Ewa Wachowicz robi przecier z 3 składników. Żadne inne nie mają przy nim szans
Przecier pomidorowy od Ewy Wachowicz przywołuje naturalny smak owoców dojrzewających w pełnym słońcu. Bez żadnych dodatków, nawet w postaci ziół, które delikatnie, ale jednak zmieniają smak domowych przetworów. W tym przepisie nie ma ściemy, więc musisz do niego wybrać najlepsze pomidory.
Ewa Wachowicz wielokrotnie już pokazała, że w kuchni najbardziej ceni naturalne smaki. I taki jest jej przepis na przecier pomidorowy na zimę, co może zaskakiwać, bo jak to? Taka wielka restauratorka, a taka krótka lista składników. Ale czego więcej potrzeba, kiedy baza jest najwyższej jakości? Postaw na bardzo dojrzałe, mięsiste pomidory z małą ilością wody i pestek, a się nie zawiedziesz.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Podaj tak burratę, a goście będą bili brawo. Wygląda jak z włoskiej restauracji
Czas na przegląd słoików
Wiele osób używa do domowych przetworów słoików po innych produktach i to jest w porządku, ale pod warunkiem, że naprawdę przyłożysz się do ich wyczyszczenia. Zarówno na dnie, ściankach i w zagłębieniach przy rancie słoika, jak i na nakrętce nie może pozostać ani drobinka tego, co znajdowało się w środku wcześniej, nie mówiąc już o kurzu czy innych zanieczyszczeniach. Słoik musi być czysty, wyparzony i suchy, inaczej nawet najlepszy przecier czy konfitura może się zepsuć.
Dokładnie sprawdź, czy słoiki i nakrętki nie są uszkodzone. Jeśli do ich otwierania czasem używasz noża lub innych akcesoriów, wieko może się wypaczać, a nawet przez niewielkie szczeliny może przecisnąć się powietrze, które nie jest mile widziane w przetworach na zimę. Sprawdź, czy słoiki nie posiadają nawet małych uszczerbków i czy nakrętki są w nienaruszonym stanie. Jeśli chcesz, pozbądź się starej etykiety, aby twoja spiżarka wyglądała schludnie i estetycznie.
Przecier pomidorowy od Ewy Wachowicz
Pomidorów nie musisz obierać ze skórki. Usuniesz ją później, jak będziesz je przecierać przez sitko. Jeśli masz ochotę na więcej słoików, zwiększ proporcjonalnie ilość składników.
Składniki:
- 2 kg pomidorów,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżka cukru.
Sposób przygotowania:
- Pomidory umyj i wytnij z nich gniazda nasienne. Pokrój na kawałki, przełóż do garnka i gotuj do momentu, aż całkowicie się rozpadną.
- Następnie całą zawartość garnka przetrzyj przez sitko. Skórki wyrzuć, a przecier ponownie wstaw do zagotowania. Dopraw solą i cukrem.
- Gorący przecier przełóż do czystych słoików i mocno zakręć.
- Pasteryzuj przez 20 minut w garnku z gotującą się wodą lub w piekarniku.