Ty też dodajesz do herbaty cukier i cytrynę? Lepiej z tym skończ. Istnieje lepszy sposób
Większość Polaków co jakiś czas pija herbatę, zwykle dodając do niej cytrynę i ewentualnie cukier. My znamy znacznie ciekawszy sposób. Pochodzi on z odległego i nadal dość tajemniczego kraju, gdzie stosowany jest na co dzień. W Europie niewiele osób o nim słyszało. A szkoda, bo warto!
04.10.2023 11:03
Z czym kojarzy ci się obrządek picia herbaty? Z Polską? Owszem, ta tradycja jest długa i praktykowana do dzisiaj. Z Wielką Brytanią? No jasne, do tego nie trzeba nikogo przekonywać. Anglicy uwielbiają herbatę i chyba nie ma kraju, z którym kojarzylibyśmy ten produkt bardziej. A może z Japonią? Tak, w tym państwie ceremonia parzenia matchy to coś więcej, niż przyzwyczajenie kulinarne. A jednak nadal nie o ten kraj nam dzisiaj chodzi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak się okazuje, nie mniejszą kulturę picia herbaty można też dostrzec w... Indiach. Nad Gangesem zwykle przygotowuje się tak zwaną chai masalę, czyli herbatę z dodatkiem mleka i kilkoma aromatycznymi przyprawami. A jak dokładnie się ją robi? I co daje nam jej picie? O tym poniżej.
Chai Masala w skrócie
Kiedy Anglicy kolonizowali Indie, rozpoczęli w tym kraju swoistą rewolucję... herbacianą. Mówiąc wprost, chcieli na jej sprzedaży w Indiach czerpać jak największe zyski, toteż rozpoczęli wśród mieszkańców tego kraju dość mocno perswazyjną promocję herbaty. I chociaż Hindusi w końcu przekonali się do napoju Europejczyków, to nie omieszkali wtrącić do niego własnych trzech groszy.
Tym sposobem powstała słynna Chai Masala. Mieszkańcy Indii piją jej ponoć bardzo dużo, dodając do niej — w zależności od upodobań — różne korzenne przyprawy. Wśród najbardziej popularnych warto tu wymienić przede wszystkim goździki, kardamon, cynamon, gałkę muszkatołową czy pieprz. Już na pierwszy rzut oka na pewno domyślasz się, że każda z wymienionych przypraw ma pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. A to wszystko w połączeniu ze zdrową herbatą!
Jak przyrządzić Chai Masala?
Składniki:
- 2 łyżki czarnej herbaty (oryginalnie byłaby to odmiana Assam lub indyjski granulat zwany mamri),
- 500 ml wody,
- 250 ml mleka,
- 3 goździki,
- 2 nasiona kardamonu,
- 2 ziarenka czarnego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- cynamon mielony lub kawałek laski.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie przyprawy utrzyj w moździerzu. Dodaj je do wody i gotuj 4 minuty od momentu wrzenia. Następnie wsyp herbatę, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze chwilę. Minutę później wlej mleko i zdejmij rondelek z palnika.
- Tak przygotowaną Chai Masalę przecedź i gotowe. Smacznego!