To najzdrowsza odmiana ryżu, jaka jest dostępna w Polsce. Jedz bez obaw

Chociaż produkt ten nie jest tak popularny w Polsce, jak ziemniaki, to dość często po niego sięgamy. Ryż występuje pod najróżniejszymi postaciami, a w sklepach znajdziemy kilkanaście gatunków. Który z nich wybrać? Wiadomo już, jaki gatunek jest najzdrowszy.

RyżRyż
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Ryż ma wiele wartości odżywczych, a każda odmiana dodaje coś od siebie. Różnią się nie tylko wyglądem, ale i smakiem oraz zawartością niektórych związków i składników. Z całej listy różów musimy wybrać te najbardziej wartościowe. Jak tego dokonać? Trochę ułatwiły sprawę, bo powiemy, który ryż powinien najczęściej pojawiać się w naszym menu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przystawka z chrupiącym żółtkiem. Wypróbuj rewelacyjny przepis

Musimy też pamiętać, że ryż zawiera silnie niebezpieczny arsen nieorganiczny. Długotrwałe narażenie na niego skutkuje wzrostem ryzyka chorób nowotworowych oraz zaburzeniem funkcji układów w ciele człowieka. Dlatego też preparaty ryżowe nie powinny być elementem diety małych dzieci. Co jednak w przypadku osób dorosłych? Zanim zaczniemy cokolwiek robić, musimy przez całą noc moczyć ziarna, a następnie ugotować w proporcji 5:1 (5 części wody, 1 część ryżu).

Który ryż jest najzdrowszy?

Najczęściej na naszych talerzach ląduje biały ryż. Jest on lekkostrawny i nie zawiera ani miligrama glutenu. Niestety, ma też mnóstwo wad. Powstaje w procesie oczyszczania ziarna, przez co traci najważniejsze wartości odżywcze. Oprócz tego ma dość wysoki indeks glikemiczny, przez co osoby z cukrzycą powinny na niego uważać.

Ryż paraboliczny (biały ryż, który został poddany różnym procesom) jest świetnym wyborem w przypadku, gdy zmagamy się z chorobami układu trawiennego. Produkt ten pomaga chronić organizm przed zgagą i wrzodami. Zawiera też więcej błonnika, selenu, wapnia oraz witamin z grupy B.

Ryż
Ryż © pexels

Jeszcze zdrowsza jest brązowa odmiana. Ma w sobie mnóstwo składników odżywczych, oczywiście występują w większych ilościach niż poprzednicy. Znajdziemy w nim również flawonidy, kwasy GABA oraz kwasy fenolowe, które mają właściwości antynowotworowe.

Na rynku mamy też ryż dziki, czyli ziarna trawy wodnej. Jest mniej kaloryczna niż pozostałe odmiany, zawiera też więcej dobrego dla organizmu białka. Jedzenie go chroni nas przed wolnymi rodnikami, które są odpowiedzialne za stres oksydacyjny.

Możemy też sięgnąć po ryż czarny lub czerwony. Obydwa są źródłem antocyjanów. Drugi gatunek obniża poziom cholesterolu we krwi, a ponadto wspiera pracę jelit i układu pokarmowego. Zmniejsza także ryzyko rozwoju cukrzycy.

Wybrane dla Ciebie
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Dzisiaj trudno ją dostać w sklepach. Dlatego zakasałam rękawy i zrobiłam sama
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Tylko pamiętaj o kilku rzeczach
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Takie naleśniki zastępują racuchy. Pulchne i sycące jak żadne inne
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Dodaj 2 łyżeczki do ciasta na szarlotkę. Wyjdzie jeszcze bardziej kruche i lżejsze
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Pij ten sok codziennie. Efekty zauważysz bardzo szybko
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Piekę na Wszystkich Świętych. Tak pyszne, że ciotki co roku proszą o przepis
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność
Powinni zajadać seniorzy i dzieci. Ma dużo białka, świetnie działa na stawy i poprawia odporność