Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym. Przepis krok po kroku

Jak zrobić paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym? Dziś przychodzimy z pomysłem na pyszne faszerowane papryki, które sprawdzą się świetnie zarówno w roli pysznego obiadu, jak i ciekawej kolacji. Jak je przygotować i ile piec?

Obrazek
Pyszności

Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym – przepis i wykonanie

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich ciekawym obiadem i przy okazji przemycić do posiłku dodatkową porcję warzyw, to przepis na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym sprawdzi się idealnie. Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym to pyszna alternatywa dla klasycznych pulpetów czy gołąbków. Jej przygotowanie jest naprawdę proste i zajmie Ci tylko 15 minut.

Kolorowy i zdrowy obiad dla całej rodziny. Jakich papryk użyć? Jak długo je piec, żeby były miękkie? Prosty przepis na paprykę faszerowaną znajdziesz niżej.

Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym – przepis i wykonanie oraz składniki poniżej.

Nasz dzisiejszy przepis upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki

Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym – składniki

  1. 4 papryki
  2. 300 g mielonego mięsa z indyka (usmażone)
  3. 150 g białego ryżu (ugotowany)
  4. 1 czerwona cebula
  5. 140 g sera cheddar
  6. 1/3 szklanki posiekanej pietruszki
  7. 500 g sosu pomidorowego
  8. 2 ząbki czosnku
  9. 1 łyżka soli
  10. 1 łyżeczka pieprzu
  11. 2 łyżki soku z cytryny

Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym. Farsz na bazie mielonego indyka

Pracę nad dzisiejszym przepisem na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym rozpocznij od przygotowania farszu na bazie mielonego indyka.

Na początek ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie podsmaż mielone mięso z indyka, posiekaj drobno świeżą pietruszkę i czerwoną cebulę oraz zetrzyj na tarce o grubych oczkach cheddar. Nie zapomnij również przecisnąć przez praskę obranych ząbków czosnku.

Teraz w dużej misce połącz: ugotowany ryż, podsmażone mięso z indyka, sos pomidorowy, posiekaną drobno czerwoną cebulę, czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz oraz natkę pietruszki.

Zamiast mięsa mielonego z indyka sprawdzi się tutaj również mięso wołowe lub wieprzowo-wołowe. Natkę pietruszki możesz zamienić na kolendrę - będzie równie pysznie i zdrowo.

faszerowane papryki

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy kuchennej łopatki lub zwykłej łyżki stołowej.

Przygotowanie miseczek z papryki

Teraz przygotuj jadalne miseczki z papryk – niezbędne do przepisu na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym

Na początek odetnij kapelusze z warzyw, po czym wydrąż gniazda nasienne. Pamiętaj, rób to ostrożnie, aby nie uszkodzić środka. Możesz tutaj wybrać dowolny kolor- nie różnią się one smakiem, a jedynie wyglądem.

faszerowane papryki

Kiedy już papryki będą dobrze oczyszczone, możesz je nafaszerować wcześniej przygotowaną mieszanką na bazie mięso mielonego i ryżu.

Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym. Pieczenie i podanie

Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym jest już prawie gotowa, teraz musimy je jeszcze upiec.

Przełóż warzywa do Ovi Smart, po czym rozsyp na każdej miseczce starty na tarce żółty ser. Nie zapomnij również o wcześniej odciętych kapeluszach. Urządzenie ma pracować przez 15 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.

faszerowane papryki

Gotowe danie serwuj od razu po upieczeniu, ponieważ na ciepło smakuje najlepiej. Przed podaniem przepyszne faszerowane papryki możesz udekorować dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

faszerowane papryki

Więcej pomysłów na genialne obiady czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Znajdziesz tam wiele ciekawych inspiracji, które z pewnością zostaną z Tobą na dłużej.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟