Wyrzucasz natkę marchewki do kosza? To błąd, który popełnia wielu Polaków
Mało kto wie, że natka marchewki to źródło wielu witamin i minerałów. Zazwyczaj ją wyrzucamy, bo myślimy, że do niczego się nam nie przyda. Popełniamy ogromny błąd! Z tej części marchwi możemy przygotować coś szczególnego.
31.05.2023 | aktual.: 31.05.2023 23:24
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Od małego przyglądaliśmy się naszym mamom i babciom, gdy gotowały. Zauważyć się dało, że za każdym razem do rosołu wrzucały natkę pietruszki i jej korzeń. Inaczej było w przypadku marchewki. Pomarańczowa część lądowała w garnku, a zielona w koszu. My robimy to samo, a okazuje się, że natka marchwi nie powinna być wyrzucana! Bez niej nie powstanie magiczny eliksir odmładzający.
Zobacz także
Natka marchewki ma wiele pozytywnych właściwości. Zróbcie z niej zdrowotny napój
W produkcie tym znajdziecie przede wszystkim witaminę A i K, które są niezbędne dla naszego zdrowia i życia. Ich niedobór może mieć opłakane skutki, na przykład brak witaminy K wywołuje problemy z krzepnięciem krwi. Dodatkowo w naci jest bardzo dużo wapnia i magnezu. Nie możemy zapomnieć o karotenoidach, które walczą z wolnymi rodnikami i spowalniają procesy starzenia się. Napój z natki pomaga także pozbywać się nadmiaru wody i oczyszcza organizm.
Sok z marchewki. Potrzebujesz tylko trzech składników
Od razu przygotuj sobie:
- szklankę natki marchewki,
- kawałek korzenia imbiru,
- dwie pomarańcze.
Jak zrobić przepyszny eliksir odmładzający? Oto krótka instrukcja:
- Na samym początku umyj nać. Najlepiej będzie opłukać ją pod bieżącą wodą.
- Obierz imbir i pomarańcze. Następnie pokrój korzeń i warzywo na mniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki wrzuć do wysokiego naczynia i zmiel za pomocą blendera. Masa powinna być gładka i jednolita.
- Sok jest już gotowy. Możesz zacząć go pić od razu!