WAŻNE
TERAZ

Śmierć trzech osób w Barcicach. Zatrzymano 25-latka

Makłowicz wlewa szklankę do pomidorówki. Doskonale wydobywa głębię smaku

Zupa pomidorowa to klasyk polskich stołów. Ale Robert Makłowicz pokazuje, że nawet tak proste danie może stać się wykwintne, jeśli dodać do niego jeden nieoczywisty składnik.

Robert Makłowicz ma swój sposób na pomidorowąRobert Makłowicz ma swój sposób na pomidorową
Źródło zdjęć: © fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

W polskich domach trudno znaleźć potrawę, która częściej gości na stołach niż tradycyjna zupa pomidorowa. Podawana z makaronem albo ryżem, przygotowana na rosole czy na bulionie warzywnym - każdy ma swoją ulubioną wersję. Jednak słynny krytyk kulinarny i podróżnik, Robert Makłowicz, zdradził trik, który sprawia, że ta klasyczna zupa zyskuje zupełnie nowy wymiar. Dodatek czerwonego wina nadaje jej głębi smaku, a odrobina cynamonu równoważy kwasowość pomidorów, czyniąc z prostego obiadu, danie godne najlepszych restauracji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa z dodatkiem wina

Składniki:

  • litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 700 g pomidorów świeżych lub z puszki (mogą być też przecier pomidorowy),
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego,
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka cukru (opcjonalnie, jeśli pomidory są bardzo kwaśne),
  • sól i pieprz do smaku,
  • śmietanka 30 proc. do zabielenia (opcjonalnie),
  • świeża bazylia lub natka pietruszki do podania,
  • ugotowany makaron do serwowania.

Sposób przygotowania:

  1. Na oliwie lub maśle zeszklij posiekaną cebulę i czosnek.
  2. Dodaj pokrojone pomidory lub przecier, a następnie wlej bulion. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 15 minut.
  3. Wlej szklankę czerwonego wina i dopraw cynamonem, solą, pieprzem oraz – jeśli trzeba – odrobiną cukru. Gotuj jeszcze 10 minut, aby alkohol odparował.
  4. Zblenduj zupę na gładki krem. Jeśli lubisz tradycyjną wersję pomidorówki, możesz część zostawić bez blendowania.
  5. Podawaj z makaronem albo ryżem, udekorowaną świeżą bazylią lub pietruszką. Opcjonalnie możesz zabielić ją łyżką śmietanki.

Dodanie czerwonego wina do zupy sprawia, że jej smak staje się głębszy i bardziej złożony - kwaśność pomidorów zostaje złagodzona, a całość nabiera aksamitnego aromatu. Z kolei szczypta cynamonu nadaje subtelnej słodyczy i ciepła, które idealnie komponują się z pomidorową bazą. Dzięki temu klasyczna zupa pomidorowa przestaje być zwykłym domowym obiadem, a zyskuje charakter kuchni śródziemnomorskiej, którą tak ceni Robert Makłowicz.

Wybrane dla Ciebie
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek