Najlepsze tarte buraczki na zimę. Zrób ze mną zapas do słoików bez dodatku octu

Jak mówi moja teściowa, ten rok to dobry rok dla buraków. Nie pozostaje nic innego jak zaplanować odpowiednie zapasy na zimę. Hitem w naszym domu są buraczki bez occtu - w chłodne miesiące wystarczy wyciągnąć słoik ze spiżarni i jest dodatek do obiadu jak marzenie. Z poniższym przepisem, wyjdą najsmaczniejsze.

Buraczki do słoików - nie musisz dodawać octuBuraczki do słoików - nie musisz dodawać octu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pomorska

Tarte buraczki to doskonały dodatek do wielu dań obiadowych, więc nic dziwnego, że przepisy na nie regularnie polecają autorytety kulinarne. Warto wiedzieć, jak je przygotować bez dodatku octu, aby zachować ich naturalny smak i wartości odżywcze. Poniżej dzielę się sprawdzonymi patentami.

Dlaczego warto przygotować buraczki bez octu?

Buraczki to warzywa pełne witamin i minerałów, które wspierają nasze zdrowie. Zawierają witaminę C, żelazo, magnez i potas, co czyni je idealnym dodatkiem do diety przez cały rok. Przygotowanie ich bez octu pozwala zachować naturalny smak i wartości odżywcze. Oczywiście to inny typ przetworów niż te w zalewie, ale warto urozmaicić swoje zapasy w spiżarni. Tarte buraczki bez octu to idealny dodatek do dań obiadowych, takich jak zrazy, gulasze czy kotlety. Dzięki naturalnemu smakowi łatwo je doprawić według własnych upodobań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Botwinkowa na bogato niczym dwudaniowy obiad. Podaj jak kiedyś robiła ją babcia

Jak zrobić tarte buraczki bez octu na zimę?

Receptura na tarte buraki bez octu nie jest skomplikowana i trudno wymyślić tutaj coś dodatkowego. Istotne są jednak proporcje składników, wybór kwaśnego jabłka (które można pominąć, ale jednak zachęcam, aby dodać) i na koniec odpowiednie zabezpieczenia przetworów, aby postały bez obaw w spiżarni przez kilka miesięcy. Polecam zrobić za jednym razem więcej porcji (wychodzi co najmniej kilka mniejszych słoików, takich "po dżemie").

Składniki:

  • 4 kg buraków,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 4 średnie kwaśne jabłka - najlepsza odmiana Reneta lub Papierówki.

Sposób przygotowania:

  1. Buraki ugotuj w całości, bez obierania, aż będą miękkie. Woda powinna cały czas zakrywać warzywa, aby równomiernie się ugotowały.
  2. Po ugotowaniu buraki odcedź, przestudź, a następnie obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj sól i cukier, wymieszaj.
  3. Jabłka też obierz i zetrzyj na tej samej ściance tarki.
  4. Buraczki połącz z jabłkiem i przełóż do wyparzonych, suchych słoików.

Pasteryzacja i przechowywanie

Słoiki z buraczkami bez octu pasteryzuj "na mokro" przez około 10 minut. Następnie odstawiamy je do góry dnem, aby ostygły. Gotowe przetwory przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w spiżarni.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟