Po co jest otwór w desce do krojenia? Wcale nie po to, by ją wieszać

Deska do krojenia znajduje się w niemalże każdym gospodarstwie domowym. Ma ona otwór, który zazwyczaj służył nam do wieszania jej w różnych miejscach. Okazuje się, że posiada on bardzo ciekawą funkcję, która ułatwi nam przygotowywanie posiłków.

ObrazekDeska do krojenia (Adobe)
Paulina Hermann

Deska do krojenia może przybierać różne kształty i wielkości. Możemy używać okrągłych, podłużnych i kwadratowych. Wykonuje się je z najróżniejszych materiałów — głównie z drewna, hartowanego szkła lub plastiku. Wszystkie łączy jedna rzecz — mają dziurę w górnej części. Czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, do czego on służy?

Deska do krojenia ma ukrytą funkcję. Mało kto o niej wiedział

Dla większości osób jest to po prostu uchwyt do wieszania. W wielu domach możemy to zauważyć. Nie jest to niczym złym. Powieszony przedmiot zajmuje mniej miejsca i jest zawsze pod ręką. Okazuje się, że ten otwór ma jeszcze jedną, bardzo ciekawą funkcję, o której niewiele osób miało pojęcia.

Obrazek
Deska do krojenia (Pixabay)

Na TikToku pojawił się krótki filmik, który wyjaśnia tę sprawę. Wynika z niego, że dziura w desce do krojenia ma nietypowe zastosowanie. Może ono ułatwić życie i je całkowicie odmienić. Od teraz deska do krojenia będzie się kojarzyła głównie z tym.

Nie trzymamy już dłużej w niepewności. Na filmiku widzimy, jak autorka używa tego otworu, by przerzucić pokrojone warzywa do miski lub garnka. Jak łatwo zauważyć, produkty lądują tam, gdzie powinny. Nie ma bałaganu, więc nie musimy godzinami sprzątać. Internauci są podzieleni, ale warto sprawdzić, czy wam się to spodoba.

Musimy pamiętać o jednej, bardzo istotnej rzeczy. Na desce do krojenia osadzają się niebezpieczne bakterie, których trzeba się pozbyć. Dlatego też należy ją myć po każdym użyciu i regularnie wymieniać. Szczególnie jeśli zauważymy na niej uszkodzenia. Pamiętajcie o tym, by mieć oddzielną deskę do krojenia warzyw i surowego mięsa.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej