Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę

Gdy tradycyjne sałatki zaczynają mnie nudzić, na stole pojawia się zakopiańska. To obłędne połączenie jest kluczem do udanych imienin czy grilla, a góralski akcent sprawia, że wyróżnia się spośród pozostałych dań.

Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańskąNa niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | nesavinov

Jak sałatka zakopiańska, to oczywiście oscypek. To dzięki niemu nabiera wyjątkowego, góralskiego charakteru, który można z łatwością odtworzyć w każdej części Polski.

Najlepiej sięgnąć po oryginalny podhalański oscypek, który idealnie sprawdzi się w sałatce, a jego połączenie z ziemniakami, boczkiem, ziołami i sosem na bazie jogurtu, sprawi, że przekąska zniknie ze stołu w mgnieniu oka i na pewno usłyszysz pytanie o przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustą

Oryginalny oscypek do sałatki zakopiańskiej

Jeśli chcesz wzbogacić swoją sałatkę o autentyczny, góralski smak, warto sięgnąć po prawdziwy oscypek. Niestety, ale nie każdy ser, który ma podobny do niego kształt, nim jest. Oryginalny oscypek powinien pochodzić z Podhala i mieć certyfikat Chronionej Nazwy Pochodzenia i musi zawierać minimum 60 procent mleka owczego.

Kupując serek na miejscu, warto pytać sprzedawcę o pochodzenie sera i datę wędzenia. Najlepszy oscypek znajdziesz na tzw. szlaku oscypkowym w Podhalu – w Dolinie Kościeliskiej, Białce Tatrzańskiej czy w Zakopanem. Jeśli kupujesz w sklepie, zwróć uwagę na etykietę, ponieważ certyfikowany oscypek nie zawiera konserwantów, a jego smak jest naturalnie słonawy, dymny i wyrazisty (więc idealnie zbalansuje ziemniaki, boczek i zioła w sałatce).

Przepis na zakopiańską sałatkę

Składniki:

  • 600 g ziemniaków,
  • 100 g boczku wędzonego lub surowego parzonego,
  • 100 g oscypka,
  • 1 biała cebula,
  • 50 g jogurtu naturalnego,
  • 10 ml oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • pół pęczka koperku,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Nie obieraj ziemniaków, ale porządnie je oczyść. Ugotuj do miękkości, następnie odcedź je, ostudź, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Boczek pokrój w cienkie paski, cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj boczek i smaż, aż się lekko zrumieni i zacznie się wyginać.
  4. Oscypek zetrzyj na tarce lub pokrusz widelcem, a zioła drobno posiekaj.
  5. Do miski wrzuć ziemniaki, dodaj boczek z cebulą i czosnkiem, starty oscypek oraz posiekany szczypiorek, koperek i natkę.
  6. Dopraw wszystko szczyptą soli i pieprzu, na koniec dodaj jogurt i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska