Sałatka hiszpańska Ewy Wachowicz to klasa w sobie. Niech cię nie zwiedzie niepozorny wygląd
Ewa Wachowicz wie, jak zachwycić gości pyszną sałatką. Ta po hiszpańsku świetnie sprawdzi się również jako kolacja lub nawet kanapkowa pasta. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, a gotowa sałatka zaskakuje swoim bogatym smakiem.
Ta sałatka to jedno z dań, które nie wygląda, ale za smakuje świetnie. Podstawą jest tutaj tuńczyk skąpany w majonezie, z dodatkiem kolorowych oliwek, ziemniaków, marchewki oraz jajek. Całość przełamują ogórki konserwowe, które dodatkowo przyjemnie chrupią. To trochę taka podrasowana i wzbogacona sałatka jarzynowa. Ewa Wachowicz, tworząc swoją wersję, połączyła popularne w Polsce składniki, co sprawia, że sałatka jest znajoma, ale jednocześnie zaskakuje nowymi smakami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku
Sałatka hiszpańska Ewy Wachowicz
To danie to doskonały przykład na to, jak prostota może iść w parze z wyjątkowym smakiem. Proste składniki połączone w odpowiednich proporcjach naprawdę mogą oczarować smakiem. Dodatek oliwek nadaje jej charakterystyczną, śródziemnomorską nutę, a tuńczyk sprawia, że sałatka jest sycąca i może stanowić pełnoprawny posiłek. To przepis, który warto mieć w swoim repertuarze na każdą okazję. Doda energii jako lunch, zachwyci ciotki na rodzinnych imprezach, a i na wieczornej kanapce przyjemnie rozpieści podniebienie.
Składniki:
- 3-4 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 4 ogórki konserwowe,
- 3 ugotowane na twardo jajka,
- kilka oliwek zielonych oraz zielonych,
- 3 łyżki groszku z puszki,
- 1 puszka tuńczyka w oleju,
- 1 słoiczek majonezu,
- sól i pieprz do smaku,
- pęczek szczypiorku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki oraz marchewkę obierz, umyj i ugotuj do miękkości. Uważaj, aby ich nie rozgotować. Odstaw do wystudzenia.
- Gdy wystygną, pokrój w kostkę i przełóż do miski.
- Dodaj pokrojone w kostkę jajka, groszek oraz odsączonego z oleju tuńczyka.
- Z oliwek usuń pestki i pokrój je na mniejsze kawałki. Dodaj do pozostałych składników.
- Dorzuć majonez, posiekany szczypiorek, pokrojone w kostkę ogórki konserwowe oraz sól i pieprz.
- Dokładnie wymieszaj sałatkę.
- Wstaw do lodówki, aby się schłodziła.
Sałatka hiszpańska najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzona. Świetnie sprawdza się również jako nadzienie do kanapek, tortilli lub jako składnik przekąsek na przyjęcia. Przechowuj sałatkę w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. W ten sposób zachowa świeżość i smak przez 2 do 3 dni. Smacznego!