NewsyLidl pilnie wycofuje produkt. Masz w domu? Wyrzuć lub odnieś do sklepu

Lidl pilnie wycofuje produkt. Masz w domu? Wyrzuć lub odnieś do sklepu

Podstawowy artykuł spożywczy skażony bakteriami Salmonelli — obwieszcza Główny Inspektorat Spożywczy. Jeśli go kupiłeś, pod żadnym pozorem nie otwieraj opakowania. Jeden nieroztropny ruch i kłopoty murowane.

Salmonella w Lidlu
Salmonella w Lidlu
Źródło zdjęć: © canva.com

26.09.2023 17:39

Główny Inspektorat Spożywczy poinformował we wtorek 26 września o skażonej partii wołowego mięsa mielonego sprzedawanego w Lidlu. Wykryto w nim Salmonellę — groźną bakterię, która w najlepszym przypadku spowoduje ostre zatrucie pokarmowe. Śledztwo urzędowej kontroli żywności już ruszyło, a w międzyczasie klienci Lidla proszeni są o zwrot towaru do sklepu lub pozbycie się go.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skażone mięso w Lidlu

Obwieszczenie Głównego Inspektoratu Spożywczego dotyczy wołowego mięsa mielonego marki Rzeźnik, sprzedawanego w 400-gramowych opakowaniach. Kolejnymi przydatnymi do identyfikacji toksycznego produktu mięsnego jest termin przydatności do spożycia: 27.09.2023 i numer partii: 5508365 04011323. Klienci, którzy kupili takie mięso, proszeni są o zachowanie ostrożności.

Główny Inspektorat Spożywczy przypomina, że spożycie zanieczyszczonego pałeczkami salmonelli produktu może powodować ostre zatrucie. Do pierwszych objawów należą dotkliwe problemy żołądkowo-jelitowe, takie jak biegunka, wymioty, skurcze i gorączka. W przypadku wystąpienia takich dolegliwości należy jak najszybciej udać się do lekarza — z uwzględnieniem środków bezpieczeństwa, ponieważ salmonellą można zarazić się również poprzez bezpośredni kontakt z nosicielem.

Kto produkował skażone mięso?

Według informacji podanych na stronie GIS-u producentem wołowego mięsa mielonego skażonego bakterią jest Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o. Producent otrzymał już informację o wynikach badań i we współpracy z dystrybutorem rozpoczął procedurę wycofania produktu z rynku. Podjęto również stosowne kroki zapobiegające potencjalnemu ryzyku zanieczyszczenia mikrobiologicznego.

Tak wygląda wskazane przez GIS mięso skażone salmonellą
Tak wygląda wskazane przez GIS mięso skażone salmonellą© Główny Inspektorat Spożywczy

Do działań przystąpił również Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jarocinie, pod którego nadzorem znajduje się wspomniany wyżej zakład przemysłowy. Ma on ustalić przyczyny wystąpienia tej niebezpiecznej sytuacji. W tym samym czasie inspektorzy sanitarni kontrolują przebieg procesu wycofywania produktu z Lidla.

Wybrane dla Ciebie