21 pomysłów, które pozwolą Ci zaoszczędzić sporo pieniędzy. Już nigdy więcej nie wyrzucisz jedzenia!

Kuchnia to miejsce, w którym można się naprawdę wykazać i wyrazić swoją kreatywność.

Obrazek
Frania

Niestety bywają sytuacje, które doprowadzają nas do szału i momentalnie odchodzą chęci do czegokolwiek.

Zobacz, jak zaoszczędzić sporo miejsca, przedłużyć trwałość produktów i po prostu ułatwić sobie życie.

1. Cebule

Cebule włóż do nylonowej rajstopy i oddziel je od siebie. Przedłużysz żywotność cebuli nawet do 8 miesięcy.

1

2. Ziemniaki, cebule i jabłka

Zawsze powinny być przechowywane oddzielnie, gdy będą razem szybciej się zepsują. Ziemniaki radzimy przetrzymywać w ciemności.

2

3. Truskawki

Tuż po zakupie świeżych owoców włóż je do miski z wodą i mieszanką octową (10:1) i odłóż na 5 minut, a później niech wyschną. W ten sposób zabijesz w naturalny sposób bakterie.

3

4. Miód

Trzymaj go w szklanym słoiku i schowaj do szafki, gdzie nie dochodzi światło.

4

5. Mleko.

Przed otwarciem włóż mleko do zamrażalki. W razie potrzeby wyciągnij i zobaczysz sam, jak długo mleko będzie świeże.

5

6. Jajka

Jajka oczywiście także mogą zostać zamrożone. Wbij je do pojemnika do kostek lodu. Można przyprawić i użyć, gdy będą potrzebne.

6

7. Sos pomidorowy

Włóż do zamrażarki. Po godzinie wyciągnij i poporcjuj według swoich potrzeb. Użyjesz tylko tyle, ile będziesz w danej chwili potrzebował.

7

8. Zioła

Do pojemnika do kostek lodu wlej olej i dołóż do niego przyprawy. Użyj, kiedy będziesz mieć na to ochotę.

8

9. Banany

Owiń łodygę bananów folią, a zobaczysz, że wolniej zbrązowieją.

9

10. Seler, brokuły, sałata

Będą dłużej świeże gdy przechowasz je w folii aluminiowej w lodówce.

10

11. Warzywa

Przed zamrożeniem należy je obgotować, wtedy będą dłużej świeże.

11

12. Sałata

Ręczniki papierowe włożone do sałaty przyjmują jej wilgoć.

12

13. Jabłka

W lodówce mogą być nawet do 6 miesięcy, ale trzeba wyeliminować uszkodzony owoc, ponieważ przez niego może się szybko popsuć reszta.

13

14. Marchew

Przechowywana w ciemnym pomieszczeniu w piasku będzie dłużej świeża.

14

15. Mięso

Ten trik, co w przechowywaniu sosu pomidorowego, dokładnie tak samo można podzielić mięso mielone.

15

16. Twaróg

Wytrzyma dłużej, gdy będzie przechowywany do góry nogami.

16

17. Słoiki

Zamiast trzymać jedzenie w plastikowych pojemnikach, warto zakupić słoiki. W nich żywność wytrzyma dłużej.

17

18. Ser

Trzymaj go w specjalnym papierze, dzięki czemu zachowa swój oryginalny smak.

18

19. Ananas

Usuń koronę i umieść owoc do góry nogami.

19

20. Cebula siedmiolatka

Włóż ją do wody, a dzięki temu będzie dłużej świeża.

20

21. Ciasto

Dwie kromki chleba sprawiają, że ciasto tak szybko nie wyschnie.

21
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie