To najzdrowsza odmiana jabłek. Nie żałuj sobie i od razu kup kilka kilogramów

Jabłka to najpopularniejsze owoce w naszym kraju. Na świecie również ludzie po nie często sięgają. Odmian na rynku jest mnóstwo, a każda z nich daje nam zupełnie inne wrażenia smakowe. Oprócz tego mają różne właściwości zdrowotne. Który gatunek jest najlepszy?

JabłkaJabłka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mythja (www.mythja.com)
Paulina Hermann

Każdy gatunek jabłek ma swoje cechy, które go odróżniają od innych. Na przykład Ligol ceni się ze względu na słodko-kwaśny smak oraz witaminę C. Jonagold zaś zawiera mnóstwo antyoksydantów i cechuje się słodkim smakiem. Championy mają w sobie dużą zawartość błonnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowa bagietka z jajecznicą zapiekana w boczku

Wszystkie jabłka mają swoje wyjątkowe cechy

Zapewne nie słyszeliście nigdy o czarnych jabłkach. Pochodzą one z Iranu i są coraz bardziej popularne w naszym kraju. Oprócz tego, że wyglądają wyjątkowo, to zawierają bardzo dużo antyoksydantów.


Istnieją też jeszcze papierówki, czyli nasze rodzime owoce. Mają słodki smak i są bogate w witaminę C, błonnik oraz potas. Te jabłka są dość duże, więc sycą na długo.

Może wolicie kwaśne odmiany? Tych jest na rynku mnóstwo. Dość popularny gatunek to Granny Smith, który ma niewiele kalorii i dużo błonnika. Obok niego mamy Szampiona i Antonówkę. Tutaj pierwsze miejsca zajmują wspomniane wcześniej błonnik i witamina C.

Oto lista najzdrowszych gatunków jabłek

Musimy wiedzieć, że wszystkie jabłka są zdrowe. Niektóre odmiany jednak bardziej się wyróżniają. Należą do nich:

  • Ligol - ze względu na witaminę C,
  • Jonagold - zawartość antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki,
  • Champion - dużo błonnika,
  • Czarne jabłka - antyoksydanty,
  • Granny Smith - mała ilość kalorii oraz błonnik.

Ciekawostką jest fakt, iż każdy gatunek jabłka daje nam inne korzyści zdrowotne. Kwaśne gatunki pomagają uregulować poziom cukru, zaś słodkie dostarczają nam antyoksydantów, które chronią organizm.

Jabłka
Jabłka © Pexels

Jabłka w kuchni. Jak ich używać?

Możemy wykorzystać je do zrobienia ciast, deserów, soków, dżemów czy konfitur. Nadadzą się także do wytrawnych dań.


Jonagoldy są dobre do pieczenia, Ligole to świetna przekąska w ciągu dnia, Championy sprawdzą się w sałatkach, kwaśne jabłka to idealne owce to placków i tart, zaś czarne owoce będą wspaniałym składnikiem dżemu.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat