PrzepisCiastaWychodzi za każdym razem. Łatwe i szybkie ciasto marchewkowe

Wychodzi za każdym razem. Łatwe i szybkie ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe to dla mnie smak jesienny i zimowych dni z kubkiem gorącej herbaty lub kawy w ręku. Jest proste w przygotowaniu i nigdy nie ma zakalca. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Gdańsk ciasto marchewkowe
Gdańsk ciasto marchewkowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

01.09.2023 16:00

Ciasto marchewkowe to świetny patent na to, aby przemycić do swojej diety nieco więcej warzyw. Słodycz marchewki świetnie podkręca smak ciasta i sprawia, że jest ono idealnie wilgotne. Możesz serwować je samodzielnie lub z dodatkiem kremu z serka śmietankowego i masła. W wersji sauté świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek na drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Mój mąż śmieje się, że jest to ciasto oporne na błędy- ładnie wyrasta, nie opada, nie ma zakalca, a przepis jest dziecinnie prosty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Proste ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 2,5 szklanki startych marchewek,
  • 1 średniej wielkości jabłko,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 0,5łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • szczypta mielonych goździków (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbijam do miski i ubijam wraz z cukrem na puszystą, jasną masę. Na koniec dodaję olej oraz ekstrakt wanilii i miksuję.
  2. W osobnej misce mieszam suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz przyprawy (cynamon, gałka muszkatołowa, goździki). Pojedyncze przyprawy możesz zastąpić gotową mieszanką do piernika.
  3. Suche składniki stopniowo wsypuję do ubitych jaj, miksując masę.
  4. Dorzucam starte marchewki oraz pokrojone w kostkę jabłko i mieszam całość łyżką.
  5. Tortownicę smaruję masłem i posypuję bułką tartą lub wykładam papierem do pieczenia. Wlewam do niej przygotowaną masę.
  6. Piekę ciasto w ciasto w rozgrzanym do 175 st. Celsjusza piekarniku przez około 45-50 minut lub do momentu, gdy wbity w środek patyczek wyjdzie suchy.

Gotowe ciasto odstawiam do wystygnięcia i dekoruję cukrem pudrem. Uwielbiam też posmarować je kremem śmietankowym. Przepis znajdziesz niżej.

Ciasto marchewkowe- Pyszności
Ciasto marchewkowe- Pyszności© Pixabay

Krem do ciasta marchewkowego

Zamiast cukru pudru sprawdzi się również prosty krem. Możesz rozsmarować go na powierzchni ciasta i udekorować orzechami lub przełożyć nim przekrojone w poprzek ciasto.

Składniki:

  • 125 g serka śmietankowego,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 70 g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Serek ubijam wraz z miękkim masłem i cukrem pudrem. Cukier puder dodaję stopniowo i sprawdzam, czy krem jest już odpowiednio słodki.
  2. Wstawiam masę do lodówki na 20 minut.
  3. Po tym czasie rozprowadzam krem śmietankowy na wystudzonym cieście. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie