Wkładam do słoików i pasteryzuję. Na zimę mam kolorową i pyszną sałatkę

Wystarczy poświęcić chwilę, wrzucić do słoika kilka chrupiących warzyw, zalać prostą zalewą i schować wszystko do piwniczki. Po kilku tygodniach mamy gotową, kolorową sałatkę, która szybko znajdzie swoje miejsce obok innych przetworów.

Zimowa sałatka w słoikachZimowa sałatka w słoikach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zimową porą, gdy świeżych warzyw jest jak na lekarstwo, domowe przetwory smakują najlepiej. Kolorowa sałatka to idealny dodatek do obiadu, kanapek czy kolacji. Ma chrupiące warzywa, przyjemną słodycz i lekką kwaskowatość. Gotowe, dobrze zakręcone słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w piwnicy lub spiżarni. Dzięki pasteryzacji przetrwają całą zimę, a nawet dłużej. Zadbaj o to, by po zagotowaniu odstawić je do całkowitego wystudzenia i nie narażać na gwałtowne zmiany temperatur.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiąca sałatka z kapusty i papryki – przepis na 5 słoików do spiżarni

Jakie warzywa wybrać do sałatki na zimę?

Przepis jest bardzo elastyczny – możesz śmiało łączyć to, co akurat masz pod ręką. Podstawą może być ogórek gruntowy, marchewka, czerwona papryka, kalafior i cebula, ale równie dobrze sprawdzą się cukinia, brokuł, papryczka chili, zielone pomidory, kapusta (biała lub czerwona), czosnek czy nawet pieczarki. Warzywa powinny być świeże, chrupiące i pozbawione uszkodzeń. Dzięki temu sałatka po pasteryzacji zachowa przyjemną strukturę i świeży smak.

Domowa zalewa

Zalewa to klucz do sukcesu. Powinna być wyrazista, ale nie przytłaczająca. Słodycz i kwaśność muszą się równoważyć, a delikatny aromat oleju wszystko łączy w całość. Jeśli lubisz bardziej ziołowe nuty, dodaj do niej liść laurowy, ziele angielskie czy gorczycę. Chcesz, żeby była ostrzejsza? Wrzuć plasterki chili.

Przepis na kolorową sałatkę do słoików

Składniki na sałatkę:

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 800 g marchewki,
  • 600 g kalafiora,
  • 600 g czerwonej papryki,
  • 500 g cebuli,
  • 40 g soli.

Składniki na zalewę:

  • 1,25 l wody,
  • 250 ml octu spirytusowego 10 proc.,
  • 200 ml oleju rzepakowego,
  • 200 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj dokładnie wszystkie warzywa, obierz marchew i cebulę, pokrój według uznania, na przykład w plastry.
  2. Wrzuć wszystko do dużej miski, dodaj sól, dokładnie wymieszaj i odstaw na dwie godziny w chłodne miejsce, aby warzywa puściły sok i lekko zmiękły.
  3. Po tym czasie odlej powstały płyn i lekko odciśnij warzywa.
  4. Następnie przygotuj zalewę: w dużym garnku połącz wodę, ocet, olej i cukier.
  5. Zagotuj całość, mieszając do rozpuszczenia cukru, a następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  6. Do wyparzonych słoików wsyp warzywa i wlej zimną zalewę tak, aby całkowicie je przykryła.
  7. Zakręć dokładnie słoiki i pasteryzuj przez dziesięć minut, po tym czasie ostrożnie wyjmij słoiki.
  8. Odstaw do góry dnem na kilka minut, a następnie przestaw do wystygnięcia.
  9. Gotowe słoiki przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu przez minimum 20 dni przed pierwszym otwarciem, aby smaki dobrze się przegryzły.
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione