Weź szklankę i wsyp do niej ryż. Będziesz zachwycony efektem końcowym
Jeśli nóż nie spełnia oczekiwań, potraktuj go suchym ryżem. Dzięki tej awaryjnej metodzie z łatwością pokroisz pomidora czy cebulę. Sprawdzi się, kiedy na podorędziu nie ma ani ostrzałki, a stępione ostrze wyprowadza z równowagi.
30.08.2023 19:43
Wystarczy szklanka suchego ryżu, by doprowadzić do użyteczności stępiony nóż. Nie stanie się ostry jak brzytwa, ale podoła cebuli czy pomidorom. Pamiętaj jednak, że to rozwiązanie tymczasowe, a prawidłowe naostrzenie wymaga ostrzałki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wsyp ryż do pojemnika i włóż do niego nóż
Jednym z mało znanych patentów jest ostrzenie noża za pomocą... suchego ryżu. Trzeba jednak podkreślić, że w tym przypadku słowo "ostrzenie" jest delikatnym nadużyciem. Ziarenka ryżu nie tyle sprawią, że narzędzie stanie się ostre jak brzytwa, a po prostu ostrze minimalnie wyprostuje się i wyrówna. To zaś sprawi, że krojenie będzie łatwiejsze.
Do wysokiego pojemnika wsyp suchy ryż. Następnie włóż do niego nóż ostrzem skierowanym do dołu i wyjmij - powtórz te czynności kilka razy. Dzięki tej metodzie krojenie pomidora czy cebuli może być łatwiejsze, natomiast w przypadku bardziej wymagających produktów niezbędne będzie użycie sprzętu przeznaczonego do ostrzenia noży.
Jak naostrzyć nóż bez osełki?
Korzystanie z suchego ryżu to tymczasowe rozwiązanie, które sprawdza się, kiedy nie mamy pod ręką niczego, co pomogłoby nam naostrzyć nóż. Warto podkreślić bowiem, że w tym celu najlepiej jest używać wyspecjalizowanych sprzętów, takich jak kamienie wodne. Tylko tak zapewnimy sobie dobrze naostrzone narzędzie i nie uszkodzimy ostrza.
Inną awaryjną metodą jest skorzystanie z kuchennej ceramiki. Kubki czy talerze od spodu posiadają powierzchnię, która pozwoli naostrzyć nóż. Wystarczy przesunąć po niej ostrzem pod niewielkim kątem kilka razy, trzymając lekki nacisk.