Kiedy stawiam na stole ciasto zachciewajka, rodzina bije mi brawo. Raj dla podniebienia

Ciasto zachciewajka to prosty przepis na biszkopt z dżemem, kremem budyniowym oraz polewą czekoladową. To połączenie składników z pewnością przypadnie do gustu tobie i twojej rodzinie.

Ciasto zachciewajkaCiasto zachciewajka
Źródło zdjęć: © YouTube
Ewa Malinowska

Chociaż kupienie ciasta w cukierni jest prostym i szybkim rozwiązaniem, to jednak domowe wypieki biją na głowę wszystkie słodkie gotowce. Przepisów na ciasta jest cała masa, więc można zaskakiwać swoich bliskich coraz to nowymi wypiekami.

Dziś mam dla ciebie przepis na proste ciasto, które w moim domu szybko zyskało nazwę "zachciewajka". Powstało wtedy, gdy komuś zachciało się coś słodkiego, stąd nietypowy tytuł przepisu. Mięciutki i puszysty biszkopt, prosty krem budyniowy oraz solidna warstwa polewy czekoladowej to mój przepis na słodki sukces.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyjątkowy tort z naleśników, którego smaku nie zapomnisz. Idealny na letnie przyjęcia

Ciasto zachciewajka

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem :

  • 1 l mleka,
  • 3 budynie śmietankowe,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 2 mleczne czekolady,
  • 2 białe czekolady,
  • dżem malinowy lub porzeczkowy.

Polewa:

  • 5-6 łyżek śmietanki 30 proc.,
  • 50 g czekolady gorzkiej.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od biszkoptu. Białka ubijam na sztywną pianę , dodając do nich cukier puder. Następnie stopniowo, cały czas miksując, dodaję żółtka, przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Przekładam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza, aż do suchego patyczka. Odstawiam do wystudzenia.
  2. Przygotowuję krem. W połowie szklanki mleka mieszam budynie, żółtka oraz mąkę. Pozostałą część mleka zagotowuję i dodaję wymieszane składniki. Gotuję na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Mieszam ją często, aby nic nie przypalić.
  3. Powstały budyń dzielę na dwie części. Do jednej z nich dodaję pokruszoną białą czekoladę, do drugiego mleczną i odstawiam do wystudzenia.
  4. W dwóch miskach rozcieram po 100 g masła. Następnie stopniowo dodaję budynie: osobno jasny i ciemny.
  5. Wystudzony biszkopt przekrawam na dwie części. Na jednej rozprowadzam warstwę dżemu, następnie mleczny i biały budyń. Przykrywam drugim biszkoptem.
  6. Czekoladę podgrzewam wraz ze śmietanką. Powstałą polewą dekoruję ciasto i wkładam do lodówki na 2-3 godziny.
Ciasto zachciewajka- Pyszności, kadr z kanału Prosty przepis na
Ciasto zachciewajka- Pyszności, kadr z kanału Prosty przepis na © YouTube
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości