też dostrzec w... Indiach. Nad Gangesem zwykle przygotowuje się tak zwaną chai masalę, czyli herbatę z dodatkiem mleka i kilkoma aromatycznymi przyprawami. A jak dokładnie się ją robi? I co daje nam jej picie? O tym poniżej.

Chai Masala w skrócie

Kiedy Anglicy kolonizowali Indie, rozpoczęli w tym kraju swoistą rewolucję... herbacianą. Mówiąc wprost, chcieli na jej sprzedaży w Indiach czerpać jak największe zyski, toteż rozpoczęli wśród mieszkańców tego kraju dość mocno perswazyjną promocję herbaty. I chociaż Hindusi w końcu przekonali się do napoju Europejczyków, to nie omieszkali wtrącić do niego własnych trzech groszy.

Tym sposobem powstała słynna Chai Masala. Mieszkańcy Indii piją jej ponoć bardzo dużo, dodając do niej — w zależności od upodobań — różne korzenne przyprawy. Wśród najbardziej popularnych warto tu wymienić przede wszystkim goździki, kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową czy pieprz. Już na pierwszy rzut oka na pewno domyślasz się, że każda z wymienionych przypraw ma pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. A to wszystko w połączeniu ze zdrową herbatą!

Chai Masala jest w Indiach niezwykle popularna
Chai Masala jest w Indiach niezwykle popularna © canva.com

Jak przyrządzić Chai Masala?

Składniki:

  • 2 łyżki czarnej herbaty (oryginalnie byłaby to odmiana Assam lub indyjski granulat zwany mamri),
  • 500 ml wody,
  • 250 ml mleka,
  • 3 goździki,
  • 2 nasiona kardamonu,
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • cynamon mielony lub kawałek laski.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie przyprawy utrzyj w moździerzu. Dodaj je do wody i gotuj 4 minuty od momentu wrzenia. Następnie wsyp herbatę, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze chwilę. Minutę później wlej mleko i zdejmij rondelek z palnika.
  2. Tak przygotowaną Chai Masalę przecedź i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska