Ewa Wachowicz dodaje do pomidorówki. Zupa nabiera prawdziwej głębi smaku

Lubisz pomidorówkę? Ewa Wachowicz ją uwielbia i dlatego proponuje, aby przygotować zupę nie tylko w klasyczny sposób, ale także z dodatkiem kilku nieoczywistych składników. Wychodzi gęsta, pożywna i bardzo smaczna.

Ewa Wachowicz gotuje pomidorówkę w azjatyckim styluEwa Wachowicz gotuje pomidorówkę w azjatyckim stylu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Instagram
Anna Galuhn

Już mało kto gotuje pomidorówkę tylko wtedy, gdy zostanie rosół z wczorajszego obiadu. Zwłaszcza że można przebierać w dodatkach, które sprawiają, że zupa za każdym razem smakuje nieco inaczej. W ten sposób pomidorowa nigdy się nie nudzi. Ewa Wachowicz podaje przepis z mleczkiem kokosowym w zaskakującym, azjatyckim stylu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fasolka szparagowa z mięsem mielonym. Raz zrobiłem i przepadłem za tym smakiem

Nie tylko śmietana do zabielenia zupy

W polskiej kuchni zupa pomidorowa często jest zabielana śmietana. Jednak istnieją inne sposoby na uzyskanie równie kremowej konsystencji. Jednym z popularnych zamienników jest serek mascarpone, który także gwarantuję aksamitną teksturę zupy i doskonale łagodzi kwaśny smak pomidorów. Jednak zanim dodasz serek, trzeba go zahartować, aby uniknąć grudek.

Alternatywą dla śmietany może być również bryndza – kremowy ser podpuszczkowy popularny w kuchni słowackiej. Takie dodatek nadaje zupie unikalny smak i równie kremową konsystencję. W Słowacji bryndzę nakłada się już bezpośrednio na talerz z gorącą zupą.

Zupę pomidorową możesz zabielić także mleczkiem kokosowym lub jogurtem naturalnym. To dodatki charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej, co jest ciekawą odskocznią dla tradycyjnych polskich smaków. Są również odpowiednie dla osób na diecie wegańskiej. Mleczka kokosowego nie trzeba hartować, więc możesz je dodać bezpośrednio do zupy. Jogurt wcześniej rozmieszaj z odrobiną gorącego wywaru, inaczej może się zważyć.

Przepis na zupę pomidorową od Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz podaje pomidorówkę z ryżem jaśminowym i natką kolendry. Obok zawsze leży cząstka limonki, którą można dodatkowo skropić zupę.

Składniki:

  • 2 łyżki masła,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 1 mały por – tylko biała część,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1 cm korzenia imbiru,
  • 800 g mleczka kokosowego,
  • 800 g przecieru pomidorowego,
  • sok z połówki limonki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku z grubym dnem roztop masło i podsmaż na nim pokrojone w słupki warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler.
  2. Po chwili dodaj posiekaną cebulę i plasterki pora. Warzywa posyp kurkumą, mieloną papryką i startym imbirem. Wymieszaj i zalej mleczkiem kokosowym. Jeśli mleczko jest bardzo gęste, dodaj pół szklanki wody.
  3. Gotuj pod przykryciem, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  4. Następnie dodaj przecier pomidorowy i sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę na małej mocy palnika.
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają