To najzdrowsza odmiana jabłek. Nie żałuj sobie i od razu kup kilka kilogramów

Jabłka to najpopularniejsze owoce w naszym kraju. Na świecie również ludzie po nie często sięgają. Odmian na rynku jest mnóstwo, a każda z nich daje nam zupełnie inne wrażenia smakowe. Oprócz tego mają różne właściwości zdrowotne. Który gatunek jest najlepszy?

JabłkaJabłka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mythja (www.mythja.com)
Paulina Hermann

Każdy gatunek jabłek ma swoje cechy, które go odróżniają od innych. Na przykład Ligol ceni się ze względu na słodko-kwaśny smak oraz witaminę C. Jonagold zaś zawiera mnóstwo antyoksydantów i cechuje się słodkim smakiem. Championy mają w sobie dużą zawartość błonnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowa bagietka z jajecznicą zapiekana w boczku

Wszystkie jabłka mają swoje wyjątkowe cechy

Zapewne nie słyszeliście nigdy o czarnych jabłkach. Pochodzą one z Iranu i są coraz bardziej popularne w naszym kraju. Oprócz tego, że wyglądają wyjątkowo, to zawierają bardzo dużo antyoksydantów.


Istnieją też jeszcze papierówki, czyli nasze rodzime owoce. Mają słodki smak i są bogate w witaminę C, błonnik oraz potas. Te jabłka są dość duże, więc sycą na długo.

Może wolicie kwaśne odmiany? Tych jest na rynku mnóstwo. Dość popularny gatunek to Granny Smith, który ma niewiele kalorii i dużo błonnika. Obok niego mamy Szampiona i Antonówkę. Tutaj pierwsze miejsca zajmują wspomniane wcześniej błonnik i witamina C.

Oto lista najzdrowszych gatunków jabłek

Musimy wiedzieć, że wszystkie jabłka są zdrowe. Niektóre odmiany jednak bardziej się wyróżniają. Należą do nich:

  • Ligol - ze względu na witaminę C,
  • Jonagold - zawartość antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki,
  • Champion - dużo błonnika,
  • Czarne jabłka - antyoksydanty,
  • Granny Smith - mała ilość kalorii oraz błonnik.

Ciekawostką jest fakt, iż każdy gatunek jabłka daje nam inne korzyści zdrowotne. Kwaśne gatunki pomagają uregulować poziom cukru, zaś słodkie dostarczają nam antyoksydantów, które chronią organizm.

Jabłka
Jabłka © Pexels

Jabłka w kuchni. Jak ich używać?

Możemy wykorzystać je do zrobienia ciast, deserów, soków, dżemów czy konfitur. Nadadzą się także do wytrawnych dań.


Jonagoldy są dobre do pieczenia, Ligole to świetna przekąska w ciągu dnia, Championy sprawdzą się w sałatkach, kwaśne jabłka to idealne owce to placków i tart, zaś czarne owoce będą wspaniałym składnikiem dżemu.

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀