Idealna surówka z marchewki, która pasuje do każdego mięsa. Jeden składnik nadaje jej wyrazistości

Nie ulega żadnej wątpliwości, że czasem to, co najprostsze, wydaje się tym najlepszym i najsmaczniejszym rozwiązaniem. I tak jest też w przypadku surówek. Zamiast robić wymyślne surówki, dobrze jest przygotować coś prostego. Nie tracimy czasu, a smak zachwyci każdego. I tak na pewno będzie w przypadku, gdy to surówka z marchewki będzie stanowić Twój dodatek do obiadu.

ObrazekSurówka z marchewki - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Surówka z marchewki

Bardzo często zdarza się, że mając gotowy obiad, nie mamy żadnego pomysłu na to, z czym moglibyśmy go zjeść. Najczęściej sięgamy po to, co mamy pod ręką. A są to ogórki kiszone, kapusta kiszona, czy też warzywne przetwory i konserwowe sałatki, które przygotowywaliśmy w sezonie letnim. Nie ulega żadnej wątpliwości, że to dodatki są naprawdę smaczne. Jest jednak coś zdecydowanie lepszego i naprawdę smacznego. To surówka z marchewki. Przygotujesz ją w parę chwil, a połączenie wszystkich składników sprawi, że idealnie będzie komponować się z każdym obiadem.

Obrazek
Marchew - Pyszności; Foto Canva.com

Sama marchew jest źródłem witamin, podobnie jak jabłko, które również zostanie użyte do tej surówki. Wyrazistości nadaje tu bez wątpienia chrzan. Taka kompozycja sprawia, że nasza surówka pasuje do każdego dania. Jest to również jedna z najpopularniejszych polskich surówek. Znajdzie się ją w prawie każdym zestawie surówek w restauracji, czy na przyjęciu. Dlatego warto przygotować ją również w swoim domu.

Jak przygotować surówkę z marchewki?

To bardzo proste. Wystarczy Ci zaledwie kilka składników, a samo przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 10 minut. Surówka z marchewki zachwyci każdego.

Składniki:

  • małe jabłko
  • 3 średnie marchewki
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • łyżka chrzanu ze słoika
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • odrobina soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Obrazek
Marchewka - Pyszności; Foto: Canva.com

Surówka z marchewki to prawdziwy rarytas wśród warzywnych dodatków do obiadu. Jej przygotowanie rozpoczynamy od obrania marchewek. Należy je zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Jabłko oczyszczamy i usuwamy gniazdo nasienne. Razem ze skórką ścieramy je na tarce. Łączymy marchewkę i jabłko, dodajemy śmietanę lub jogurt oraz sól, cukier i sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Nasza surówka z marchewki jest już gotowa. Smacznego!

Surówkę z marchewki możesz zjeść z kotletami pożarskimi. Przepis na nie znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej