Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę

Gdy tradycyjne sałatki zaczynają mnie nudzić, na stole pojawia się zakopiańska. To obłędne połączenie jest kluczem do udanych imienin czy grilla, a góralski akcent sprawia, że wyróżnia się spośród pozostałych dań.

Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańskąNa niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | nesavinov

Jak sałatka zakopiańska, to oczywiście oscypek. To dzięki niemu nabiera wyjątkowego, góralskiego charakteru, który można z łatwością odtworzyć w każdej części Polski.

Najlepiej sięgnąć po oryginalny podhalański oscypek, który idealnie sprawdzi się w sałatce, a jego połączenie z ziemniakami, boczkiem, ziołami i sosem na bazie jogurtu, sprawi, że przekąska zniknie ze stołu w mgnieniu oka i na pewno usłyszysz pytanie o przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnia surówka obiadowa w 5 minut. Hit z młodą kapustą

Oryginalny oscypek do sałatki zakopiańskiej

Jeśli chcesz wzbogacić swoją sałatkę o autentyczny, góralski smak, warto sięgnąć po prawdziwy oscypek. Niestety, ale nie każdy ser, który ma podobny do niego kształt, nim jest. Oryginalny oscypek powinien pochodzić z Podhala i mieć certyfikat Chronionej Nazwy Pochodzenia i musi zawierać minimum 60 procent mleka owczego.

Kupując serek na miejscu, warto pytać sprzedawcę o pochodzenie sera i datę wędzenia. Najlepszy oscypek znajdziesz na tzw. szlaku oscypkowym w Podhalu – w Dolinie Kościeliskiej, Białce Tatrzańskiej czy w Zakopanem. Jeśli kupujesz w sklepie, zwróć uwagę na etykietę, ponieważ certyfikowany oscypek nie zawiera konserwantów, a jego smak jest naturalnie słonawy, dymny i wyrazisty (więc idealnie zbalansuje ziemniaki, boczek i zioła w sałatce).

Przepis na zakopiańską sałatkę

Składniki:

  • 600 g ziemniaków,
  • 100 g boczku wędzonego lub surowego parzonego,
  • 100 g oscypka,
  • 1 biała cebula,
  • 50 g jogurtu naturalnego,
  • 10 ml oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • pół pęczka koperku,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Nie obieraj ziemniaków, ale porządnie je oczyść. Ugotuj do miękkości, następnie odcedź je, ostudź, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Boczek pokrój w cienkie paski, cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzej olej, zeszklij cebulę i czosnek, dodaj boczek i smaż, aż się lekko zrumieni i zacznie się wyginać.
  4. Oscypek zetrzyj na tarce lub pokrusz widelcem, a zioła drobno posiekaj.
  5. Do miski wrzuć ziemniaki, dodaj boczek z cebulą i czosnkiem, starty oscypek oraz posiekany szczypiorek, koperek i natkę.
  6. Dopraw wszystko szczyptą soli i pieprzu, na koniec dodaj jogurt i delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend