Lidl pilnie wycofuje produkt. Masz w domu? Wyrzuć lub odnieś do sklepu

Podstawowy artykuł spożywczy skażony bakteriami Salmonelli — obwieszcza Główny Inspektorat Spożywczy. Jeśli go kupiłeś, pod żadnym pozorem nie otwieraj opakowania. Jeden nieroztropny ruch i kłopoty murowane.

Salmonella w LidluSalmonella w Lidlu
Źródło zdjęć: © canva.com

Główny Inspektorat Spożywczy poinformował we wtorek 26 września o skażonej partii wołowego mięsa mielonego sprzedawanego w Lidlu. Wykryto w nim Salmonellę — groźną bakterię, która w najlepszym przypadku spowoduje ostre zatrucie pokarmowe. Śledztwo urzędowej kontroli żywności już ruszyło, a w międzyczasie klienci Lidla proszeni są o zwrot towaru do sklepu lub pozbycie się go.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spróbowałam gotowego dania od Makłowicza. Smak mnie mocno zdziwił

Skażone mięso w Lidlu

Obwieszczenie Głównego Inspektoratu Spożywczego dotyczy wołowego mięsa mielonego marki Rzeźnik, sprzedawanego w 400-gramowych opakowaniach. Kolejnymi przydatnymi do identyfikacji toksycznego produktu mięsnego jest termin przydatności do spożycia: 27.09.2023 i numer partii: 5508365 04011323. Klienci, którzy kupili takie mięso, proszeni są o zachowanie ostrożności.

Główny Inspektorat Spożywczy przypomina, że spożycie zanieczyszczonego pałeczkami salmonelli produktu może powodować ostre zatrucie. Do pierwszych objawów należą dotkliwe problemy żołądkowo-jelitowe, takie jak biegunka, wymioty, skurcze i gorączka. W przypadku wystąpienia takich dolegliwości należy jak najszybciej udać się do lekarza — z uwzględnieniem środków bezpieczeństwa, ponieważ salmonellą można zarazić się również poprzez bezpośredni kontakt z nosicielem.

Kto produkował skażone mięso?

Według informacji podanych na stronie GIS-u producentem wołowego mięsa mielonego skażonego bakterią jest Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o. Producent otrzymał już informację o wynikach badań i we współpracy z dystrybutorem rozpoczął procedurę wycofania produktu z rynku. Podjęto również stosowne kroki zapobiegające potencjalnemu ryzyku zanieczyszczenia mikrobiologicznego.

Tak wygląda wskazane przez GIS mięso skażone salmonellą
Tak wygląda wskazane przez GIS mięso skażone salmonellą © Główny Inspektorat Spożywczy

Do działań przystąpił również Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jarocinie, pod którego nadzorem znajduje się wspomniany wyżej zakład przemysłowy. Ma on ustalić przyczyny wystąpienia tej niebezpiecznej sytuacji. W tym samym czasie inspektorzy sanitarni kontrolują przebieg procesu wycofywania produktu z Lidla.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇