PrzepisDeseryPuszysty biszkopt z jabłkami i budyniem. Takim deserem będzie zajadać się cała rodzina

Puszysty biszkopt z jabłkami i budyniem. Takim deserem będzie zajadać się cała rodzina

Miękkie, puszyste, wypełnione słodkim, wręcz muślinowym kremem, przełamanym kwaśnymi jabłkami. Poznaj przepis na ciasto biszkoptowe, które przygotujesz w mniej niż godzinę, włącznie z pieczeniem. Zniknie ze stołu w 5 minut.

Puszysty biszkopt z budyniem. Znikie w 5 minut.
Puszysty biszkopt z budyniem. Znikie w 5 minut.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

24.08.2023 15:55

Niezależnie od tego, ile rodzajów ciasta stoi na stole, biszkoptowe znikają najszybciej. Nic w tym dziwnego. Lekkie i puszyste, smakują dorosłym, ale przede wszystkim, dzieciom. Przedstawiamy przepis na pyszne ciasto biszkoptowe, które zawsze się udaje.

Jak zrobić dobry biszkopt? Tak naprawdę, wystarczy trzymać się dwóch zasad. Pierwsza z nich dotyczy temperatury jajek. Na godzinę przed przygotowaniem ciasta należy wyciągnąć je z lodówki. Dzięki temu szybciej się ubiją. Druga zasada dotyczy napowietrzania masy jajecznej. W trakcie miksowania miskę należy przechylić lekko w bok w celu napowietrzenia. Taki biszkopt urośnie równy i niezwykle puszysty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Biszkopt z masą budyniową i jabłkami. Twoi bliscy go pokochają

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 6 łyżek cukru,
  • 6 łyżek mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 1,5 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 1 litr kompotu jabłkowego,
  • 2 łyżki naturalnego kakao,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka masła.

Przygotowanie:

  1. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Nie zapomnij o napowietrzeniu.
  2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko i dosyp do masy jajecznej. Zmiksuj całość do połączenia się składników. Masę przelej do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 45 minut.
  3. Po upieczeniu przekrój biszkopt na pół. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  4. Przyszedł czas na krem. Z kompotu wyjmij wszystkie jabłka. Pozostały sok zagotuj w garnku. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj do niego budyń w proszku. Mieszaj do momentu, aż masa będzie gładka i pozbawiona wszelkich grudek.
  5. Przygotowanym kremem budyniowym posmaruj połowę ciasta. Na krem wyłóż jabłka z kompotu. Na kremie połóż drugą część biszkoptu.
  6. W niewielkim rondelku rozpuść masło i dodaj do niego kakao oraz cukier puder. Tak przygotowaną polewą polej ciasto. Zniknie w kilka minut.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
biszkoptciastociasto biszkoptowe
Wybrane dla Ciebie