PrzepisCiastaKiedy stawiam na stole ciasto zachciewajka, rodzina bije mi brawo. Raj dla podniebienia

Kiedy stawiam na stole ciasto zachciewajka, rodzina bije mi brawo. Raj dla podniebienia

Ciasto zachciewajka
Ciasto zachciewajka
Źródło zdjęć: © YouTube

04.09.2023 07:54, aktual.: 04.09.2023 09:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ciasto zachciewajka to prosty przepis na biszkopt z dżemem, kremem budyniowym oraz polewą czekoladową. To połączenie składników z pewnością przypadnie do gustu tobie i twojej rodzinie.

Chociaż kupienie ciasta w cukierni jest prostym i szybkim rozwiązaniem, to jednak domowe wypieki biją na głowę wszystkie słodkie gotowce. Przepisów na ciasta jest cała masa, więc można zaskakiwać swoich bliskich coraz to nowymi wypiekami.

Dziś mam dla ciebie przepis na proste ciasto, które w moim domu szybko zyskało nazwę "zachciewajka". Powstało wtedy, gdy komuś zachciało się coś słodkiego, stąd nietypowy tytuł przepisu. Mięciutki i puszysty biszkopt, prosty krem budyniowy oraz solidna warstwa polewy czekoladowej to mój przepis na słodki sukces.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto zachciewajka

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem :

  • 1 l mleka,
  • 3 budynie śmietankowe,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 2 mleczne czekolady,
  • 2 białe czekolady,
  • dżem malinowy lub porzeczkowy.

Polewa:

  • 5-6 łyżek śmietanki 30 proc.,
  • 50 g czekolady gorzkiej.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od biszkoptu. Białka ubijam na sztywną pianę , dodając do nich cukier puder. Następnie stopniowo, cały czas miksując, dodaję żółtka, przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przekładam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza, aż do suchego patyczka. Odstawiam do wystudzenia.
  2. Przygotowuję krem. W połowie szklanki mleka mieszam budynie, żółtka oraz mąkę. Pozostałą część mleka zagotowuję i dodaję wymieszane składniki. Gotuję na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Mieszam ją często, aby nic nie przypalić.
  3. Powstały budyń dzielę na dwie części. Do jednej z nich dodaję pokruszoną białą czekoladę, do drugiego mleczną i odstawiam do wystudzenia.
  4. W dwóch miskach rozcieram po 100 g masła. Następnie stopniowo dodaję budynie: osobno jasny i ciemny.
  5. Wystudzony biszkopt przekrawam na dwie części. Na jednej rozprowadzam warstwę dżemu, następnie mleczny i biały budyń. Przykrywam drugim biszkoptem.
  6. Czekoladę podgrzewam wraz ze śmietanką. Powstałą polewą dekoruję ciasto i wkładam do lodówki na 2-3 godziny.
Ciasto zachciewajka- Pyszności, kadr z kanału Prosty przepis na
Ciasto zachciewajka- Pyszności, kadr z kanału Prosty przepis na© YouTube
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także