Ewa Wachowicz robi przecier z 3 składników. Żadne inne nie mają przy nim szans

Przecier pomidorowy od Ewy Wachowicz przywołuje naturalny smak owoców dojrzewających w pełnym słońcu. Bez żadnych dodatków, nawet w postaci ziół, które delikatnie, ale jednak zmieniają smak domowych przetworów. W tym przepisie nie ma ściemy, więc musisz do niego wybrać najlepsze pomidory.

Przecier od Ewy Wachowicz ma smak dojrzałych pomidorówPrzecier od Ewy Wachowicz ma smak dojrzałych pomidorów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, Instgaram
Anna Galuhn

Ewa Wachowicz wielokrotnie już pokazała, że w kuchni najbardziej ceni naturalne smaki. I taki jest jej przepis na przecier pomidorowy na zimę, co może zaskakiwać, bo jak to? Taka wielka restauratorka, a taka krótka lista składników. Ale czego więcej potrzeba, kiedy baza jest najwyższej jakości? Postaw na bardzo dojrzałe, mięsiste pomidory z małą ilością wody i pestek, a się nie zawiedziesz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Podaj tak burratę, a goście będą bili brawo. Wygląda jak z włoskiej restauracji

Czas na przegląd słoików

Wiele osób używa do domowych przetworów słoików po innych produktach i to jest w porządku, ale pod warunkiem, że naprawdę przyłożysz się do ich wyczyszczenia. Zarówno na dnie, ściankach i w zagłębieniach przy rancie słoika, jak i na nakrętce nie może pozostać ani drobinka tego, co znajdowało się w środku wcześniej, nie mówiąc już o kurzu czy innych zanieczyszczeniach. Słoik musi być czysty, wyparzony i suchy, inaczej nawet najlepszy przecier czy konfitura może się zepsuć.

Dokładnie sprawdź, czy słoiki i nakrętki nie są uszkodzone. Jeśli do ich otwierania czasem używasz noża lub innych akcesoriów, wieko może się wypaczać, a nawet przez niewielkie szczeliny może przecisnąć się powietrze, które nie jest mile widziane w przetworach na zimę. Sprawdź, czy słoiki nie posiadają nawet małych uszczerbków i czy nakrętki są w nienaruszonym stanie. Jeśli chcesz, pozbądź się starej etykiety, aby twoja spiżarka wyglądała schludnie i estetycznie.

Przecier pomidorowy od Ewy Wachowicz

Pomidorów nie musisz obierać ze skórki. Usuniesz ją później, jak będziesz je przecierać przez sitko. Jeśli masz ochotę na więcej słoików, zwiększ proporcjonalnie ilość składników.

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidory umyj i wytnij z nich gniazda nasienne. Pokrój na kawałki, przełóż do garnka i gotuj do momentu, aż całkowicie się rozpadną.
  2. Następnie całą zawartość garnka przetrzyj przez sitko. Skórki wyrzuć, a przecier ponownie wstaw do zagotowania. Dopraw solą i cukrem.
  3. Gorący przecier przełóż do czystych słoików i mocno zakręć.
  4. Pasteryzuj przez 20 minut w garnku z gotującą się wodą lub w piekarniku.
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa