Ty też dodajesz do herbaty cukier i cytrynę? Lepiej z tym skończ. Istnieje lepszy sposób

Większość Polaków co jakiś czas pija herbatę, zwykle dodając do niej cytrynę i ewentualnie cukier. My znamy znacznie ciekawszy sposób. Pochodzi on z odległego i nadal dość tajemniczego kraju, gdzie stosowany jest na co dzień. W Europie niewiele osób o nim słyszało. A szkoda, bo warto!

Chai Masala - poznaj moc tej niezwykłej herbatyChai Masala - poznaj moc tej niezwykłej herbaty
Źródło zdjęć: © canva.com

Z czym kojarzy ci się obrządek picia herbaty? Z Polską? Owszem, ta tradycja jest długa i praktykowana do dzisiaj. Z Wielką Brytanią? No jasne, do tego nie trzeba nikogo przekonywać. Anglicy uwielbiają herbatę i chyba nie ma kraju, z którym kojarzylibyśmy ten produkt bardziej. A może z Japonią? Tak, w tym państwie ceremonia parzenia matchy to coś więcej, niż przyzwyczajenie kulinarne. A jednak nadal nie o ten kraj nam dzisiaj chodzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może powstać po połączeniu gołąbków i rolady? Ciekawy i mega smaczny obiad dla całej rodziny

Jak się okazuje, nie mniejszą kulturę picia herbaty można też dostrzec w... Indiach. Nad Gangesem zwykle przygotowuje się tak zwaną chai masalę, czyli herbatę z dodatkiem mleka i kilkoma aromatycznymi przyprawami. A jak dokładnie się ją robi? I co daje nam jej picie? O tym poniżej.

Chai Masala w skrócie

Kiedy Anglicy kolonizowali Indie, rozpoczęli w tym kraju swoistą rewolucję... herbacianą. Mówiąc wprost, chcieli na jej sprzedaży w Indiach czerpać jak największe zyski, toteż rozpoczęli wśród mieszkańców tego kraju dość mocno perswazyjną promocję herbaty. I chociaż Hindusi w końcu przekonali się do napoju Europejczyków, to nie omieszkali wtrącić do niego własnych trzech groszy.

Tym sposobem powstała słynna Chai Masala. Mieszkańcy Indii piją jej ponoć bardzo dużo, dodając do niej — w zależności od upodobań — różne korzenne przyprawy. Wśród najbardziej popularnych warto tu wymienić przede wszystkim goździki, kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową czy pieprz. Już na pierwszy rzut oka na pewno domyślasz się, że każda z wymienionych przypraw ma pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. A to wszystko w połączeniu ze zdrową herbatą!

Chai Masala jest w Indiach niezwykle popularna
Chai Masala jest w Indiach niezwykle popularna © canva.com

Jak przyrządzić Chai Masala?

Składniki:

  • 2 łyżki czarnej herbaty (oryginalnie byłaby to odmiana Assam lub indyjski granulat zwany mamri),
  • 500 ml wody,
  • 250 ml mleka,
  • 3 goździki,
  • 2 nasiona kardamonu,
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • cynamon mielony lub kawałek laski.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie przyprawy utrzyj w moździerzu. Dodaj je do wody i gotuj 4 minuty od momentu wrzenia. Następnie wsyp herbatę, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze chwilę. Minutę później wlej mleko i zdejmij rondelek z palnika.
  2. Tak przygotowaną Chai Masalę przecedź i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯