W tych miejscach w kuchni jest najwięcej zarazków. Często o nich zapominamy

Brud i zarazki to w kuchni coś więcej, niż persona non grata. To wróg w czystej (dość paradoksalne słowo) postaci. Warto więc wiedzieć, w których konkretnych miejscach jest go najwięcej. Tylko dzięki temu będziemy mogli odpowiednio reagować. A jest na co — potwierdzają to badania.

Kuchnia i zarazki, które mogą się w niej znajdowaćKuchnia i zarazki, które mogą się w niej znajdować
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Miljan Zivkovic

Nawet największe kuchenne czyścioszki wiedzą, że ich kuchnie siłą rzeczy muszą skrywać pewną ilość niewidocznego gołym okiem brudu i zarazków. To nieuniknione. Ciężko sprawić, żeby kosz na śmieci był zawsze czyściutki, a zlew odkażony. Regularne dbanie o porządek pozwala jednak uzyskać pewnego rodzaju bezpieczeństwo. Jakieś zarazki tam będą, ale raczej nie spowodują nikomu krzywdy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Muffiny z kurczaka staną się obiadowym hitem w każdym domu. Przygotowanie to bułka z masłem

Zaniedbanie może cię sporo kosztować

Problem pojawia się w momencie, w którym wydaje nam się, że jeśli o czyszczenie kuchni chodzi, to skupiać powinniśmy się tylko na blacie i zlewie. To błąd, który może przyczynić się do poważnych reperkusji. Główny Inspektorat Spożywczy co jakiś czas donosi o produktach skażonych groźnymi bakteriami, takimi jak salmonella czy listeria. Sam sobie odpowiedz na pytanie, o ilu takich przypadkach nie dowiadują się inspektorzy, a co za tym idzie również my.

To dlatego chcemy dzisiaj porozmawiać na temat miejsc w kuchni, które skrywają najwięcej brudu i zarazków. Niektóre z nich są dość zrozumiałe i już je nawet wymieniliśmy. Inne wcale nie są takie oczywiste. Być może dopiero teraz, kiedy o tym przeczytasz, zdasz sobie sprawę z wcześniejszych zaniedbań w sprzątaniu.

Blat i zlew

Zgodnie z powyższym wracamy na chwilę do kwestii blatu i zlewu. Według przeprowadzonego przez NSF International badania, zlew jest drugim w kolejności najbardziej zanieczyszczonym miejscem w kuchni. Warto więc pamiętać, żeby podczas sprzątania skupić się nie tylko na jego ściankach, ale również odpływie. W tym samym badaniu wspomnianej organizacji wykryto, że na 32 proc. blatów kuchennych (zbadano łącznie 22 domostwa) znajdują się bakterie E.coli.

Kuchnia skrywa w sobie wiele brudnych zakamarków
Kuchnia skrywa w sobie wiele brudnych zakamarków © canva.com

Gąbki i myjki

Niechlubny rekordzista zabrudzeń w kuchni. Trzy na cztery zbadanych przez NSF International gąbek do zmywania naczyń i przecierania blatów zawierało bakterie z grupy coli. Według specjalistów, wymiana tego przyrządu na nowy powinna następować co najmniej raz na tydzień. My jesteśmy zdania, że należy to robić nawet co 2-3 dni.

Uchwyty

O wiele mniej "spodziewane" miejsce pełne zanieczyszczeń, prawda? A jednak. Zwykle, sprzątając kuchnię, skupiamy się na blacie i frontach szafek, a o klamkach najzwyczajniej w świecie zapominamy lub robimy to szybko i niedbale. Tymczasem droga przenoszenia zarazków biegnie przez nasze ręce, które o wiele częściej dotykają uchwytów, niż płaskich frontów. To samo dotyczy przyborów takich jak solniczka.

Deski do krojenia

Niemieszczące się w zmywarce deski do krojenia często myjemy ręcznie. Tak samo postępujemy, niezależnie od rozmiaru, z deskami drewnianymi. Warto więc przypomnieć, że tego rodzaju przyrządy trzeba umyć specjalną dezynfekującą mieszanką, na przykład z wody, soli i sody oczyszczonej.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej