NewsyWyrzucasz natkę marchewki do kosza? To błąd, który popełnia wielu Polaków

Wyrzucasz natkę marchewki do kosza? To błąd, który popełnia wielu Polaków

Mało kto wie, że natka marchewki to źródło wielu witamin i minerałów. Zazwyczaj ją wyrzucamy, bo myślimy, że do niczego się nam nie przyda. Popełniamy ogromny błąd! Z tej części marchwi możemy przygotować coś szczególnego.

Nie tylko marchewka nadaje się do jedzenia, lecz również jej natka (pexels)
Nie tylko marchewka nadaje się do jedzenia, lecz również jej natka (pexels)

31.05.2023 | aktual.: 31.05.2023 23:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Od małego przyglądaliśmy się naszym mamom i babciom, gdy gotowały. Zauważyć się dało, że za każdym razem do rosołu wrzucały natkę pietruszki i jej korzeń. Inaczej było w przypadku marchewki. Pomarańczowa część lądowała w garnku, a zielona w koszu. My robimy to samo, a okazuje się, że natka marchwi nie powinna być wyrzucana! Bez niej nie powstanie magiczny eliksir odmładzający.

Natka marchewki ma wiele pozytywnych właściwości. Zróbcie z niej zdrowotny napój

W produkcie tym znajdziecie przede wszystkim witaminę A i K, które są niezbędne dla naszego zdrowia i życia. Ich niedobór może mieć opłakane skutki, na przykład brak witaminy K wywołuje problemy z krzepnięciem krwi. Dodatkowo w naci jest bardzo dużo wapnia i magnezu. Nie możemy zapomnieć o karotenoidach, które walczą z wolnymi rodnikami i spowalniają procesy starzenia się. Napój z natki pomaga także pozbywać się nadmiaru wody i oczyszcza organizm.

Sok z marchewki (ADOBE)
Sok z marchewki (ADOBE)

Sok z marchewki. Potrzebujesz tylko trzech składników

Od razu przygotuj sobie:

  • szklankę natki marchewki,
  • kawałek korzenia imbiru,
  • dwie pomarańcze.

Jak zrobić przepyszny eliksir odmładzający? Oto krótka instrukcja:

  1. Na samym początku umyj nać. Najlepiej będzie opłukać ją pod bieżącą wodą.
  2. Obierz imbir i pomarańcze. Następnie pokrój korzeń i warzywo na mniejsze kawałki.
  3. Wszystkie składniki wrzuć do wysokiego naczynia i zmiel za pomocą blendera. Masa powinna być gładka i jednolita.
  4. Sok jest już gotowy. Możesz zacząć go pić od razu!
Marchewka (adobe)
Marchewka (adobe)
pestomarchewmarchewka