Puszysty biszkopt z jabłkami i budyniem. Takim deserem będzie zajadać się cała rodzina

Miękkie, puszyste, wypełnione słodkim, wręcz muślinowym kremem, przełamanym kwaśnymi jabłkami. Poznaj przepis na ciasto biszkoptowe, które przygotujesz w mniej niż godzinę, włącznie z pieczeniem. Zniknie ze stołu w 5 minut.

Puszysty biszkopt z budyniem. Znikie w 5 minut. Puszysty biszkopt z budyniem. Znikie w 5 minut.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Niezależnie od tego, ile rodzajów ciasta stoi na stole, biszkoptowe znikają najszybciej. Nic w tym dziwnego. Lekkie i puszyste, smakują dorosłym, ale przede wszystkim, dzieciom. Przedstawiamy przepis na pyszne ciasto biszkoptowe, które zawsze się udaje.

Jak zrobić dobry biszkopt? Tak naprawdę, wystarczy trzymać się dwóch zasad. Pierwsza z nich dotyczy temperatury jajek. Na godzinę przed przygotowaniem ciasta należy wyciągnąć je z lodówki. Dzięki temu szybciej się ubiją. Druga zasada dotyczy napowietrzania masy jajecznej. W trakcie miksowania miskę należy przechylić lekko w bok w celu napowietrzenia. Taki biszkopt urośnie równy i niezwykle puszysty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Biszkopt z masą budyniową i jabłkami. Twoi bliscy go pokochają

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 6 łyżek cukru,
  • 6 łyżek mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
  • 1,5 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 1 litr kompotu jabłkowego,
  • 2 łyżki naturalnego kakao,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka masła.

Przygotowanie:

  1. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Nie zapomnij o napowietrzeniu.
  2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko i dosyp do masy jajecznej. Zmiksuj całość do połączenia się składników. Masę przelej do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 45 minut.
  3. Po upieczeniu przekrój biszkopt na pół. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  4. Przyszedł czas na krem. Z kompotu wyjmij wszystkie jabłka. Pozostały sok zagotuj w garnku. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj do niego budyń w proszku. Mieszaj do momentu, aż masa będzie gładka i pozbawiona wszelkich grudek.
  5. Przygotowanym kremem budyniowym posmaruj połowę ciasta. Na krem wyłóż jabłka z kompotu. Na kremie połóż drugą część biszkoptu.
  6. W niewielkim rondelku rozpuść masło i dodaj do niego kakao oraz cukier puder. Tak przygotowaną polewą polej ciasto. Zniknie w kilka minut.

Wybrane dla Ciebie

Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
W PRL-u zajadaliśmy się nią latem. Powód jej nazwy do dziś bawi do łez
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Makłowicz kruszy do masy na placki ziemniaczane. Wychodzą pulchne i lżejsze, ale bardziej sycą
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze