Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym. Przepis krok po kroku
Jak zrobić paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym? Dziś przychodzimy z pomysłem na pyszne faszerowane papryki, które sprawdzą się świetnie zarówno w roli pysznego obiadu, jak i ciekawej kolacji. Jak je przygotować i ile piec?
08.03.2022 | aktual.: 09.03.2022 11:38
Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym – przepis i wykonanie
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich ciekawym obiadem i przy okazji przemycić do posiłku dodatkową porcję warzyw, to przepis na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym sprawdzi się idealnie. Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym to pyszna alternatywa dla klasycznych pulpetów czy gołąbków. Jej przygotowanie jest naprawdę proste i zajmie Ci tylko 15 minut.
Kolorowy i zdrowy obiad dla całej rodziny. Jakich papryk użyć? Jak długo je piec, żeby były miękkie? Prosty przepis na paprykę faszerowaną znajdziesz niżej.
Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym – przepis i wykonanie oraz składniki poniżej.
Nasz dzisiejszy przepis upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także
Składniki
Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym – składniki
- 4 papryki
- 300 g mielonego mięsa z indyka (usmażone)
- 150 g białego ryżu (ugotowany)
- 1 czerwona cebula
- 140 g sera cheddar
- 1/3 szklanki posiekanej pietruszki
- 500 g sosu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki soku z cytryny
Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym. Farsz na bazie mielonego indyka
Pracę nad dzisiejszym przepisem na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym rozpocznij od przygotowania farszu na bazie mielonego indyka.
Na początek ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie podsmaż mielone mięso z indyka, posiekaj drobno świeżą pietruszkę i czerwoną cebulę oraz zetrzyj na tarce o grubych oczkach cheddar. Nie zapomnij również przecisnąć przez praskę obranych ząbków czosnku.
Teraz w dużej misce połącz: ugotowany ryż, podsmażone mięso z indyka, sos pomidorowy, posiekaną drobno czerwoną cebulę, czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz oraz natkę pietruszki.
Zamiast mięsa mielonego z indyka sprawdzi się tutaj również mięso wołowe lub wieprzowo-wołowe. Natkę pietruszki możesz zamienić na kolendrę - będzie równie pysznie i zdrowo.
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy kuchennej łopatki lub zwykłej łyżki stołowej.
Przygotowanie miseczek z papryki
Teraz przygotuj jadalne miseczki z papryk – niezbędne do przepisu na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym
Na początek odetnij kapelusze z warzyw, po czym wydrąż gniazda nasienne. Pamiętaj, rób to ostrożnie, aby nie uszkodzić środka. Możesz tutaj wybrać dowolny kolor- nie różnią się one smakiem, a jedynie wyglądem.
Kiedy już papryki będą dobrze oczyszczone, możesz je nafaszerować wcześniej przygotowaną mieszanką na bazie mięso mielonego i ryżu.
Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym. Pieczenie i podanie
Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym jest już prawie gotowa, teraz musimy je jeszcze upiec.
Przełóż warzywa do Ovi Smart, po czym rozsyp na każdej miseczce starty na tarce żółty ser. Nie zapomnij również o wcześniej odciętych kapeluszach. Urządzenie ma pracować przez 15 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.
Gotowe danie serwuj od razu po upieczeniu, ponieważ na ciepło smakuje najlepiej. Przed podaniem przepyszne faszerowane papryki możesz udekorować dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Więcej pomysłów na genialne obiady czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Znajdziesz tam wiele ciekawych inspiracji, które z pewnością zostaną z Tobą na dłużej.