Biorę cytrynę i czyszczę nią deskę do krojenia. Wygląda jak nowa
Deska do krojenia to niezastąpiony element w każdej kuchni. Ale czy na pewno wiesz, jak o nią zadbać? Przychodzę ze sprawdzonymi patentami.
05.10.2023 15:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W każdej kuchni można znaleźć podstawowe gadżety, bez których nie wyobrażamy sobie codziennego funkcjonowania. Na mojej liście z takimi elementami na pewno znalazłaby się drewniana deska do krojenia. Wykorzystuję ją zarówno do pracy z mięsem, krojenia chleba, jak i dzielenia owoców oraz warzyw na mniejsze kawałki.
Oczywiście mam kilka desek, które służą do różnych celów. Nigdy nie używam jednej deski do wszystkiego. I tobie również polecam taki podział. Dzięki tej prostej metodzie w kuchni nie tylko zapanuje porządek, ale też zadbasz o higienę pracy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak czyścić drewnianą deskę do krojenia?
Posiadanie kilku desek do krojenia to nie wszystko. Trzeba jeszcze umieść o nie zadbać w odpowiedni sposób. I tu kluczową sprawą jest czyszczenie deski. Nigdy nie wkładaj drewnianej deski do zmywarki, ponieważ pod wpływem dużej ilości wody może ulec uszkodzeniu. Z tego też powodu nie zaleca się długiego szorowania i moczenia w zlewie kuchennym pełnym wody. Z kolei zbyt krótkie mycie deski może być po prostu niewystarczające.
Jaki jest więc złoty środek? Z pomocą przychodzą produkty spożywcze, które na pewno masz w swojej kuchni. W tym przypadku potrzebujesz połówki cytryny oraz zwykłej soli kuchennej.
Najpierw należy przez chwilę rolować cytrynę, aby wydobyć z niej jak najwięcej soków. Kiedy już to zrobisz, przekrój cytrusa na pół. Jedną połówkę możesz wykorzystać do herbaty, wypieków lub przygotowania pysznego obiadu. Druga zaś posłuży ci do wyczyszczenia deski.
Zanim jednak użyjesz cytryny do tego celu, na powierzchni deski rozsyp kilka łyżeczek soli. Dopiero teraz możesz wziąć cytrynę i przetrzeć całą powierzchnię deski. Jak długo to robić? Aż wyczerpiesz sól w 100 proc. Pamiętaj, że oprócz głównej powierzchni deski, należy również wyczyścić jej krawędzie i boki.
Jeśli deska jest mocno zabrudzona, to odstaw ją na 20 minut, aby sól i sok z cytryny miały czas rozprawić się z zanieczyszczeniami. Jeśli zaś deska jest czyszczona regularnie w ten sposób, od razu po szorowaniu cytryną, możesz wytrzeć ją do sucha przy pomocy kuchennego ręcznika.
Patent z oliwą z oliwek
Oprócz czyszczenia drewnianej deski cytryną i solą, warto również dodatkowo zabezpieczyć ją w naturalny sposób, aby posłużyła na dłużej. Świetnie sprawdzi się w tym celu oliwa z oliwek. Możesz użyć też zwykłego oleju.
Rozlej niewielką ilość tłuszczu na wyczyszczonej desce i rozprowadź go przy pomocy kuchennego pędzelka na całej powierzchni. Następnie odstaw deskę najlepiej na kilka godzin, po czym przetrzyj ją ręcznikiem kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru oliwy bądź oleju.