Wychodzi za każdym razem. Łatwe i szybkie ciasto marchewkowe
Ciasto marchewkowe to dla mnie smak jesienny i zimowych dni z kubkiem gorącej herbaty lub kawy w ręku. Jest proste w przygotowaniu i nigdy nie ma zakalca. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
01.09.2023 16:00
Ciasto marchewkowe to świetny patent na to, aby przemycić do swojej diety nieco więcej warzyw. Słodycz marchewki świetnie podkręca smak ciasta i sprawia, że jest ono idealnie wilgotne. Możesz serwować je samodzielnie lub z dodatkiem kremu z serka śmietankowego i masła. W wersji sauté świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Mój mąż śmieje się, że jest to ciasto oporne na błędy- ładnie wyrasta, nie opada, nie ma zakalca, a przepis jest dziecinnie prosty.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Proste ciasto marchewkowe
Składniki:
- 2,5 szklanki startych marchewek,
- 1 średniej wielkości jabłko,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1,5 szklanki cukru,
- 0,5 szklanki oleju roślinnego,
- 3 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 0,5łyżeczki gałki muszkatołowej,
- szczypta mielonych goździków (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.
Sposób przygotowania:
- Jajka wbijam do miski i ubijam wraz z cukrem na puszystą, jasną masę. Na koniec dodaję olej oraz ekstrakt wanilii i miksuję.
- W osobnej misce mieszam suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz przyprawy (cynamon, gałka muszkatołowa, goździki). Pojedyncze przyprawy możesz zastąpić gotową mieszanką do piernika.
- Suche składniki stopniowo wsypuję do ubitych jaj, miksując masę.
- Dorzucam starte marchewki oraz pokrojone w kostkę jabłko i mieszam całość łyżką.
- Tortownicę smaruję masłem i posypuję bułką tartą lub wykładam papierem do pieczenia. Wlewam do niej przygotowaną masę.
- Piekę ciasto w ciasto w rozgrzanym do 175 st. Celsjusza piekarniku przez około 45-50 minut lub do momentu, gdy wbity w środek patyczek wyjdzie suchy.
Gotowe ciasto odstawiam do wystygnięcia i dekoruję cukrem pudrem. Uwielbiam też posmarować je kremem śmietankowym. Przepis znajdziesz niżej.
Krem do ciasta marchewkowego
Zamiast cukru pudru sprawdzi się również prosty krem. Możesz rozsmarować go na powierzchni ciasta i udekorować orzechami lub przełożyć nim przekrojone w poprzek ciasto.
Składniki:
- 125 g serka śmietankowego,
- 100 g miękkiego masła,
- 70 g cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Serek ubijam wraz z miękkim masłem i cukrem pudrem. Cukier puder dodaję stopniowo i sprawdzam, czy krem jest już odpowiednio słodki.
- Wstawiam masę do lodówki na 20 minut.
- Po tym czasie rozprowadzam krem śmietankowy na wystudzonym cieście. Smacznego!