Sałatka hiszpańska Ewy Wachowicz to klasa w sobie. Niech cię nie zwiedzie niepozorny wygląd

Ewa Wachowicz wie, jak zachwycić gości pyszną sałatką. Ta po hiszpańsku świetnie sprawdzi się również jako kolacja lub nawet kanapkowa pasta. Przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, a gotowa sałatka zaskakuje swoim bogatym smakiem.

Sałatka hiszpańska według Ewy WachowiczSałatka hiszpańska według Ewy Wachowicz
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram
Ewa Malinowska

Ta sałatka to jedno z dań, które nie wygląda, ale za smakuje świetnie. Podstawą jest tutaj tuńczyk skąpany w majonezie, z dodatkiem kolorowych oliwek, ziemniaków, marchewki oraz jajek. Całość przełamują ogórki konserwowe, które dodatkowo przyjemnie chrupią. To trochę taka podrasowana i wzbogacona sałatka jarzynowa. Ewa Wachowicz, tworząc swoją wersję, połączyła popularne w Polsce składniki, co sprawia, że sałatka jest znajoma, ale jednocześnie zaskakuje nowymi smakami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sypany sernik jagodowy bez mąki pszennej. Zrób raz, a rodzina zakocha się w tym smaku

Sałatka hiszpańska Ewy Wachowicz

To danie to doskonały przykład na to, jak prostota może iść w parze z wyjątkowym smakiem. Proste składniki połączone w odpowiednich proporcjach naprawdę mogą oczarować smakiem. Dodatek oliwek nadaje jej charakterystyczną, śródziemnomorską nutę, a tuńczyk sprawia, że sałatka jest sycąca i może stanowić pełnoprawny posiłek. To przepis, który warto mieć w swoim repertuarze na każdą okazję. Doda energii jako lunch, zachwyci ciotki na rodzinnych imprezach, a i na wieczornej kanapce przyjemnie rozpieści podniebienie.

Składniki:

  • 3-4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 3 ugotowane na twardo jajka,
  • kilka oliwek zielonych oraz zielonych,
  • 3 łyżki groszku z puszki,
  • 1 puszka tuńczyka w oleju,
  • 1 słoiczek majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pęczek szczypiorku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki oraz marchewkę obierz, umyj i ugotuj do miękkości. Uważaj, aby ich nie rozgotować. Odstaw do wystudzenia.
  2. Gdy wystygną, pokrój w kostkę i przełóż do miski.
  3. Dodaj pokrojone w kostkę jajka, groszek oraz odsączonego z oleju tuńczyka.
  4. Z oliwek usuń pestki i pokrój je na mniejsze kawałki. Dodaj do pozostałych składników.
  5. Dorzuć majonez, posiekany szczypiorek, pokrojone w kostkę ogórki konserwowe oraz sól i pieprz.
  6. Dokładnie wymieszaj sałatkę.
  7. Wstaw do lodówki, aby się schłodziła.

Sałatka hiszpańska najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzona. Świetnie sprawdza się również jako nadzienie do kanapek, tortilli lub jako składnik przekąsek na przyjęcia. Przechowuj sałatkę w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. W ten sposób zachowa świeżość i smak przez 2 do 3 dni. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami