Kiedy stawiam na stole ciasto zachciewajka, rodzina bije mi brawo. Raj dla podniebienia

Ciasto zachciewajka to prosty przepis na biszkopt z dżemem, kremem budyniowym oraz polewą czekoladową. To połączenie składników z pewnością przypadnie do gustu tobie i twojej rodzinie.

Ciasto zachciewajkaCiasto zachciewajka
Źródło zdjęć: © YouTube
Ewa Malinowska

Chociaż kupienie ciasta w cukierni jest prostym i szybkim rozwiązaniem, to jednak domowe wypieki biją na głowę wszystkie słodkie gotowce. Przepisów na ciasta jest cała masa, więc można zaskakiwać swoich bliskich coraz to nowymi wypiekami.

Dziś mam dla ciebie przepis na proste ciasto, które w moim domu szybko zyskało nazwę "zachciewajka". Powstało wtedy, gdy komuś zachciało się coś słodkiego, stąd nietypowy tytuł przepisu. Mięciutki i puszysty biszkopt, prosty krem budyniowy oraz solidna warstwa polewy czekoladowej to mój przepis na słodki sukces.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyjątkowy tort z naleśników, którego smaku nie zapomnisz. Idealny na letnie przyjęcia

Ciasto zachciewajka

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem :

  • 1 l mleka,
  • 3 budynie śmietankowe,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 2 mleczne czekolady,
  • 2 białe czekolady,
  • dżem malinowy lub porzeczkowy.

Polewa:

  • 5-6 łyżek śmietanki 30 proc.,
  • 50 g czekolady gorzkiej.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od biszkoptu. Białka ubijam na sztywną pianę , dodając do nich cukier puder. Następnie stopniowo, cały czas miksując, dodaję żółtka, przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przekładam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza, aż do suchego patyczka. Odstawiam do wystudzenia.
  2. Przygotowuję krem. W połowie szklanki mleka mieszam budynie, żółtka oraz mąkę. Pozostałą część mleka zagotowuję i dodaję wymieszane składniki. Gotuję na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Mieszam ją często, aby nic nie przypalić.
  3. Powstały budyń dzielę na dwie części. Do jednej z nich dodaję pokruszoną białą czekoladę, do drugiego mleczną i odstawiam do wystudzenia.
  4. W dwóch miskach rozcieram po 100 g masła. Następnie stopniowo dodaję budynie: osobno jasny i ciemny.
  5. Wystudzony biszkopt przekrawam na dwie części. Na jednej rozprowadzam warstwę dżemu, następnie mleczny i biały budyń. Przykrywam drugim biszkoptem.
  6. Czekoladę podgrzewam wraz ze śmietanką. Powstałą polewą dekoruję ciasto i wkładam do lodówki na 2-3 godziny.
Ciasto zachciewajka- Pyszności, kadr z kanału Prosty przepis na
Ciasto zachciewajka- Pyszności, kadr z kanału Prosty przepis na © YouTube
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇