Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Gdy tradycyjne sałatki zaczynają mnie nudzić, na stole pojawia się zakopiańska. To obłędne połączenie jest kluczem do udanych imienin czy grilla, a góralski akcent sprawia, że wyróżnia się spośród pozostałych dań.
Jak sałatka zakopiańska, to oczywiście oscypek. To dzięki niemu nabiera wyjątkowego, góralskiego charakteru, który można z łatwością odtworzyć w każdej części Polski.
Najlepiej sięgnąć po oryginalny podhalański oscypek, który idealnie sprawdzi się w sałatce, a jego połączenie z ziemniakami, boczkiem, ziołami i sosem na bazie jogurtu, sprawi, że przekąska zniknie ze stołu w mgnieniu oka i na pewno usłyszysz pytanie o przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Letnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustą
Oryginalny oscypek do sałatki zakopiańskiej
Jeśli chcesz wzbogacić swoją sałatkę o autentyczny, góralski smak, warto sięgnąć po prawdziwy oscypek. Niestety, ale nie każdy ser, który ma podobny do niego kształt, nim jest. Oryginalny oscypek powinien pochodzić z Podhala i mieć certyfikat Chronionej Nazwy Pochodzenia i musi zawierać minimum 60 procent mleka owczego.
Kupując serek na miejscu, warto pytać sprzedawcę o pochodzenie sera i datę wędzenia. Najlepszy oscypek znajdziesz na tzw. szlaku oscypkowym w Podhalu – w Dolinie Kościeliskiej, Białce Tatrzańskiej czy w Zakopanem. Jeśli kupujesz w sklepie, zwróć uwagę na etykietę, ponieważ certyfikowany oscypek nie zawiera konserwantów, a jego smak jest naturalnie słonawy, dymny i wyrazisty (więc idealnie zbalansuje ziemniaki, boczek i zioła w sałatce).
Przepis na zakopiańską sałatkę
Składniki:
- 600 g ziemniaków,
- 100 g boczku wędzonego lub surowego parzonego,
- 100 g oscypka,
- 1 biała cebula,
- 50 g jogurtu naturalnego,
- 10 ml oleju,
- 2 ząbki czosnku,
- pół pęczka szczypiorku,
- pół pęczka koperku,
- pół pęczka natki pietruszki,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo mielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Nie obieraj ziemniaków, ale porządnie je oczyść. Ugotuj do miękkości, następnie odcedź je, ostudź, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Boczek pokrój w cienkie paski, cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj boczek i smaż, aż się lekko zrumieni i zacznie się wyginać.
- Oscypek zetrzyj na tarce lub pokrusz widelcem, a zioła drobno posiekaj.
- Do miski wrzuć ziemniaki, dodaj boczek z cebulą i czosnkiem, starty oscypek oraz posiekany szczypiorek, koperek i natkę.
- Dopraw wszystko szczyptą soli i pieprzu, na koniec dodaj jogurt i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.