Wyrzucasz natkę marchewki do kosza? To błąd, który popełnia wielu Polaków

Mało kto wie, że natka marchewki to źródło wielu witamin i minerałów. Zazwyczaj ją wyrzucamy, bo myślimy, że do niczego się nam nie przyda. Popełniamy ogromny błąd! Z tej części marchwi możemy przygotować coś szczególnego.

ObrazekNie tylko marchewka nadaje się do jedzenia, lecz również jej natka (pexels)
Paulina Hermann

Od małego przyglądaliśmy się naszym mamom i babciom, gdy gotowały. Zauważyć się dało, że za każdym razem do rosołu wrzucały natkę pietruszki i jej korzeń. Inaczej było w przypadku marchewki. Pomarańczowa część lądowała w garnku, a zielona w koszu. My robimy to samo, a okazuje się, że natka marchwi nie powinna być wyrzucana! Bez niej nie powstanie magiczny eliksir odmładzający.

Natka marchewki ma wiele pozytywnych właściwości. Zróbcie z niej zdrowotny napój

W produkcie tym znajdziecie przede wszystkim witaminę A i K, które są niezbędne dla naszego zdrowia i życia. Ich niedobór może mieć opłakane skutki, na przykład brak witaminy K wywołuje problemy z krzepnięciem krwi. Dodatkowo w naci jest bardzo dużo wapnia i magnezu. Nie możemy zapomnieć o karotenoidach, które walczą z wolnymi rodnikami i spowalniają procesy starzenia się. Napój z natki pomaga także pozbywać się nadmiaru wody i oczyszcza organizm.

Obrazek
Sok z marchewki (ADOBE)

Sok z marchewki. Potrzebujesz tylko trzech składników

Od razu przygotuj sobie:

  • szklankę natki marchewki,
  • kawałek korzenia imbiru,
  • dwie pomarańcze.

Jak zrobić przepyszny eliksir odmładzający? Oto krótka instrukcja:

  1. Na samym początku umyj nać. Najlepiej będzie opłukać ją pod bieżącą wodą.
  2. Obierz imbir i pomarańcze. Następnie pokrój korzeń i warzywo na mniejsze kawałki.
  3. Wszystkie składniki wrzuć do wysokiego naczynia i zmiel za pomocą blendera. Masa powinna być gładka i jednolita.
  4. Sok jest już gotowy. Możesz zacząć go pić od razu!
Obrazek
Marchewka (adobe)
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej