21 pomysłów, które pozwolą Ci zaoszczędzić sporo pieniędzy. Już nigdy więcej nie wyrzucisz jedzenia!
Kuchnia to miejsce, w którym można się naprawdę wykazać i wyrazić swoją kreatywność.
18.09.2015 | aktual.: 10.05.2017 15:14
Niestety bywają sytuacje, które doprowadzają nas do szału i momentalnie odchodzą chęci do czegokolwiek.
Zobacz, jak zaoszczędzić sporo miejsca, przedłużyć trwałość produktów i po prostu ułatwić sobie życie.
1. Cebule
Cebule włóż do nylonowej rajstopy i oddziel je od siebie. Przedłużysz żywotność cebuli nawet do 8 miesięcy.
2. Ziemniaki, cebule i jabłka
Zawsze powinny być przechowywane oddzielnie, gdy będą razem szybciej się zepsują. Ziemniaki radzimy przetrzymywać w ciemności.
3. Truskawki
Tuż po zakupie świeżych owoców włóż je do miski z wodą i mieszanką octową (10:1) i odłóż na 5 minut, a później niech wyschną. W ten sposób zabijesz w naturalny sposób bakterie.
4. Miód
Trzymaj go w szklanym słoiku i schowaj do szafki, gdzie nie dochodzi światło.
5. Mleko.
Przed otwarciem włóż mleko do zamrażalki. W razie potrzeby wyciągnij i zobaczysz sam, jak długo mleko będzie świeże.
6. Jajka
Jajka oczywiście także mogą zostać zamrożone. Wbij je do pojemnika do kostek lodu. Można przyprawić i użyć, gdy będą potrzebne.
7. Sos pomidorowy
Włóż do zamrażarki. Po godzinie wyciągnij i poporcjuj według swoich potrzeb. Użyjesz tylko tyle, ile będziesz w danej chwili potrzebował.
8. Zioła
Do pojemnika do kostek lodu wlej olej i dołóż do niego przyprawy. Użyj, kiedy będziesz mieć na to ochotę.
9. Banany
Owiń łodygę bananów folią, a zobaczysz, że wolniej zbrązowieją.
10. Seler, brokuły, sałata
Będą dłużej świeże gdy przechowasz je w folii aluminiowej w lodówce.
11. Warzywa
Przed zamrożeniem należy je obgotować, wtedy będą dłużej świeże.
12. Sałata
Ręczniki papierowe włożone do sałaty przyjmują jej wilgoć.
13. Jabłka
W lodówce mogą być nawet do 6 miesięcy, ale trzeba wyeliminować uszkodzony owoc, ponieważ przez niego może się szybko popsuć reszta.
14. Marchew
Przechowywana w ciemnym pomieszczeniu w piasku będzie dłużej świeża.
15. Mięso
Ten trik, co w przechowywaniu sosu pomidorowego, dokładnie tak samo można podzielić mięso mielone.
16. Twaróg
Wytrzyma dłużej, gdy będzie przechowywany do góry nogami.
17. Słoiki
Zamiast trzymać jedzenie w plastikowych pojemnikach, warto zakupić słoiki. W nich żywność wytrzyma dłużej.
18. Ser
Trzymaj go w specjalnym papierze, dzięki czemu zachowa swój oryginalny smak.
19. Ananas
Usuń koronę i umieść owoc do góry nogami.
20. Cebula siedmiolatka
Włóż ją do wody, a dzięki temu będzie dłużej świeża.
21. Ciasto
Dwie kromki chleba sprawiają, że ciasto tak szybko nie wyschnie.