To najzdrowsza odmiana jabłek. Nie żałuj sobie i od razu kup kilka kilogramów
Jabłka to najpopularniejsze owoce w naszym kraju. Na świecie również ludzie po nie często sięgają. Odmian na rynku jest mnóstwo, a każda z nich daje nam zupełnie inne wrażenia smakowe. Oprócz tego mają różne właściwości zdrowotne. Który gatunek jest najlepszy?
07.09.2023 19:03
Każdy gatunek jabłek ma swoje cechy, które go odróżniają od innych. Na przykład Ligol ceni się ze względu na słodko-kwaśny smak oraz witaminę C. Jonagold zaś zawiera mnóstwo antyoksydantów i cechuje się słodkim smakiem. Championy mają w sobie dużą zawartość błonnika.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wszystkie jabłka mają swoje wyjątkowe cechy
Zapewne nie słyszeliście nigdy o czarnych jabłkach. Pochodzą one z Iranu i są coraz bardziej popularne w naszym kraju. Oprócz tego, że wyglądają wyjątkowo, to zawierają bardzo dużo antyoksydantów.
Istnieją też jeszcze papierówki, czyli nasze rodzime owoce. Mają słodki smak i są bogate w witaminę C, błonnik oraz potas. Te jabłka są dość duże, więc sycą na długo.
Może wolicie kwaśne odmiany? Tych jest na rynku mnóstwo. Dość popularny gatunek to Granny Smith, który ma niewiele kalorii i dużo błonnika. Obok niego mamy Szampiona i Antonówkę. Tutaj pierwsze miejsca zajmują wspomniane wcześniej błonnik i witamina C.
Oto lista najzdrowszych gatunków jabłek
Musimy wiedzieć, że wszystkie jabłka są zdrowe. Niektóre odmiany jednak bardziej się wyróżniają. Należą do nich:
- Ligol - ze względu na witaminę C,
- Jonagold - zawartość antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki,
- Champion - dużo błonnika,
- Czarne jabłka - antyoksydanty,
- Granny Smith - mała ilość kalorii oraz błonnik.
Ciekawostką jest fakt, iż każdy gatunek jabłka daje nam inne korzyści zdrowotne. Kwaśne gatunki pomagają uregulować poziom cukru, zaś słodkie dostarczają nam antyoksydantów, które chronią organizm.
Jabłka w kuchni. Jak ich używać?
Możemy wykorzystać je do zrobienia ciast, deserów, soków, dżemów czy konfitur. Nadadzą się także do wytrawnych dań.
Jonagoldy są dobre do pieczenia, Ligole to świetna przekąska w ciągu dnia, Championy sprawdzą się w sałatkach, kwaśne jabłka to idealne owce to placków i tart, zaś czarne owoce będą wspaniałym składnikiem dżemu.