Najlepsze tarte buraczki na zimę. Zrób ze mną zapas do słoików bez dodatku octu
Jak mówi moja teściowa, ten rok to dobry rok dla buraków. Nie pozostaje nic innego jak zaplanować odpowiednie zapasy na zimę. Hitem w naszym domu są buraczki bez occtu - w chłodne miesiące wystarczy wyciągnąć słoik ze spiżarni i jest dodatek do obiadu jak marzenie. Z poniższym przepisem, wyjdą najsmaczniejsze.
Tarte buraczki to doskonały dodatek do wielu dań obiadowych, więc nic dziwnego, że przepisy na nie regularnie polecają autorytety kulinarne. Warto wiedzieć, jak je przygotować bez dodatku octu, aby zachować ich naturalny smak i wartości odżywcze. Poniżej dzielę się sprawdzonymi patentami.
Dlaczego warto przygotować buraczki bez octu?
Buraczki to warzywa pełne witamin i minerałów, które wspierają nasze zdrowie. Zawierają witaminę C, żelazo, magnez i potas, co czyni je idealnym dodatkiem do diety przez cały rok. Przygotowanie ich bez octu pozwala zachować naturalny smak i wartości odżywcze. Oczywiście to inny typ przetworów niż te w zalewie, ale warto urozmaicić swoje zapasy w spiżarni. Tarte buraczki bez octu to idealny dodatek do dań obiadowych, takich jak zrazy, gulasze czy kotlety. Dzięki naturalnemu smakowi łatwo je doprawić według własnych upodobań.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Botwinkowa na bogato niczym dwudaniowy obiad. Podaj jak kiedyś robiła ją babcia
Jak zrobić tarte buraczki bez octu na zimę?
Receptura na tarte buraki bez octu nie jest skomplikowana i trudno wymyślić tutaj coś dodatkowego. Istotne są jednak proporcje składników, wybór kwaśnego jabłka (które można pominąć, ale jednak zachęcam, aby dodać) i na koniec odpowiednie zabezpieczenia przetworów, aby postały bez obaw w spiżarni przez kilka miesięcy. Polecam zrobić za jednym razem więcej porcji (wychodzi co najmniej kilka mniejszych słoików, takich "po dżemie").
Składniki:
- 4 kg buraków,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 szklanki cukru,
- 4 średnie kwaśne jabłka - najlepsza odmiana Reneta lub Papierówki.
Sposób przygotowania:
- Buraki ugotuj w całości, bez obierania, aż będą miękkie. Woda powinna cały czas zakrywać warzywa, aby równomiernie się ugotowały.
- Po ugotowaniu buraki odcedź, przestudź, a następnie obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj sól i cukier, wymieszaj.
- Jabłka też obierz i zetrzyj na tej samej ściance tarki.
- Buraczki połącz z jabłkiem i przełóż do wyparzonych, suchych słoików.
Pasteryzacja i przechowywanie
Słoiki z buraczkami bez octu pasteryzuj "na mokro" przez około 10 minut. Następnie odstawiamy je do góry dnem, aby ostygły. Gotowe przetwory przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w spiżarni.