Weź szklankę i wsyp do niej ryż. Będziesz zachwycony efektem końcowym

Jeśli nóż nie spełnia oczekiwań, potraktuj go suchym ryżem. Dzięki tej awaryjnej metodzie z łatwością pokroisz pomidora czy cebulę. Sprawdzi się, kiedy na podorędziu nie ma ani ostrzałki, a stępione ostrze wyprowadza z równowagi.

Wypełnij szklankę ryżem i włóż do niej nóżWypełnij szklankę ryżem i włóż do niej nóż
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Wystarczy szklanka suchego ryżu, by doprowadzić do użyteczności stępiony nóż. Nie stanie się ostry jak brzytwa, ale podoła cebuli czy pomidorom. Pamiętaj jednak, że to rozwiązanie tymczasowe, a prawidłowe naostrzenie wymaga ostrzałki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Wsyp ryż do pojemnika i włóż do niego nóż

Jednym z mało znanych patentów jest ostrzenie noża za pomocą... suchego ryżu. Trzeba jednak podkreślić, że w tym przypadku słowo "ostrzenie" jest delikatnym nadużyciem. Ziarenka ryżu nie tyle sprawią, że narzędzie stanie się ostre jak brzytwa, a po prostu ostrze minimalnie wyprostuje się i wyrówna. To zaś sprawi, że krojenie będzie łatwiejsze.

Do wysokiego pojemnika wsyp suchy ryż. Następnie włóż do niego nóż ostrzem skierowanym do dołu i wyjmij - powtórz te czynności kilka razy. Dzięki tej metodzie krojenie pomidora czy cebuli może być łatwiejsze, natomiast w przypadku bardziej wymagających produktów niezbędne będzie użycie sprzętu przeznaczonego do ostrzenia noży.

Tak awaryjnie naostrzysz nóż
Tak awaryjnie naostrzysz nóż © Pixabay

Jak naostrzyć nóż bez osełki?

Korzystanie z suchego ryżu to tymczasowe rozwiązanie, które sprawdza się, kiedy nie mamy pod ręką niczego, co pomogłoby nam naostrzyć nóż. Warto podkreślić bowiem, że w tym celu najlepiej jest używać wyspecjalizowanych sprzętów, takich jak kamienie wodne. Tylko tak zapewnimy sobie dobrze naostrzone narzędzie i nie uszkodzimy ostrza.

Inną awaryjną metodą jest skorzystanie z kuchennej ceramiki. Kubki czy talerze od spodu posiadają powierzchnię, która pozwoli naostrzyć nóż. Wystarczy przesunąć po niej ostrzem pod niewielkim kątem kilka razy, trzymając lekki nacisk.

Wybrane dla Ciebie

Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki