21 pomysłów, które pozwolą Ci zaoszczędzić sporo pieniędzy. Już nigdy więcej nie wyrzucisz jedzenia!

Kuchnia to miejsce, w którym można się naprawdę wykazać i wyrazić swoją kreatywność.

Obrazek
Frania

Niestety bywają sytuacje, które doprowadzają nas do szału i momentalnie odchodzą chęci do czegokolwiek.

Zobacz, jak zaoszczędzić sporo miejsca, przedłużyć trwałość produktów i po prostu ułatwić sobie życie.

1. Cebule

Cebule włóż do nylonowej rajstopy i oddziel je od siebie. Przedłużysz żywotność cebuli nawet do 8 miesięcy.

1

2. Ziemniaki, cebule i jabłka

Zawsze powinny być przechowywane oddzielnie, gdy będą razem szybciej się zepsują. Ziemniaki radzimy przetrzymywać w ciemności.

2

3. Truskawki

Tuż po zakupie świeżych owoców włóż je do miski z wodą i mieszanką octową (10:1) i odłóż na 5 minut, a później niech wyschną. W ten sposób zabijesz w naturalny sposób bakterie.

3

4. Miód

Trzymaj go w szklanym słoiku i schowaj do szafki, gdzie nie dochodzi światło.

4

5. Mleko.

Przed otwarciem włóż mleko do zamrażalki. W razie potrzeby wyciągnij i zobaczysz sam, jak długo mleko będzie świeże.

5

6. Jajka

Jajka oczywiście także mogą zostać zamrożone. Wbij je do pojemnika do kostek lodu. Można przyprawić i użyć, gdy będą potrzebne.

6

7. Sos pomidorowy

Włóż do zamrażarki. Po godzinie wyciągnij i poporcjuj według swoich potrzeb. Użyjesz tylko tyle, ile będziesz w danej chwili potrzebował.

7

8. Zioła

Do pojemnika do kostek lodu wlej olej i dołóż do niego przyprawy. Użyj, kiedy będziesz mieć na to ochotę.

8

9. Banany

Owiń łodygę bananów folią, a zobaczysz, że wolniej zbrązowieją.

9

10. Seler, brokuły, sałata

Będą dłużej świeże gdy przechowasz je w folii aluminiowej w lodówce.

10

11. Warzywa

Przed zamrożeniem należy je obgotować, wtedy będą dłużej świeże.

11

12. Sałata

Ręczniki papierowe włożone do sałaty przyjmują jej wilgoć.

12

13. Jabłka

W lodówce mogą być nawet do 6 miesięcy, ale trzeba wyeliminować uszkodzony owoc, ponieważ przez niego może się szybko popsuć reszta.

13

14. Marchew

Przechowywana w ciemnym pomieszczeniu w piasku będzie dłużej świeża.

14

15. Mięso

Ten trik, co w przechowywaniu sosu pomidorowego, dokładnie tak samo można podzielić mięso mielone.

15

16. Twaróg

Wytrzyma dłużej, gdy będzie przechowywany do góry nogami.

16

17. Słoiki

Zamiast trzymać jedzenie w plastikowych pojemnikach, warto zakupić słoiki. W nich żywność wytrzyma dłużej.

17

18. Ser

Trzymaj go w specjalnym papierze, dzięki czemu zachowa swój oryginalny smak.

18

19. Ananas

Usuń koronę i umieść owoc do góry nogami.

19

20. Cebula siedmiolatka

Włóż ją do wody, a dzięki temu będzie dłużej świeża.

20

21. Ciasto

Dwie kromki chleba sprawiają, że ciasto tak szybko nie wyschnie.

21

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze