Z tym składnikiem biszkopt wyjdzie niewiarygodnie puszysty i wilgotny

Upieczenie biszkoptu wydaje się dosyć proste, ale wystarczy jeden niewielki błąd, żeby zepsuć całe ciasto. Idealny biszkopt powinien przecież być wyrośnięty, puszysty, lekki i wilgotny. Często jednak biszkopt opada albo wcale nie wyrasta, Zdarza się też, że jest zupełnie suchy. Jak temu zaradzić? Wystarczy dodać do niego jeden składnik.

Victoria Sponge Cake
Victoria Sponge Cake
ninikas
Bakery, Berry Fruit, Black Tea, Breakfast, Cake, China, Close-up, Cream, Cup, Dessert, Drink, Eating, Food, Fork, Fruit, Gelatin Dessert, Ground, Icing, Layered, Macro, Missing Bite, Mug, No People, Part Of, Pastry, Pie, Plank, Plate, Portion, Preserves, Raspberry, Red Currant, Rough, Saucer, Snack, Sponge Cake, Sugar, Sweet Food, Table, Tea, Torte, Triangle, Whipped, WoodBiszkopt
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | ninikas

Wbrew pozorom łatwo jest zepsuć biszkopt. Dodając do niego polecany przez nasz składnik, biszkopt nie opadnie. Wręcz przeciwnie, będzie bardzo puszysty i lekki. Taki biszkopt smakuje wyśmienicie z każdym kremem. Można go również dłużej przechowywać, bo nie wysycha tak szybko jak standardowy biszkopt.

Dodaj do ciasta ocet

Aby wasz biszkopt był idealny, warto dodać do niego ocet. Ocet wspaniale nawilża biszkopt. Dzięki niemu ciasto jest też bardzo puszyste i lekkie. Dodanie octu do ciasta może wydawać się ryzykowne ze względu na nieprzyjemny zapach, ale spokojnie – w cieście zupełnie nie czuć octu, nie wpływa on więc negatywnie na smak ciasta. Wystarczy, że dodacie łyżkę lub dwie, a rezultaty was zadziwią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialny przepis na słodki i efektowny przysmak. Na wszystkich robi wrażenie

Jeśli zależy wam na tym, aby biszkopt nie opadł, to warto pamiętać o tym, że biszkopt nie lubi zmian temperatury. Dlatego, zamiast wyciągać biszkopt z piekarnika niezwłocznie po upieczeniu, lepiej wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić w nim ciasto jeszcze na pół godziny.

Przepis na biszkopt z octem

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 ½ szklanki cukru,
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia, olejem i octem.
  2. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. Kiedy są już sztywne, powoli dodajemy cukier, cały czas miksując.
  3. Potem dodajemy wcześniej wymieszane żółtka z proszkiem i octem. Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.
  4. Dno tortownicy o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy naszą masę.
  5. Pieczemy około 40 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥