Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę

Gdy tradycyjne sałatki zaczynają mnie nudzić, na stole pojawia się zakopiańska. To obłędne połączenie jest kluczem do udanych imienin czy grilla, a góralski akcent sprawia, że wyróżnia się spośród pozostałych dań.

Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańskąNa niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | nesavinov

Jak sałatka zakopiańska, to oczywiście oscypek. To dzięki niemu nabiera wyjątkowego, góralskiego charakteru, który można z łatwością odtworzyć w każdej części Polski.

Najlepiej sięgnąć po oryginalny podhalański oscypek, który idealnie sprawdzi się w sałatce, a jego połączenie z ziemniakami, boczkiem, ziołami i sosem na bazie jogurtu, sprawi, że przekąska zniknie ze stołu w mgnieniu oka i na pewno usłyszysz pytanie o przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustą

Oryginalny oscypek do sałatki zakopiańskiej

Jeśli chcesz wzbogacić swoją sałatkę o autentyczny, góralski smak, warto sięgnąć po prawdziwy oscypek. Niestety, ale nie każdy ser, który ma podobny do niego kształt, nim jest. Oryginalny oscypek powinien pochodzić z Podhala i mieć certyfikat Chronionej Nazwy Pochodzenia i musi zawierać minimum 60 procent mleka owczego.

Kupując serek na miejscu, warto pytać sprzedawcę o pochodzenie sera i datę wędzenia. Najlepszy oscypek znajdziesz na tzw. szlaku oscypkowym w Podhalu – w Dolinie Kościeliskiej, Białce Tatrzańskiej czy w Zakopanem. Jeśli kupujesz w sklepie, zwróć uwagę na etykietę, ponieważ certyfikowany oscypek nie zawiera konserwantów, a jego smak jest naturalnie słonawy, dymny i wyrazisty (więc idealnie zbalansuje ziemniaki, boczek i zioła w sałatce).

Przepis na zakopiańską sałatkę

Składniki:

  • 600 g ziemniaków,
  • 100 g boczku wędzonego lub surowego parzonego,
  • 100 g oscypka,
  • 1 biała cebula,
  • 50 g jogurtu naturalnego,
  • 10 ml oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • pół pęczka koperku,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Nie obieraj ziemniaków, ale porządnie je oczyść. Ugotuj do miękkości, następnie odcedź je, ostudź, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Boczek pokrój w cienkie paski, cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj boczek i smaż, aż się lekko zrumieni i zacznie się wyginać.
  4. Oscypek zetrzyj na tarce lub pokrusz widelcem, a zioła drobno posiekaj.
  5. Do miski wrzuć ziemniaki, dodaj boczek z cebulą i czosnkiem, starty oscypek oraz posiekany szczypiorek, koperek i natkę.
  6. Dopraw wszystko szczyptą soli i pieprzu, na koniec dodaj jogurt i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀