Z tym składnikiem biszkopt wyjdzie niewiarygodnie puszysty i wilgotny

Upieczenie biszkoptu wydaje się dosyć proste, ale wystarczy jeden niewielki błąd, żeby zepsuć całe ciasto. Idealny biszkopt powinien przecież być wyrośnięty, puszysty, lekki i wilgotny. Często jednak biszkopt opada albo wcale nie wyrasta, Zdarza się też, że jest zupełnie suchy. Jak temu zaradzić? Wystarczy dodać do niego jeden składnik.

Victoria Sponge Cake
Victoria Sponge Cake
ninikas
Bakery, Berry Fruit, Black Tea, Breakfast, Cake, China, Close-up, Cream, Cup, Dessert, Drink, Eating, Food, Fork, Fruit, Gelatin Dessert, Ground, Icing, Layered, Macro, Missing Bite, Mug, No People, Part Of, Pastry, Pie, Plank, Plate, Portion, Preserves, Raspberry, Red Currant, Rough, Saucer, Snack, Sponge Cake, Sugar, Sweet Food, Table, Tea, Torte, Triangle, Whipped, WoodBiszkopt
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | ninikas

Wbrew pozorom łatwo jest zepsuć biszkopt. Dodając do niego polecany przez nasz składnik, biszkopt nie opadnie. Wręcz przeciwnie, będzie bardzo puszysty i lekki. Taki biszkopt smakuje wyśmienicie z każdym kremem. Można go również dłużej przechowywać, bo nie wysycha tak szybko jak standardowy biszkopt.

Dodaj do ciasta ocet

Aby wasz biszkopt był idealny, warto dodać do niego ocet. Ocet wspaniale nawilża biszkopt. Dzięki niemu ciasto jest też bardzo puszyste i lekkie. Dodanie octu do ciasta może wydawać się ryzykowne ze względu na nieprzyjemny zapach, ale spokojnie – w cieście zupełnie nie czuć octu, nie wpływa on więc negatywnie na smak ciasta. Wystarczy, że dodacie łyżkę lub dwie, a rezultaty was zadziwią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialny przepis na słodki i efektowny przysmak. Na wszystkich robi wrażenie

Jeśli zależy wam na tym, aby biszkopt nie opadł, to warto pamiętać o tym, że biszkopt nie lubi zmian temperatury. Dlatego, zamiast wyciągać biszkopt z piekarnika niezwłocznie po upieczeniu, lepiej wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić w nim ciasto jeszcze na pół godziny.

Przepis na biszkopt z octem

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 ½ szklanki cukru,
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia, olejem i octem.
  2. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy są już sztywne, powoli dodajemy cukier, cały czas miksując.
  3. Potem dodajemy wcześniej wymieszane żółtka z proszkiem i octem. Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.
  4. Dno tortownicy o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy naszą masę.
  5. Pieczemy około 40 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości