Ewa Wachowicz dodaje do pomidorówki. Zupa nabiera prawdziwej głębi smaku
Lubisz pomidorówkę? Ewa Wachowicz ją uwielbia i dlatego proponuje, aby przygotować zupę nie tylko w klasyczny sposób, ale także z dodatkiem kilku nieoczywistych składników. Wychodzi gęsta, pożywna i bardzo smaczna.
Już mało kto gotuje pomidorówkę tylko wtedy, gdy zostanie rosół z wczorajszego obiadu. Zwłaszcza że można przebierać w dodatkach, które sprawiają, że zupa za każdym razem smakuje nieco inaczej. W ten sposób pomidorowa nigdy się nie nudzi. Ewa Wachowicz podaje przepis z mleczkiem kokosowym w zaskakującym, azjatyckim stylu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fasolka szparagowa z mięsem mielonym. Raz zrobiłem i przepadłem za tym smakiem
Nie tylko śmietana do zabielenia zupy
W polskiej kuchni zupa pomidorowa często jest zabielana śmietana. Jednak istnieją inne sposoby na uzyskanie równie kremowej konsystencji. Jednym z popularnych zamienników jest serek mascarpone, który także gwarantuję aksamitną teksturę zupy i doskonale łagodzi kwaśny smak pomidorów. Jednak zanim dodasz serek, trzeba go zahartować, aby uniknąć grudek.
Alternatywą dla śmietany może być również bryndza – kremowy ser podpuszczkowy popularny w kuchni słowackiej. Takie dodatek nadaje zupie unikalny smak i równie kremową konsystencję. W Słowacji bryndzę nakłada się już bezpośrednio na talerz z gorącą zupą.
Zupę pomidorową możesz zabielić także mleczkiem kokosowym lub jogurtem naturalnym. To dodatki charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej, co jest ciekawą odskocznią dla tradycyjnych polskich smaków. Są również odpowiednie dla osób na diecie wegańskiej. Mleczka kokosowego nie trzeba hartować, więc możesz je dodać bezpośrednio do zupy. Jogurt wcześniej rozmieszaj z odrobiną gorącego wywaru, inaczej może się zważyć.
Przepis na zupę pomidorową od Ewy Wachowicz
Ewa Wachowicz podaje pomidorówkę z ryżem jaśminowym i natką kolendry. Obok zawsze leży cząstka limonki, którą można dodatkowo skropić zupę.
Składniki:
- 2 łyżki masła,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 1 cebula,
- 1 mały por – tylko biała część,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
- 1 cm korzenia imbiru,
- 800 g mleczka kokosowego,
- 800 g przecieru pomidorowego,
- sok z połówki limonki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W garnku z grubym dnem roztop masło i podsmaż na nim pokrojone w słupki warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler.
- Po chwili dodaj posiekaną cebulę i plasterki pora. Warzywa posyp kurkumą, mieloną papryką i startym imbirem. Wymieszaj i zalej mleczkiem kokosowym. Jeśli mleczko jest bardzo gęste, dodaj pół szklanki wody.
- Gotuj pod przykryciem, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Następnie dodaj przecier pomidorowy i sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę na małej mocy palnika.