Bałkanka bez pieczenia. Oto ciasto, które podbiło polskie stoły
Słodka, intensywnie chałwowa, do zrobienia w kilka chwil. Oto Bałkanka, jedno z najpopularniejszych ciast, które nie wymaga pieczenia. Poznaj ten prosty przepis, który zrobi prawdziwą furorę podczas niedzielnego obiadu.
23.10.2023 15:43
Nie ma nic lepszego niż blacha domowego ciasta. Niestety, nie zawsze mamy na nie czas, a część z nas zwyczajnie nie lubi piec. Nie oznacza to, że musisz rezygnować z ulubionych słodkości czy kupować je w piekarni. W końcu nie każdy przepis wymaga pieczenia.
Przedstawiamy przepis na Bałkankę, ciasto, które nie wymaga pieczenia. Przygotujesz ją w kilka chwil. Pokochają ją fani chałwy, bowiem w Bałkance jest jej naprawdę dużo i to właśnie ten smak przebija się najbardziej. Sprawdź listę składników i biegnij do sklepu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bałkanka, ciasto bez pieczenia — przepis
Składniki:
- 400 g podłużnych biszkoptów,
- 180 g miękkiego masła,
- 650 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym,
- 80 gramów cukru,
- 250 serka mascarpone,
- 100 g chałwy waniliowej,
- 100 g chałwy kakaowej,
- 30 g czekolady (mleczka lub gorzka),
- opcjonalnie: płatki migdałów lub posiekane orzechy ziemne dla dekoracji.
Przygotowanie:
- Do wysokiej miski wrzuć miękkie masło i cukier. Ubij je na puszystą masę.
- Kiedy masa stanie się puszysta, powoli zacznij wlewać do niej serek homogenizowany, nie przerywając przy tym miksowania.
- Na sam koniec, dodaj mascarpone. Całość miksuj jeszcze przez minutę.
- Chałwę pokrusz na mniejsze kawałki i zblenduj ją na gładką masę. Po zblendowaniu przełóż ją do serowej masy i wymieszaj ją dokładnie.
- Dno blaszki wyłóż połową biszkoptów, a następnie wylej na nie połowę masy. Czynność powtórz do całkowitego wykończenia składników.
- Kiedy blaszka będzie już całkowicie wypełniona, wyrównaj masę i włóż ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.
- Przed podaniem, czekoladę rozpuść w kapeli wodnej, a następnie, polej nią ciasto. Na koniec, udekoruj je płatkami migdałów.
Porady:
- Jeśli przepadasz za kruchym spodem, możesz podmienić biszkopty na herbatniki.
- Serek homogenizowany można zamienić na twaróg sernikowy. Ciasto zyska charakterystyczny, serowy posmak. W tym przypadku warto zwiększyć ilość cukru do 120 g.