Najprostszy przepis na jabłecznik. Wystarczy pokroić jabłka i zamieszać łyżką

Masz ochotę na domowe ciasto, ale nie masz siły i ochoty stać w kuchni przez kilka godzin? Z dzisiejszym przepisem wyczarujesz genialne ciacho w mgnieniu oka!

Domowe ciasto z jabłkami to największy klasykDomowe ciasto z jabłkami to największy klasyk
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ilona
Marzena Pęcak

Jeśli czytasz moje artykuł na bieżąco, już mnie trochę poznałeś i z pewnością zauważyłeś, że kocham słodkości w każdym wydaniu. Powiem szczerze, mogłabym całkowicie zrezygnować ze słonych przekąsek, ale gdybym musiała pożegnać się ze słodyczami, nie byłoby różowo. 

Potrzeba zjedzenia czegoś słodkiego jest po prostu zbyt silna. A czasami dopada mnie nawet po ciężkim dniu i jest tak mocna, że po prostu muszę zjeść coś słodkiego. I najlepiej oczywiście, żeby było to domowe ciasto. Też tak masz?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Banalnie prosty przepis na cukinię. Chrupiąca przekąska w złocistej panierce

Patent na błyskawiczne ciasto

Jeśli myślisz, że każdy przepis na domowe ciasto wymaga dużego zaangażowania, sporo czasu i niemałego doświadczenia, od razu mówię, że to kolejny mit, który należy obalić jak najszybciej. Wcale nie musisz spędzać w kuchni kilku godzin, wykupić pół asortymentu marketu i być po trzech szkoleniach cukierniczych, aby upiec coś pysznego.

Ba, z dzisiejszym przepisem udowodnisz wszystkim, że to właśnie w prostocie bardzo często tkwi sekret do pysznych wypieków. Z genialną recepturą dosłownie w kilka minut (nie licząc wizyty w piekarniku) zrobisz domowe ciasto jak u babci

Czy tobie jabłecznik też kojarzy się z wakacjami u babci?
Czy tobie jabłecznik też kojarzy się z wakacjami u babci? © Adobe Stock | Ilona

Przepis na ekspresowy jabłecznik

Zanim przejdziemy do szczegółowej instrukcji, muszę podkreślić jedną rzecz, szybciejłatwiej się już nie da. To naprawdę banalny przepis, z którym poradzi sobie nawet największy laik kulinarny. Nie ma się więc czego bać!

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek,
  • 5 jajek,
  • 2,5 szkl. mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 szkl. drobnego cukru,
  • ⅓ szkl. oleju,
  • 1 łyżeczka cynamonu. 

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania jabłek. 
  2. Obierz je, po czym podziel na mniejsze kawałki. Nie zapomnij też usunąć gniazd nasiennych. 
  3. Owoce przerzuć do miski i dodaj do nich cukier. 
  4. Do drugiej miski przesiej mąkę, aby dodatkowo ją napowietrzyć. Kiedy już to zrobisz, dodaj do mąki proszek do pieczenia oraz cynamon.
  5. W osobnej misce ubij jajka przy pomocy kuchennej trzepaczki.
  6. Wróć do miski z jabłkami i cukrem. Wrzuć do niej pozostałe składniki i dokładnie połącz przy pomocy drewnianej łyżki. 
  7. Gotową mieszankę przelej do formy do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 30 minut. Smacznego!

Gotowe ciasto możesz dodatkowo udekorować. Najprostsze rozwiązanie to oczywiście cukier puder. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby domowy wypiek udekorować karmelem, polewą czekoladową, a nawet lukrem królewskim. Do ciepłego jabłecznika świetnie będą pasować też lody. Ułóż gałkę bezpośrednio na kawałku ciasta i udekoruj listkiem świeżej mięty. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia! 

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki