Lidl pilnie wycofuje produkt. Masz w domu? Wyrzuć lub odnieś do sklepu

Podstawowy artykuł spożywczy skażony bakteriami Salmonelli — obwieszcza Główny Inspektorat Spożywczy. Jeśli go kupiłeś, pod żadnym pozorem nie otwieraj opakowania. Jeden nieroztropny ruch i kłopoty murowane.

Salmonella w LidluSalmonella w Lidlu
Źródło zdjęć: © canva.com

Główny Inspektorat Spożywczy poinformował we wtorek 26 września o skażonej partii wołowego mięsa mielonego sprzedawanego w Lidlu. Wykryto w nim Salmonellę — groźną bakterię, która w najlepszym przypadku spowoduje ostre zatrucie pokarmowe. Śledztwo urzędowej kontroli żywności już ruszyło, a w międzyczasie klienci Lidla proszeni są o zwrot towaru do sklepu lub pozbycie się go.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spróbowałam gotowego dania od Makłowicza. Smak mnie mocno zdziwił

Skażone mięso w Lidlu

Obwieszczenie Głównego Inspektoratu Spożywczego dotyczy wołowego mięsa mielonego marki Rzeźnik, sprzedawanego w 400-gramowych opakowaniach. Kolejnymi przydatnymi do identyfikacji toksycznego produktu mięsnego jest termin przydatności do spożycia: 27.09.2023 i numer partii: 5508365 04011323. Klienci, którzy kupili takie mięso, proszeni są o zachowanie ostrożności.

Główny Inspektorat Spożywczy przypomina, że spożycie zanieczyszczonego pałeczkami salmonelli produktu może powodować ostre zatrucie. Do pierwszych objawów należą dotkliwe problemy żołądkowo-jelitowe, takie jak biegunka, wymioty, skurcze i gorączka. W przypadku wystąpienia takich dolegliwości należy jak najszybciej udać się do lekarza — z uwzględnieniem środków bezpieczeństwa, ponieważ salmonellą można zarazić się również poprzez bezpośredni kontakt z nosicielem.

Kto produkował skażone mięso?

Według informacji podanych na stronie GIS-u producentem wołowego mięsa mielonego skażonego bakterią jest Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o. Producent otrzymał już informację o wynikach badań i we współpracy z dystrybutorem rozpoczął procedurę wycofania produktu z rynku. Podjęto również stosowne kroki zapobiegające potencjalnemu ryzyku zanieczyszczenia mikrobiologicznego.

Tak wygląda wskazane przez GIS mięso skażone salmonellą
Tak wygląda wskazane przez GIS mięso skażone salmonellą © Główny Inspektorat Spożywczy

Do działań przystąpił również Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jarocinie, pod którego nadzorem znajduje się wspomniany wyżej zakład przemysłowy. Ma on ustalić przyczyny wystąpienia tej niebezpiecznej sytuacji. W tym samym czasie inspektorzy sanitarni kontrolują przebieg procesu wycofywania produktu z Lidla.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane