Bałkanka bez pieczenia. Oto ciasto, które podbiło polskie stoły

Słodka, intensywnie chałwowa, do zrobienia w kilka chwil. Oto Bałkanka, jedno z najpopularniejszych ciast, które nie wymaga pieczenia. Poznaj ten prosty przepis, który zrobi prawdziwą furorę podczas niedzielnego obiadu.

Bałkanka, ciasto bez pieczenia, które robi furorę.Bałkanka, ciasto bez pieczenia, które robi furorę.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nie ma nic lepszego niż blacha domowego ciasta. Niestety, nie zawsze mamy na nie czas, a część z nas zwyczajnie nie lubi piec. Nie oznacza to, że musisz rezygnować z ulubionych słodkości czy kupować je w piekarni. W końcu nie każdy przepis wymaga pieczenia.

Przedstawiamy przepis na Bałkankę, ciasto, które nie wymaga pieczenia. Przygotujesz ją w kilka chwil. Pokochają ją fani chałwy, bowiem w Bałkance jest jej naprawdę dużo i to właśnie ten smak przebija się najbardziej. Sprawdź listę składników i biegnij do sklepu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mus czekoladowy

Bałkanka, ciasto bez pieczenia — przepis

Składniki:

  • 400 g podłużnych biszkoptów,
  • 180 g miękkiego masła,
  • 650 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym,
  • 80 gramów cukru,
  • 250 serka mascarpone,
  • 100 g chałwy waniliowej,
  • 100 g chałwy kakaowej,
  • 30 g czekolady (mleczka lub gorzka),
  • opcjonalnie: płatki migdałów lub posiekane orzechy ziemne dla dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Do wysokiej miski wrzuć miękkie masło i cukier. Ubij je na puszystą masę.
  2. Kiedy masa stanie się puszysta, powoli zacznij wlewać do niej serek homogenizowany, nie przerywając przy tym miksowania.
  3. Na sam koniec, dodaj mascarpone. Całość miksuj jeszcze przez minutę.
  4. Chałwę pokrusz na mniejsze kawałki i zblenduj ją na gładką masę. Po zblendowaniu przełóż ją do serowej masy i wymieszaj ją dokładnie.
  5. Dno blaszki wyłóż połową biszkoptów, a następnie wylej na nie połowę masy. Czynność powtórz do całkowitego wykończenia składników.
  6. Kiedy blaszka będzie już całkowicie wypełniona, wyrównaj masę i włóż ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.
  7. Przed podaniem, czekoladę rozpuść w kapeli wodnej, a następnie, polej nią ciasto. Na koniec, udekoruj je płatkami migdałów.

Porady:

  1. Jeśli przepadasz za kruchym spodem, możesz podmienić biszkopty na herbatniki.
  2. Serek homogenizowany można zamienić na twaróg sernikowy. Ciasto zyska charakterystyczny, serowy posmak. W tym przypadku warto zwiększyć ilość cukru do 120 g.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej