Weź szklankę i wsyp do niej ryż. Będziesz zachwycony efektem końcowym

Jeśli nóż nie spełnia oczekiwań, potraktuj go suchym ryżem. Dzięki tej awaryjnej metodzie z łatwością pokroisz pomidora czy cebulę. Sprawdzi się, kiedy na podorędziu nie ma ani ostrzałki, a stępione ostrze wyprowadza z równowagi.

Wypełnij szklankę ryżem i włóż do niej nóżWypełnij szklankę ryżem i włóż do niej nóż
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wystarczy szklanka suchego ryżu, by doprowadzić do użyteczności stępiony nóż. Nie stanie się ostry jak brzytwa, ale podoła cebuli czy pomidorom. Pamiętaj jednak, że to rozwiązanie tymczasowe, a prawidłowe naostrzenie wymaga ostrzałki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niesamowity przepis na kurczaka z ziemniakami. Jest tak smaczny, że robię go prawie codziennie

Wsyp ryż do pojemnika i włóż do niego nóż

Jednym z mało znanych patentów jest ostrzenie noża za pomocą... suchego ryżu. Trzeba jednak podkreślić, że w tym przypadku słowo "ostrzenie" jest delikatnym nadużyciem. Ziarenka ryżu nie tyle sprawią, że narzędzie stanie się ostre jak brzytwa, a po prostu ostrze minimalnie wyprostuje się i wyrówna. To zaś sprawi, że krojenie będzie łatwiejsze.

Do wysokiego pojemnika wsyp suchy ryż. Następnie włóż do niego nóż ostrzem skierowanym do dołu i wyjmij - powtórz te czynności kilka razy. Dzięki tej metodzie krojenie pomidora czy cebuli może być łatwiejsze, natomiast w przypadku bardziej wymagających produktów niezbędne będzie użycie sprzętu przeznaczonego do ostrzenia noży.

Tak awaryjnie naostrzysz nóż
Tak awaryjnie naostrzysz nóż © Pixabay

Jak naostrzyć nóż bez osełki?

Korzystanie z suchego ryżu to tymczasowe rozwiązanie, które sprawdza się, kiedy nie mamy pod ręką niczego, co pomogłoby nam naostrzyć nóż. Warto podkreślić bowiem, że w tym celu najlepiej jest używać wyspecjalizowanych sprzętów, takich jak kamienie wodne. Tylko tak zapewnimy sobie dobrze naostrzone narzędzie i nie uszkodzimy ostrza.

Inną awaryjną metodą jest skorzystanie z kuchennej ceramiki. Kubki czy talerze od spodu posiadają powierzchnię, która pozwoli naostrzyć nóż. Wystarczy przesunąć po niej ostrzem pod niewielkim kątem kilka razy, trzymając lekki nacisk.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa