Tarte buraczki siostry Anastazji. Połączenie buraka i tego warzywa to abstrakcja, ale pyszna

Na ciepło czy na zimno? Niezależnie od tego, do której grupy się zaliczasz, to przepis na tarte buraczki siostry Anastazji, na pewno cię zaskoczy. To wersja sałatki, którą można z powodzeniem dodać do każdego obiadu. Oprócz buraczków, jej podstawę stanowi inny wyjątkowy, ale nietypowy składnik.

ObrazekPrzepis na tarte buraczki - Pyszności; Foto Canva.com i kadr z materiału na kanale YouTube Wydawnictwo WAM
Karol Wiak

Wyjątkowe uzupełnienie obiadu. Poznaj przepis na tarte buraczki!

Warto podkreślić, że ulubionym dodatkiem do większości polskich obiadów, są buraczki zasmażane, które idealnie komponują się m.in. z kotletami mielonymi. Tym razem, postanowiliśmy ci zaprezentować przepis na tarte buraczki według receptury siostry Anastazji. To wyjątkowa sałatka, która została uzupełniona kapustą kiszoną. Niemożliwe? A jednak! Dodatek cebuli, czosnku oraz kminku, idealnie podkreśla smak gotowanych warzyw i kiszonki. To prawdziwa bomba witaminowa, która będzie uzupełnieniem każdego obiadu.

Obrazek
Starte buraki - Pyszności; Foto: Canva.com

Jak przygotować tarte buraczki z kiszoną kapustą?

Możesz być pewny, że sałatka tego typu będzie gotowa w zaledwie kilka minut. Jest pyszna, zdrowa i lekka. Możesz ją podać do kotletów, czy innych dań lub zjeść samą, jako zdrową przekąskę pomiędzy innymi posiłkami. Takiej wersji sałatki, z pewnością nigdy wcześniej nie znałeś.

Składniki:

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 3 ugotowane buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • łyżeczka kminku
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • pół pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

Przepis na tarte buraczki jest naprawdę banalny. Rozpocznij od posiekania cebuli i czosnku i oprószenia cukrem. Odstaw je na kilka minut, a w tym czasie ugotowane buraczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i następnie przełóż do miski. Dodaj do nich odsączoną kapustę kiszoną oraz czosnek i cebulę. Następny w kolejności będzie posiekany szczypiorek. Do miski ze składnikami wlej olej, wsyp kminek i wszystko dokładnie wymieszaj. Na sam koniec, dopraw sałatkę solą i pieprzem. Podaj ją jako dodatek do kotletów lub innego dania. Będzie smacznie!

Szukasz inspiracji na pyszną przekąskę? Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na śmietankowego kurczaka w cieście francuskim z brokułami:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej