PrzepisCiastaBałkanka bez pieczenia. Oto ciasto, które podbiło polskie stoły

Bałkanka bez pieczenia. Oto ciasto, które podbiło polskie stoły

Bałkanka, ciasto bez pieczenia, które robi furorę.
Bałkanka, ciasto bez pieczenia, które robi furorę.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
23.10.2023 15:43

Słodka, intensywnie chałwowa, do zrobienia w kilka chwil. Oto Bałkanka, jedno z najpopularniejszych ciast, które nie wymaga pieczenia. Poznaj ten prosty przepis, który zrobi prawdziwą furorę podczas niedzielnego obiadu.

Nie ma nic lepszego niż blacha domowego ciasta. Niestety, nie zawsze mamy na nie czas, a część z nas zwyczajnie nie lubi piec. Nie oznacza to, że musisz rezygnować z ulubionych słodkości czy kupować je w piekarni. W końcu nie każdy przepis wymaga pieczenia.

Przedstawiamy przepis na Bałkankę, ciasto, które nie wymaga pieczenia. Przygotujesz ją w kilka chwil. Pokochają ją fani chałwy, bowiem w Bałkance jest jej naprawdę dużo i to właśnie ten smak przebija się najbardziej. Sprawdź listę składników i biegnij do sklepu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bałkanka, ciasto bez pieczenia — przepis

Składniki:

  • 400 g podłużnych biszkoptów,
  • 180 g miękkiego masła,
  • 650 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym,
  • 80 gramów cukru,
  • 250 serka mascarpone,
  • 100 g chałwy waniliowej,
  • 100 g chałwy kakaowej,
  • 30 g czekolady (mleczka lub gorzka),
  • opcjonalnie: płatki migdałów lub posiekane orzechy ziemne dla dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Do wysokiej miski wrzuć miękkie masło i cukier. Ubij je na puszystą masę.
  2. Kiedy masa stanie się puszysta, powoli zacznij wlewać do niej serek homogenizowany, nie przerywając przy tym miksowania.
  3. Na sam koniec, dodaj mascarpone. Całość miksuj jeszcze przez minutę.
  4. Chałwę pokrusz na mniejsze kawałki i zblenduj ją na gładką masę. Po zblendowaniu przełóż ją do serowej masy i wymieszaj ją dokładnie.
  5. Dno blaszki wyłóż połową biszkoptów, a następnie wylej na nie połowę masy. Czynność powtórz do całkowitego wykończenia składników.
  6. Kiedy blaszka będzie już całkowicie wypełniona, wyrównaj masę i włóż ciasto do lodówki, najlepiej na całą noc.
  7. Przed podaniem, czekoladę rozpuść w kapeli wodnej, a następnie, polej nią ciasto. Na koniec, udekoruj je płatkami migdałów.

Porady:

  1. Jeśli przepadasz za kruchym spodem, możesz podmienić biszkopty na herbatniki.
  2. Serek homogenizowany można zamienić na twaróg sernikowy. Ciasto zyska charakterystyczny, serowy posmak. W tym przypadku warto zwiększyć ilość cukru do 120 g.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także